Vegetarische producten

Peulvruchten

Lees meer over peulvruchtenPeulvruchten zijn zeer voedzaam, maar vooral ook erg lekker. Je kunt er eindeloos mee variëren (er zijn alleen al duizenden soorten bonen). Je kunt ze gebruiken in tal van gerechten. Bekijk onze tips en trucs.

Klik hier om meer te lezen over tofu

Noten

Lees meer over notenNoten zijn een lekkere en gezonde afwisseling in je vegetarische maaltijd. Er is een grote keuze aan soorten in smaak en grootte. Je kan ze in zowel warme als koude gerechten gebruiken. Bekijk onze tips en trucs en gebruik onze notenwijzer om de juiste noot voor jouw gerecht te kiezen.
Klik hier om meer te lezen over noten
 

Traditionele vleesvervangers

Lees meer over seitan Tofu, Tempe en Seitan zijn de bekendste "traditionele vleesvervangers". Ze komen oorspronkelijk uit Azië. Het zijn nagenoeg onbewerkte producten die al eeuwenlang bestaan. 

Tofu en tempe worden beiden gemaakt van soja. Tempe (of tempeh / tempé) heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu. 

Seitan is een vleesvervanger van tarwegluten. Het heeft een bijzondere 'vleesachtige' structuur die het  een stevige bite geeft.

Kant- en klare vleesvervangers

Lees meer over vleesvervangersKant- en klare vleesvervangers zijn erg makkelijk en steeds lekkerder. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en voor bijna elk stuk vlees is er wel een kant- en klare vervanger. Benieuwd wat voor soorten vleesvervangers er zijn? Bekijk dan ons overzicht en lees onze tips.
Lees meer over vleesvervangers

 
Tofu is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit gestremde sojamelk, zoals kaas uit gestremde melk wordt gemaakt. Tofu heeft weinig smaak van zichzelf, maar je kunt het zelf alle smaak geven die je wilt.

Eieren

Lees meer over eieren Mogelijk hebben eieren al weinig geheimen voor je. Toch zetten we hier nog de belangrijkste mogelijkheden, bereidingen en tips en trucs voor je op een rijtje. Bekijk daarom onze tips en trucs.

Lees meer over peulvruchten

Kaas

Lees meer over kaasKaas ken je waarschijnlijk wel: je doet het op je brood of strooit het over de pasta. Er zijn tal van kazen en ook tal van bereidingen van kaas. Bekijk daarom zeker ook onze tips en trucs over vegetarisch koken met kaas.
Lees meer over kaas
 

Jackfruit

Jackfruit is een grote vrucht afkomstig van een boom uit de familie van de vijg en moerbei, die groeit in Zuidoost Azië.
De structuur is vezelig, waardoor de vrucht steeds vaker als alternatief voor pulled pork, stoofvlees of ander langzaam gegaard draadjesvlees gebruikt wordt.
Het vruchtvlees bevat weinig eiwit en is dan ook niet geschikt om als eiwitbron van de maaltijd te dienen. Als vervanger voor het koolhydraatgedeelte van de maaltijd is jackfruit wel geschikt.

 

Champignons

Champignons en andere eetbare 
paddenstoelen zijn goede aanvulling op het dieet voor veganisten en vegetariërs. Ze zijn een van de weinige niet-dierlijke bronnen van vitamine D. Ze bevatten ook veel vitamine B.  
Helaas zijn ze niet zo eiwit-rijk. Ze bevatten maar 2 gram eiwit per 100 gram. (10x minder dan vlees). Maar door hun vezels hebben ze wel een fijne structuur. 

Vooral de portobello is populair. Het is een soort reuzenpaddestoel die makkelijk te vullen is.