Toekomstige (veggie)mama

Voeding voor de moeder in zwangerschap en borstvoedingsperiode

zwangere vrouwIn je zwangerschap en in je borstvoedingsperiode eet je in principe hetzelfde als altijd, maar wel wat meer. At je in het verleden een verantwoord vegetarische voeding, dan blijf je dat doen. Je krijgt wat meer trek, dus eet je over de hele linie wat meer. En tijdens de borstvoedingsperiode krijg je ook wat meer dorst: luister daar naar, drink regelmatig een glas water extra, een kopje thee of een klein glas vruchtensap. Je hoeft geen melk extra te drinken omdat je zelf melk maakt!
Je hoeft tijdens de borstvoedingsperiode niet speciaal bepaalde voedingsmiddelen niet of juist wel te eten. Een handige richtlijn is dat je in je borstvoedingsperiode juist dezelfde gevarieerde vegetarische voeding blijft gebruiken als in de zwangerschap. Je kindje zal dan aan de borst niet speciaal verrast worden, want in je buik heeft hij of zij al ruimschoots kennis gemaakt met jouw keuze voor bepaalde voedingsmiddelen.

Vitamine B12

afbeeldingHoe langer en hoe strikter je vegetarisch eet, hoe groter de kans dat er onvoldoende vitamine B12 in je voeding zit. Laat dat testen via de huisarts en vul dat aan met een supplement, indien nodig. Voor je kindje dat straks aan de borst komt drinken is het belangrijk dat hij/zij gelijk voldoende vitamine B12 met de moedermelk mee krijgt.

Vitamine D

Je hebt tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode extra vitamine D nodig. Neem per dag 10 microgram vitamine D, want zo houd je je botten en die van je kind gezond. Neem ook voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten en ga veel naar buiten. Onder invloed van buitenlicht maakt je huid vitamine D. Voor je kindje dat straks aan de borst komt drinken is het belangrijk dat hij/zij gelijk voldoende vitamine D met de moedermelk mee krijgt.

Vitamine A

afbeeldingTe veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je kindje; zorg er dus voor dat je uit je voeding én met eventuele supplementen samen niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgt.

Foliumzuur

afbeeldingNeem 400 microgram foliumzuur vanaf dat je zwanger wilt worden tot acht weken na conceptie, dus tot zo tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby.

Calcium

KaasOver calcium kan je ook nog wel eens vragen of zorgelijke opmerkingen krijgen. Maak je geen zorgen: je hebt in je botten een enorme hoeveelheid calcium klaarliggen voor gebruik. Een hoge dosis extra kunstmatig calcium slikken heeft mogelijk zelfs eerder een negatieve invloed op je calciumhuishouding, zo wijst recent onderzoek uit. Belangrijke calcium bron is sesampasta of tahin. Elke dag een of twee boterhammen eten met sesampasta is een goed gewoonte. Ook als je af en toe eens koemelk drinkt of kaas eet, is je calcium voorziening optimaal.

IJzer

afbeeldingVoldoende ijzer is van belang voor jezelf en voor de ijzerstatus in de moedermelk, straks na de bevalling. Met een beetje aandacht voor je voeding zorg je ervoor dat het snel goed zit met je ijzerstatus. Voordeel van zwanger zijn is dat je niet meer menstrueert, dus dat ijzerverlies steek je vast in je zak. Ook als je borstvoeding geeft, is het niet erg waarschijnlijk dat je gelijk weer ongesteld wordt.

Download brochure met voedselintroductieschema

veggiemama brochureDownload gratis de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor
Moeder en kind.