Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Verse smaakmakers

Verse smaakmakers

Onderstaande smaakmakers geven snel hun aroma’s af aan marinades, in vinaigrettes, sauzen enzovoort. Let er wel op dat de smaak niet gaat overheersen.

Citrusvruchten

Net als azijn kunnen citrusvruchten helpen om smaken beter naar boven te brengen. Bovendien bevorderen ze de vertering – zeker van vetrijke gerechten. Voor een meer uitgesproken smaak kunt u ook wat geraspte schil van de citrusvruchten aan het gerecht toevoegen. Gebruik dan bij voorkeur biologische vruchten. Zo vermijd je schadelijke stoffen die vaak ook een bittere smaak afgeven.

Algen

Tegenwoordig kun je vele soorten algen in verse of gedroogde vorm kopen, denk bijvoorbeeld aan hiziki, aramé en nori. Ze zijn niet alleen gezond maar geven ook een lekkere zilte toets aan soepen en bouillons, sauzen en stoofpotten. Je kunt ze ook, vers of gedroogd, verwerken in slaatjes, pastagerechten en marinades.
 

De knoflook familie

De meest bekende telg van de lookfamilie is knoflook, maar er is ook daslook, bieslook, sjalot, prei, ui en bosui… allemaal met een zeer eigen karakter en vooral variërend in sterkte. Prei en ui worden meer gebruikt als groentes terwijl knoflook, bieslook en sjalot als kruid of smaakmaker toegevoegd worden.

Gember

In de Aziatische keuken wordt gember meestal gebruikt in combinatie met knoflook of bosuitjes – hun smaken zijn namelijk complementair. Gember kun je gemakkelijk bewaren in olie. De geparfumeerde olie kun je dan gebruiken om in te bakken, om te verwerken in marinades, vinaigrettes, enzovoort. Geraspte gember of gembersap (dat krijg je door de gemberrasp uit te knijpen) geeft daarnaast een pittig effect.
 

Andere interessante smaakmakers

Andere interessante smaakmakers zijn onder andere citroengras, limoenblad en galangawortel.