Lekker Vega Kookboekverkiezing 2018

Stem op jouw favoriete vega kookboek!


De 6e editie van onze jaarlijkse kookboekverkiezing is weer begonnen. Meer dan 40 genomineerde kookboeken staan vol #lekkervega inspiratie voor iedereen die vegetarisch wil (gaan) koken. Wat je smaak ook is, of je budget, er is voor iedereen een passend vegetarisch kookboek. Geniet ervan! 
 

Zesde editie

De winnaar van vorig jaar, Monique van der Vloed, wilde vooral laten zien dat je helemaal geen pakjes en zakjes nodig hebt om maaltijden van over de hele wereld te koken. Eerdere winnaars zijn de Chef het Samen met Tomaat (2016), De Groene Meisjes (2015), Vegarevolutie (2014) en I Love Groente (2013).
 

Vegetarisch eten groeit

Dat er meer en meer vegetarisch wordt gegeten, is een trend die breed wordt gesignaleerd. Het aantal flexitariërs neemt toe, het aantal producten met het Vegetarisch Productkeurmerk verdubbelde afgelopen jaar en de vleesconsumptie neemt elk jaar af. Zie ook ons recente onderzoek VegaMonitor.
Dit zie je ook terug in het aanbod van kookboeken. Kwamen er in 2013 nog 13 vegetarische kookboeken uit, dit waren er in 2018 ruim 40!

De groei van het aantal vegetarische kookboektitels is een logische ontwikkeling.
Kookboeken zijn al jaren een populair genre. Een auteur die zich wil onderscheiden
en wil vernieuwen komt eigenlijk automatisch uit in de vegetarische keuken. De
keuze uit te gebruiken groenten en mogelijke bereidingswijzen is vrijwel onuitputtelijk
.’ 
Floris de Graad
(directeur Vegetariërsbond)

Stem op jouw favoriet!

Enkele genomineerden:

7 Ingrediënten Vegan

Rita Seranovega kookboek verkiezing

Gezonde - en vooral lekkere! - veganistische recepten koken met maximaal 7 ingrediënten; is dat mogelijk? Ja!
Rita Serano's grootste inspiratie voor haar recepten zijn seizoensgebonden en biologische producten. Ze houdt va koken met groenten, granen, fruit, bonen, zaden, kruiden en specerijen. Haar stijl van koken gaat over smaak, kleur en plezier en alle recepten in haar boek zijn veganistisch, laag in vet en vrij van geraffineerde suikers. De recepten zijn inspirerend en verrassend en uitnodigend om te maken. Er worden tips, variaties en extra's gegeven. Inspirerend kookboek!

15 minuten Vegan

Katy Beskowvega kookboek verkiezing

100 gloednieuwe veganistische recepten die in een handomdraai kunnen worden bereid
Bereid nu snelle en makkelijke veganistische gerechten aan de hand van Katy's fantastische recepten, adviezen en kook-, inkoop- en serveertips. 
Met uitsluitend goed verkrijgbare ingrediënten biedt 15 minuten vegan 100 eenvoudige recepten voor ontbijt, tussendoortjes, hoofdgerechten en zoetigheden. Daarnaast is een aantal basisrecepten opgenomen. De bereiding is eenvoudig en er is geen duur keukengerei voor nodig; alleen lekkere recepten en goede adviezen.

15 minuten vegan comfort food

Katy Beskowvega kookboek verkiezing

100 nieuwe vegan recepten voor comfort food die in korte tijd te maken zijn. Katy heeft 100 eenvoudige recepten gebundeld en geeft daarnaast tips voor het koken, het boodschappen doen en het serveren van verrukkelijke maaltijden. De recepten bevatten voornamelijk ingrediënten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Dit boek legt uit hoe u gerechten maakt voor een grote groep mensen, snelle diners voor één persoon, zalige bijgerechten, nostalgische desserts en nog veel meer. 

Andere Koek

Foodbanditsvega kookboek verkiezing

Eet je plantaardig, heb je een voedselintolerantie of -allergie of wil je gewoon bewust maar wel lekker snoepen? Dan is het prachtige bakboek Andere koek van Food Bandits voor jou! Vrijwel elk recept is glutenvrij en lactosevrij, vegan, en met alleen natuurlijke suikers. Want niets is zo lekker als zelfgebakken taart en geen betere start van de dag dan met een grote stapel pannenkoeken. Ook als je niet alles mag of wilt eten! Mét styling- en fotografietips, voor alle foodbloggers to be.

Bak to basic

Sifra & Jacintha Opstalvega kookboek verkiezing

Bak to Basic is het vegan kookboek van vegan foodie Sifra Opstal (foodblog Uniek Eten) en haar zus patissier Jacintha Opstal. Sifra schreef dit boek om jou te laten zien hoe makkelijk het is om een lekkere vegan taart te maken. Bovendien heb je daar niet altijd een heel arsenaal aan dure ingrediënten voor nodig. Patissier Jacintha ondersteunt alle recepten met haar kennis over bakken. Een vegan kookboek vol praktische tips, informatie en meer dan 35 lekkere recepten voor zoete & hartige taart, snacks en bonbons.

De flexitariër

Jo Pratt vega kookboek verkiezing

In De flexitariër vind je smaakvolle vegetarische recepten, steeds met suggestie welk vlees er lekker bij past. Ideaal voor parttime vegetariërs. Steeds meer mensen zijn flexitariër: ze eten minimaal een dag in de week geen vlees of vis. In De flexitariër vind je 82 gebalanceerde en heerlijke vegetarische recepten, steeds voorzien van smaakvolle tips van de auteur. Ideaal als je wilt minderen met vlees eten, ongeacht de reden.

De Groene Bakplaat

Rukmini Iyervega kookboek verkiezing

In De groene bakplaat staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Het boek bestaat voor de ene helft uit veganistische en voor de andere helft uit vegetarische recepten. De hoofdstukken zijn ingedeeld op bereidingstijd. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen (30 min.), shakshuka uit de oven (45 min.) of gevulde pompoen met salie en geitenkaas (1 uur). Snijd de groenten, verdeel over de bakplaat, ga ontspannen achterover zitten en laat de oven het werk doen.

De Groene Keuken

Sophie Matthysvega kookboek verkiezing

Wat minder of helemaal geen vlees of vis meer op het menu: een slimme keuze voor je gezondheid, het milieu én je portemonnee. En niet te vergeten: je smaakpapillen! Want vegetarisch of veganistisch koken is eenvoudig en superlekker. Stap binnen in een wereld vol verse groenten en fruit en ontdek de veelzijdigheid van peulvruchten, noten en zaden. Dit boek verklapt je de 5 wonderingrediënten van de vegetarische keuken en geeft handige tips voor je voorraadkast. Met een waaier aan recepten voor fingerfood, soepen, gevulde groenten, pasta's en risotto's, quiches en zoveel meer!.

De Happy Pear

David & Stephen Flynvega kookboek verkiezing

Dit boek staat vol met vegan food waar je gelukkig van wordt. Lekkere en makkelijke maaltijden die binnen 15 minuten op tafel staan: tikka masala met kikkererwten, Thaise gele curry, romige pasta met champignons, quesadilla's. Ook heerlijke het-wachten-waard-diners: kruidige Griekse stoofschotel, stevige Hongaarse goulash, eenpanslasagne, kastanje-cashewwellington. En slimme plantaardige alternatieven voor favoriete gerechten: burgers, hotdogs, nuggets, kebab; Natuurlijk veel zoetigheid: bakewell-taart met zomerfruit, chocolate chip cookies, brownietaart, Schwarzwälder kirschtaart. Naast meer dan 100 recepten bevat het boek ook inspiratie om gelukkiger te worden, van een gezondheidsreboot tot rust brengen in je hoofd. 

De natuur op je bord

Kathelijne Minnaertsvega kookboek verkiezing

Wildplukken is een rage en mensen willen dichter bij de natuur staan. De "natuur op je bord" is een verrassend en verrijkend boek. Daar waar de meeste boeken niet veel verder gaan dan brandnetelsoep en kamillethee, biedt dit boek een originele blik op het culinair verwerken van je wilde eetbare oogst.
Wat dacht je bijvoorbeeld van madeliefjesazijn, gevulde akkerwinde met kamille, hazelnootlatte of zeewiercrackers? De recepten worden aangevuld met pluk– en bewaartips en weetjes over de gebruikte wilde planten, bessen, noten en kruiden. Ruim 80 lekkere en originele recepten met veel voorkomende wilde planten
De recepten zijn gerangschikt per seizoen, voorzien van mooie foto's.