Gezond eten voor veggiemama's en kinderen

Veggiemama Francien

afbeeldingYogacoach en stiefmoeder van Stein (17 jaar) en Bente (15 jaar)

Als je als ouder zelf gezond en bewust leeft, breng je dat bewustzijn over aan je kinderen. Je kinderen opvoeden als vegetariërs is niet moeilijk als je zelf het goede voorbeeld geeft. We weten dat het milieu veel te zwaar belast wordt door het kweken van gigantische hoeveelheden ongezond vlees. Het is een keus anders in het leven te staan en te kiezen voor een gezond en uitgebalanceerd voedselpatroon. Onze kinderen van 17 en 15 zijn hun hele leven al 100% vegetariër. Zij zijn gezond, goed op gewicht, zeer sportief en zitten allebei op het gymnasium.

Toekomstige (veggie)mama 

afbeeldingZwangerschap en borstvoeding

In je zwangerschap en in je borstvoedingsperiode eet je in principe hetzelfde als altijd, maar wel wat meer. At je in het verleden een verantwoord vegetarische voeding, dan blijf je dat doen. At je nog niet vegetarisch? Kijk dan bij Gezond Eten of download de folder Gezond Vegetarisch.

Je krijgt wat meer trek, dus eet je over de hele linie wat meer. En tijdens de borstvoedingsperiode krijg je ook wat meer dorst: luister daar naar, drink regelmatig een glas water extra, een kopje thee of een klein glas vruchtensap.
 

Veggiebabymama (6 maanden tot 1 jaar)

De eerste fase is simpel: je kindje drinkt aan de borst. Op verzoek, dus hij bepaalt helemaal zelf hoeveel hij drinkt. Nu de bijvoeding komt kijken, krijgen de ouders een andere verantwoordelijkheid erbij, want je wilt je kind een gezonde, volwaardige en vegetarische voeding aanbieden. Heel moeilijk is het niet. De borstvoeding blijft het hoofdvoedsel tot een jaar, en de bijvoeding kan je op geleide van je kind introduceren. Het makkelijkst is het als je je kind stukjes eten geeft, en hem de gelegenheid geeft dat zelf te ontdekken en te leren eten.

Nieuwe veggiemama (0 tot 6 maanden)

babyIn de evolutie is het bepaald dat het jong van een zoogdier voor een bepaalde tijd aan de borst van zijn moeder wordt gevoed. Elk moederlijk zoogdier produceert daar soorteigen melk voor, die specifiek is afgestemd op een zo optimale ontwikkeling van het eigen jong. Zo werkt het bij mensen ook. De zwangere vrouw ontwikkelt daarom in haar zwangerschap melkklierweefsel in haar borsten en gelijk na de bevalling is er colostrum beschikbaar. De pasgeborene is daarom na de bevalling ongeveer twee uur zeer actief en alert en gaat instinctief op zoek naar de borst.
 

Veggie dreumesmama (1+)

Wanneer een kind voldoende groeit en in gewicht toeneemt volgens de referentie groeicurven van de WHO, weet je dat zijn voedselinname goed is. Per kind verschilt dat enorm. En o zo vaak lijkt het eetgedrag van je kind precies op dat van zijn vader of moeder. Leuk onderwerp om eens te bespreken met de opa's en oma's.

Je peuter en kleuter voeden wordt steeds makkelijker. Is je kind aan de borst, dan weet je zeker dat dat stukje gewaarborgd is.


Download brochure met voedselintroductieschema

veggiemama brochureDownload gratis de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor Moeder en kind.