Langste Vegetarische Tafel viert lustrum!

Wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd, 1900 eters verkleinen hun voetafdruk

Mooi weer, veel gezellige mensen en veel, heel veel lekker vegetarisch eten op het Museumplein in Amsterdam. Ook dit jaar hebben we weer een flinke massa mensen heerlijk laten smullen. Na eerdere edities – waar we begonnen met ruim 200 mensen in 2011 en in vier jaar tijd uitgroeiden naar een evenement met 1.750 bezoekers – hebben we dit keer 1.900 gasten kunnen trakteren op een duurzame en zeer smakelijke maaltijd. Het record van vorig jaar is hiermee naar de geschiedenis verwezen, we hebben ons het wereldrecord verbeterd!

Verklein je ecologische voetafdruk op smakelijke wijze

Het Museumplein was op vrijdag 10 juli het kloppend hart van vegetarisch Nederland. Binnen enkele uren werd het plein met hulp van vele vrijwilligers omgetoverd tot heus openluchtrestaurant. Met vele meters tafels en banken en vele kilo’s aan eten en uiteraard vele mensen die hier graag van mee wilde genieten. En als klap op de vuurpijl verkleinen we met een vegetarisch menu ook gelijk even onze ecologische voetafdruk. Hoe lekker kunnen we duurzaam maken?

Een kleine greep uit de vele positieve reacties die we hebben gehoord:

“Wat geweldig dat jullie dit doen! Het was zo heerlijk, we hebben enorm genoten, dank jullie wel.”

“Wij zijn speciaal uit Hoofddorp gekomen om dit weer mee te maken. Vegetarisch eten is zo lekker!”

“Hebben jullie echt wel voor 1900 mensen gekookt? Wat een werk zal dat geweest zijn. Wij zijn heel erg verrast, het was bijzonder lekker. Complimenten aan de kok!”

“We are surprised that we could join in for free. This is a great event and we had a delicious meal. We should also have an event like this in the UK!”

“Dank aan de kok en iedereen die heeft meegeholpen om de Langste Vegetarische Tafel mogelijk te maken! We hebben genoten van het heerlijke eten en volgend jaar komen we weer.”

Vijfde keer

Al in november 2014 werden de eerste plannen uitgedacht ter voorbereiding van de Langste Vegetarische Tafel van 2015. Wat maar een halve dag lijkt te zijn, is het resultaat van maanden werk. En ook al is dit alweer de vijfde keer, elke keer is het weer anders en vooral grootser! Wist je trouwens dat de ecologische voetafdruk van een vegetarische maaltijd veel kleiner is dan die van een niet-vegetarisch maaltijd? Hoe dat zit kun je hier lezen.

De Vegetariërsbond vindt – dat we goed moeten zorgen voor de wereld waarin we leven. Het thema was dit jaar dan ook: het verkleinen van onze ecologische voetafdruk met een heerlijke vegetarische maaltijd. De gasten konden laten zien aan familie en vrienden dat zij het hier mee eens zijn door een selfie te maken bij de grote groene voet met een spreekwolk met leuze. Binnenkort zullen we via de sociale media bekendmaken wie met zijn of haar selfie een lekkere prijs heeft gewonnen.

Bedankt Tivall!

Hoe meer bezoekers mee komen eten, hoe meer eten er op tafel moet komen. Gelukkig wilde Tivall daar een grote bijdrage aan leveren. Daar zijn we reuzeblij mee, dus bedankt Tivall! De gasten konden voor de maaltijd uit alvast een lekker voorafje van Sabra halen bij de tent van Tivall. Over het plein liepen ook gastheren rond om de starters rond te delen.

Naast de bijdrage van  Tivall kregen we ook de steun van diverse andere bedrijven. Evean liets ons gebruik maken van de keuken van één van hun verzorgingshuizen en ook bij Zaal 100 mochten we koken. Daarnaast kookte Erik Wilschut van Vekologisch weer de sterren van de hemel. Heel erg bedankt daarvoor!

De vrijwillige bijdragen van gasten komen geheel ten goede aan het blijven organiseren van evenementen om zoveel mogelijk mensen te laten proeven hoe lekker vegetarisch eten is. En hen tegelijkertijd te laten weten wat de vele voordelen van een vegetarisch menu zijn. Dank jullie wel voor jullie gulle giften!

En last, but certainly not least: enorm veel dank aan onze onovertroffen vrijwilligers van dit jaar. Zonder jullie hadden we dit evenement niet zo geweldig groots neer kunnen zetten dit jaar. Er is zo ontzettend hard gewerkt in de keuken en op het Museumplein.  Jullie hebben de vijfde Langste Vegetarische Tafel letterlijk en figuurlijk opgepakt, gedragen, neergezet en na afloop ook weer keurig netjes opgeruimd. Onwijs bedankt hiervoor!

Hoe het begon

De Vlaamse zusterorganisatie EVA – in België – kwam op het idee van een Langste Vegetarische Tafel en bereikte een aantal jaar geleden het aantal van 1000 eters. Wij hebben vervolgens dit idee ook opgepakt in Nederland en inmiddels is dit evenement flink gegroeid. De belangstelling voor vegetarisch eten neemt toe en daar zijn wij erg blij mee!

Very Important Veggies

Er waren enkele lange tafels gereserveerd voor de Very Important Veggies, mensen die graag zeker wilden zij dat er een plekje voor hen vrij zou zijn aan de Langste Vegetarische Tafel. Zij hadden zich als VIP aangemeld bij Vegetafel. Voor hen wachtte naast een speciaal plekje aan de tafel nog wat andere leuke extraatjes. Van VIP naar VIV!

Vega met een Mexicaans tintje

Lekker eten, dat staat uiteraard centraal bij dit culinaire evenement. Dit jaar had chef-kok Erik Wilschut zich laten inspireren door de Mexicaanse keuken. Erik zou Erik niet zijn als hij hier weer iets heel bijzonders van zou weten te maken. Vijf heerlijke gerechten stonden er op het menu, waarvan vier geheel plantaardig. Samen met een groep ijverige vrijwilligers heeft hij drie dagen in de keuken gestaan om ervoor te zorgen dat onze 1.900 gasten zich tegoed konden doen aan dit vele lekkers.

Thuis vega kokkerellen: recepten

Natuurlijk kun je thuis nog veel vaker gaan genieten van de gerechten die wij geserveerd hebben tijdens de Langste Vegetarische Tafel. Hieronder vind je de recepten waar je van hebt kunnen smullen. De recepten zijn opgesteld voor een maaltijd van 2 personen en zijn te vinden in onze receptenmodule.

Bekijk de recepten voor:
Chili à la Langste Vegetarische Tafel
Guacamole
Pompoensaus
Tomatensalsa

Smaakt dit naar meer? Wij helpen je graag op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Verras ook je familie en vrienden met vaker lekker vegetarisch!

De Langste Vegetarische Tafel werd mede mogelijk gemaakt door:

En de volgende supporters

  • Mevrouw C. Barzelay
  • Mevrouw Janny Kampherbeek