Verhelderend debat over impact vleesconsumptie op wereldvoedselvraagstuk smaakt naar meer

 
Op 7 maart jongstleden, op de 5e etage van Pakhuis de Zwijger, namen op uitnodiging van de Vegetariërsbond vertegenwoordigers van organisaties uit de agri-, zuivel- en non-profit sector, zitting in het panel. Insteek: een inventarisatie van diverse perspectieven op de impact van vleesconsumptie op het wereldvoedselverdelingsvraagstuk. Waar waren de panelleden het over eens, en waarover niet. De ‘score’ van deze fact-funding-exercitie werd live bijgehouden door Josefien Meerevoort, denkbegeleider en kaartenmaker van De Argumentenfabriek.

Onderaan dit bericht de video...

Tegenover een geëngageerd publiek dat bestond uit professionals en studenten van relevante studies en dat zich regelmatig liet gelden middels goede vragen, waren de panelleden het ondanks de diversiteit in hun perspectieven, het opvallend vaak eens - meer dan van tevoren verwacht. Met name over het feit dat verandering nodig is. Natuurlijk verschilden de panelleden ook van mening.

Panelleden Debat WereldVoedselverdeling


Natasja Oerlemans - Head of Food team, WNF
Piet van der Aar - onderzoeker, stichting Agri Facts 
Stephan Peters - Manager Zuivel, Voeding, Gezondheid en Duurzaamheid bij de Nederlandse Zuivel Organisatie; chief editor 'Voeding Magazine'
Guus Geurts - beleidsgericht milieukundige, campaigner en bruggenbouwer internationaal handels-, landbouw- en milieubeleid, o.a. Platform Aarde Boer Consument
Floris de Graad - Directeur, Vegetariërsbond
m.m.v.
Servaz van Berkum - moderator en programmamaker, Donderdagavond.nl
Josefien Meerevoort - denkbegeleider en kaartenmaker, De Argumentenfabriek

Waarover was het panel het eens? En waarover niet?


Enkele highlights die in onderstaande video (opname livestream) te zien zijn:

Natasja Oerlemans geeft aan te willen oproepen de discussie over de efficiëntie van vleesproductie (hoeveel kilo graan is er nodig voor de productie van een kilo vlees) te willen voeren vanuit de vraag: wat kan de Aarde aan? Deze grenzen zijn in een aantal gevallen nu al overschreden.

Natasja Oerlemans presenteert visie WNF tijdens Debat WereldVoedselverdeling
Natasja Oerlemans (Head of Food Team, WNF) presenteert haar visie

Piet van de Aar geeft aan dat het duidelijk is dat een en ander rondom 'vlees' inefficiënt is. Natasja Oerlemans had het over aantal kilo's plantaardige eiwitten dat nodig is om een kilo dierlijk eiwit te produceren, Piet van der Aar over kilo’s voer die nodig zijn om een kilo vlees te produceren. De gekozen maat verschilt dus.

Op 48:33 somt moderator Servaz op waar men het over eens is:
  • de genoemde inefficiëntie
  • impact NLse vleesconsumptie op de voedingsverdeling wereldwijd is uit balans
  • de goede landbouwgrond in NL moet bijdragen aan betere producten
  • wereldwijd transport grote hoeveelheden soja bestemd voor veevoer is ook inefficiënt
     
Vanaf minuut 54:00 heeft Stephan Peters het over de bandbreedte van de eiwit-transitie en het gezondheidsaspect. 

Guus Geurts heeft het op 57:55 over een andere manier om tot een meer biologisch, duurzamer en lokaler productenaanbod in de supermarkten te komen. 

Op 1:01:11 heeft Natasja Oerlemans het over andere keuzes maken en de gedachte Nederlandse boeren in te zetten voor bonen-productie als onderdeel van eiwittransitie. 

Piet van der Aar zegt vanaf 1:02:53: de Nederlandse boer wil wel, maar volgt zich onbegrepen en mist bestaanszekerheid binnen de transitie. Autonomie op het eigen erf en het gevoel uit roeping of traditie boer te zijn is moeilijk in een kwantitatief ingestoken discussie mee te nemen.

Op 1:37:56 volgt de tussenstand eens/oneens, door analyse-tekenaar Josefien Meerevoort. 
Update: dit is de eindstand van haar analyse (klik op de tekening voor een grotere versie): 
 



Kijk het volledige debat met nog veel meer interessante feiten, uitspraken en stof tot nadenken hier onder. 
 

Kijk hier het Debat (impact vleesconsumptie op de) WereldVoedselverdeling terug

Het debat was gratis te bezoeken en via een livestream te volgen. De opname van het debat is hier te bekijken:

 
 

En nu, wat zit er in het vat?

Lettend op de verschillende cijfers en inzichten die deze avond dankzij de panelleden duidelijk werden, is er, naast de vele ontwikkelingen binnen de noodzakelijke eiwittransitie, behoefte aan een vervolg van deze fact-finding exercitie. 
Het wordt nog interessanter wanneer wij voor de follow-up van dit debat de visies van beleidsmakers en wetenschappers gaan betrekken.
Volg de Vegetariërsbond op Linkedin of Twitter, of schrijf je in voor de nieuwsbrief, en blijf zo op de hoogte van al het nieuws en aankomende events.

vegetariers.nl
wnf.nl
stichtingagrifacts.nl
nzo.nl
aardeboerconsument.nl
donderdagavond.nl
argumentenfabriek.nl