Calcium

Advies

De aanbevolen hoeveelheid calcium verschilt per leeftijd. Volwassenen zouden 1 gram per dag binnen moeten krijgen. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente (met name donkere bladgroenten), noten en peulvruchten. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt moet je je voeding uitgekiend samenstellen om aan de aanbeveling te komen. Je kunt dan kiezen voor met calcium verrijkte sojamelk of heel veel groene bladgroenten, of een calciumtablet slikken. Per dag heeft een volwassene zo'n 1000 milligram calcium nodig. Tijdens de groei, zwangerschap en lactatie (borstvoeding) is de behoefte aan calcium hoger.

Meer informatie over gezond vegetarisch eten?

Download gratis de brochure Gezond Vegetarisch met de Vegetarische Schijf van Vijf.
 

 

Opname

Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darmen en het vastleggen ervan in het botweefsel. Door alcohol, zout en cafeïne in koffie, thee en cola verliest het lichaam wat meer calcium via de urine. Ook voedingsvezels, spinazie en rabarber verminderen de opname van calcium in het lichaam. Deze groenten bevatten namelijk oxaalzuur wat met calcium een onoplosbare verbinding vormt in de darmem. Zolang je voeding voldoende calcium levert en je gevarieerd eet, hoeft dat echter geen probleem op te leveren voor de calciumbalans in het lichaam en de botstofwisseling.

Product Calcium (mg per consumptie-eenheid in de linker kolom)
Glas halfvolle melk (250 ml) 275 milligram
Plak kaas (Goudse 48+) (20 gram) 164 milligram
Tahin (sesampasta) (15 gram) 64 milligram
Portie gekookte groente (200 gram) 86 milligram
Portie gekookte donkere bladgroenten (bv. boerenkool) (200 gram) 360 milligram
Snee volkorenbrood (35 gram) 12 milligram

Zorgen over calcium? Gratis voedingsscan voor nieuwe donateurs!

Word vandaag nog donateur en ontvang gratis een voedingsscan door onze voedingskundige Sytske de Waart. Daarnaast ontvang je 4x per jaar ons magazine met tips en recepten én help je ons mee voorlichting te geven over lekker en gezond vegetarisch eten. 

Gevolgen van tekorten en overschotten

Als je calciuminname te laag is, loop je het risico op een verstoorde botontwikkeling op jonge leeftijd, en de kans op botontkalking neemt na verloop van tijd toe.

Bij meer dan 2500 milligram calcium per dag kunnen urinewegstenen ontstaan. Er kan ook verkalking van de nieren en bloedvaatwanden optreden. Dit geldt met name als langdurig maagzuurneutraliserende tabletten met calciumbicaronaat, zoals Rennies worden gebruikt. Uit meer recent onderzoek komen aanwijzingen dat dagelijks gebruik van calciumsupplementen met meer dan 500 mg het risico op een hartinfarct zou doen toenemen. Dit effect geldt niet voor calcium uit de voeding. Hoewel er nog de nodige vragen zijn over dit onderzoek wordt aangeraden om uit voorzorg geen hooggedoseerde calciumtabletten te slikken, of alleen op advies van een arts.