Vierde Langste Vegetarische Tafel langer, lekkerder en warmer dan ooit

Inmiddels is het alweer de vierde keer dat de Vegetariërsbond de Langste Vegetarische Tafel heeft georganiseerd. Een evenement om je vingers bij af te likken!
Bij de eerste editie in 2011 zaten er al 220 mensen heerlijk te genieten van een vegetarische maaltijd. Dat aantal groeide in de jaren erna en op vrijdag 18 juli 2014 waren er ‘nog iets meer’ gasten aangeschoven, zelfs meer dan we zelf rekening mee hadden gehouden: ruim 1.750! Gelukkig hadden we net genoeg van alles, zeker omdat mensen ook verkoeling aan en in de vijver zochten. Er waren 220 tafels, 440 banken, een kleine 1000 kilo aan eten en veel vrijwilligers die ondanks de hitte hun handen stevig uit de mouwen hebben gestoken.

Druk, drukker, drukst

Meer dan een half jaar voordat het evenement plaats zal vinden wordt er dan ook al ijverig gewerkt aan de eerste voorbereidingen. De datum zetten was al het eerste ingewikkelde punt, gezien het WK-voetbal. Flexibel als de Vegetariërsbond is hebben we onze datum een week verzet en werden we daarbij beloond met een tropische dag. Naast het (onbetaalde) projectteam zijn er ook een flink aantal vrijwilligers ingezet in de dagen voor het evenement en op de dag zelf. Wel zo fijn, want 70 kilo paprika snijden is een hele klus, om over die kilo’s en kilo’s uien nog maar te zwijgen.

Bedankt EkoPlaza!

Zonder onze vrijwilligers zijn we nergens, maar ook zonder onze fantastische sponsor hadden we niet veel kunnen beginnen. EkoPlaza heeft alles van de boodschappenlijst aan onze chef-kok Erik Wiltschut geleverd, waardoor de maaltijd ook dit jaar weer vrijwel geheel biologisch was. Bij deze dan ook nogmaals: enorm bedankt EkoPlaza!
Al biedt de Vegetariërsbond deze maaltijd gratis aan, het ís natuurlijk nooit helemaal gratis. Daarom waren er ook mensen die een tafel sponsorde en willen we ook Zorghotel Bovenwegen in Zeist, Accuraat Verhuur en Zaal 100 bedanken voor de geleverde diensten of korting.

Daarnaast zijn ook dit jaar weer vrijwilligers met dierenspaarpotten de tafels langs gegaan om een bijdrage te vragen van de gasten. Mede hiermee kunnen we (een deel van) door ons gemaakte kosten gedekt worden. We willen onze gasten dan ook bedanken voor hun gulle giften.

De Langste Vegetarische Tafel werd mede mogelijk gemaakt door



De bron

Het idee van een Langste Vegetarische Tafel is van oorsprong een Vlaamse – van EVA, de zusterorganisatie in België – en is in enkele jaren tijd flink gegroeid. Van kleuter tot pittige puber zou je kunnen zeggen. Want voor zoveel mensen een supersmakelijk evenement organiseren gaat zeker niet vanzelf.

Very Important Veggies
Meer dan honderd mensen wilden zo zeker zijn van een plekje aan deze felbegeerde Langste Vegetarische Tafel, dat zij zich als VIP hadden aangemeld. Een VIP zou geen VIP zijn als er geen leuke extraatjes aan vast zouden zitten. Deze Very Important Veggies zijn dan ook in de spreekwoordelijke vegetarische watten gelegd.

Lekker eten centraal

Bij een smakelijk evenement als dit stond uiteraard lekker eten centraal. Met een uitstekende chef-kok als Erik Wilschut (Vekologisch) hoefden we ons daar geen zorgen om te maken. Zoals het een ware chef-kok betaamd heeft hij een heerlijk viergangen-menu samengesteld – geïnspireerd op de Hongaarse keuken – en dit tezamen met een flinke groep vrijwilligers bereid voor de meer dan 1.750 (!) gasten.
Kortom: de Langste Vegetarische Tafel 2014 was weer vegetarisch genieten. Genieten met de grote V.

Recepten

Wil je ook thuis genieten van het menu van de Langste Vegetarische Tafel? Dan vind je hieronder de recepten. Eet smakelijk!
De receptuur is voor 4 à 5 personen.

Fözelék van div. groenten (je kan lekker variëren op dit gerecht!):

  • 1 kg. groenten (bv: paprika, courgette, aardappel, venkel, doperwten)
  • 100 gr. kikkererwten (1 nacht geweekt en met een beetje zout gaar gekookt)
  • 3 tl. tijm
  • 1 tl. paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • een beetje peterselie
Snij de groenten en grove stukken. Doe het allemaal in een ovenschaal met een scheut zonnebloem olie.
Strooi er een flinke snuf zout en de paprikapoeder door en schep door elkaar. Plaats de schaal 30 min. in een
voorverwarmde oven op 180 graden. Tussen door omscheppen en checken of de groenten al gaar zijn.
De tijm en de kikkererwten op het laatst door de Fözelék scheppen.
Op smaak brengen met peper en evt. nog wat zout. Bestrooi het voor het opdienen met gehakte peterselie.

Stroganoff van champignon en seitan:

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr. kastanjechampignons     
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150 gr. seitan of vegetarische roerbakstukjes of reepjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • scheutje soja room
  • 2 dl. groentebouillon (of 1 om 1 groentebouillon/rijstemelk)
Maak en de knoflook schoon. Snij de uien in kleine stukjes en de champignon in vieren. Verwarm de margarine
en fruit hierin de stukjes ui en het geperste teentje knoflook. Snij de seitan in stukjes en bak deze een paar
minuten mee. Voeg de champignons en de knoflook toe en bak ze kort mee. Roer er het paprikapoeder en de
tomatenpuree door en bak dit 1 minuut mee. Giet de groentebouillon er bij en breng dit aan de kook.
Laat de Stroganoff een paar minuten pruttelen. Roer er de soja room door en breng de Stroganoff op smaak met
wat peper.

Bulgursalade met romige dille dressing:

  • 250 gr.  bulgur
  • 250 gr. wortel
  • 200 gr.  groene paprika
  • paprikapoeder
  • zout
  • scheutje zonnebloemolie
  • teentje knoflook
  • scheutje appeldixap
  • scheutje citroensap
Kook de bulgur in 2x zoveel water gaar. Snij de wortel en paprika in kleine blokjes/stukjes. Breng de stukjes wortel even aan de kook tot ze beetgaar zijn. Pers de knoflook. Doe alle ingrediënten (naar smaak) in een schaal en schep door elkaar….. Klaar!

Voor de romige dressing roer je 200 ml. sojayoghurt en 50 ml. soja room door elkaar met een scheutje appeldiksap en olijfolie, de dille en een snufje zout. Schep hiervan ‘een streep’ over de bulgursalade.


Cékla Saláta (Hongaarse rode bieten salade)

Kook 500 gr. bietjes gaar, schilletje er af trekken of dun schillen als dat niet lukt. In plakjes snijden en door een
dressing van water, azijn, diksap, zout, komijn en mierikswortel scheppen. Twee dagen laten staan zodat de smaakjes lekker in elkaar trekken.
Ik was een beetje dom eh.. lui en heb voor het gemak gekookte bietjes genomen en daar appel/mierikswortelspread en de komijn door heen gedaan. Ook erg lekker…