Tofu: Veelzijdige Vegetarische Producten Kooktips

Wil je meteen aan de slag met tofu? Bekijk dan ons stappenplan gemarineerde tofu.

tofu bereiden, tips, soorten en recepten met tofu


Tofu (ook wel tofoe of tahoe) is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit gestremde sojamelk, zoals kaas uit gestremde melk wordt gemaakt.
Qua gebruik in warme gerechten is het misschien het beste te vergelijken met kipfilet: het heeft geen smaak van zichzelf, maar je kunt er vele smaken aan geven. Deze eigenschap maakt het des te bruikbaarder om op vele manieren toe te passen: je kan het namelijk met een paar simpele trucs bijna elke smaak geven die je wilt.

Je kunt tofu op veel verschillende manieren bereiden, zowel warm (bakken, frituren, grillen, koken, roerbakken, stomen of stoven), als koud.
 

Verschillende soorten tofu

Er zijn verschillende soorten tofu:
  • Stevige tofu; deze vind je in veel grotere supermarkten en biologische winkels.
  • Zijden tofu; verkrijgbaar in de biologische winkel, bij toko's en in de grotere supermarkten in het Aziatische schap. Deze is minder stevig en is goed te gebruiken in desserts.
  • Gerookte tofu; verkrijgbaar in de biologische winkel. Dit is tofu waaraan een rooksmaak is toegevoegd. Deze is meteen te gebruiken in gerechten, waar je graag een rooksmaak aan geeft.
  • Tofureepjes en tofugehakt; verkrijgbaar in supermarkten en biologische winkels. Dit zijn kant-en-klare vleesvervangers op basis van tofu, te gebruiken in (roer)bakgerechten.

Gratis vega recepten challenge om met tofu te leren koken

Heerlijke recepten met o.a. tofu, in deze gratis veggie challenges. Kies er eentje uit en maak wat je wilt. Geniet ervan!
  



Koken met Tofu in de gratis veggie challenge van de Vegetariersbond

Tips voor als je met tofu gaat koken

We gaan hier vooral in op de meest gebruikte en meest verkrijgbare soort tofu:
 

Stevige tofu (naturel) bereiden

  • Pers altijd het vocht uit de tofu voor je begint met smaak toevoegen. Dat kan op verschillende manieren:
  1. Leg de tofu tussen 2 snijplanken en leg op de bovenste snijplank iets zwaars. Laat dit zo lang mogelijk liggen, om zo veel mogelijk vocht eruit te krijgen.
  2. Wikkel de tofu in een theedoek en druk langzaam het vocht eruit.
  3. Vries de tofu in. Als hij ontdooit, verliest de tofu zijn vocht. Hierdoor krijg je een stevigere structuur.
  4. Als de textuur minder van belang is, kun je ook het vocht uit de tofu halen door hem met een vork in kleine stukjes te prakken.
     
  • Je kunt op verschillende manieren smaak aan je tofu geven:
  1. Marineren: maak een mengsel van olie en kruiden en voeg hier de (klein gesneden) tofu aan toe. Hoe langer je het mengsel laat staan, hoe meer de smaak in de tofu zal trekken. Probeer eens onze basismarinade voor tofu.
  2. Omdat tofu, ook nadat je vocht eruit heb geperst, nog veel water kan bevatten, is olie niet altijd het meest handige ingrediënt om te marineren (olie en water gaan slecht samen). Vervang daarom de olie eens door azijn, sojasaus of citroensap.
  3. Laat plakken tofu in de oven helemaal uitdrogen, kruid ze, snij in kleine stukjes en bak nog even in de olijfolie om als gebakken spekjes te gebruiken. (1 van de 11 tofutips van Wat maakt Suzette.nu; evenals de volgende tip).
  4. Snij de tofu in reepjes en doop ze eerst in (soja)room en vervolgens in paneermeel om ze een knapperige laagje te geven. Je kunt de room ook mengen met bouillonpoeder, zodat het geheel een hartige smaak krijgt.
  5. Liever een praktisch stappenplan? Bekijk ons stappenplan gemarineerde tofu.
     
  • Je kunt tofu ook goed barbecueën of grillen. Aangezien hij ook rauw kan worden gegeten, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken of hij al gaar is.
  • Je kunt tofu elke vorm geven die je zelf wilt: blokjes, reepjes en zelfs driehoekjes of hartjes. Maak de stukken echter niet te groot, want dan neemt de tofu minder makkelijk smaak op.
  • Om te voorkomen dat tofu in kleine stukjes breekt, kun je hem grillen of kort in olie bakken voor je hem roerbakt of bakt.
  • Gebruik geen tofu in zeer vochtige gerechten. Onder invloed van hitte gaat het klonteren waardoor het gerecht kan mislukken.
  • Tofu kun je ook gebruiken om ei te vervangen, bijvoorbeeld in quiches. Gebruik 50 gram tofu in plaats van 1 ei.
  • Wanneer je stevige tofu plet en mengt met kurkuma (kleur) en zwart zout (smaak) kan je er een “tofu-roerei” of  “tofu-eiersalade” van maken.
     

Zijdentofu (silken tofu) bereiden

  • Vries zijdentofu niet in, dan verliest het namelijk de zachte structuur.
  • Voor bakgerechten kun je 60 gr. zijdentofu (pannenkoeken, wafels en taarten) gebruiken in plaats van 1 ei.
  • Als je het in de keukenmachine of blender mengt met kruiden en/of bouillon, is het een goede basis voor sauzen.

 
Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk