Excursie wilde eetbare planten

Rond 10 uur werd er verzameld bij het Hof van Twello. Er werd begonnen met een kopje kruidenthee of koffie in de mooie tuin, waar Laurette van Slobbe alvast uitleg gaf over eetbare wilde planten. Na het kopje thee werden we uitgenodigd het erf van Hof van Twello op te gaan en al snel proefden we, terwijl Laurette over de verschillende planten vertelde, van verschillende eetbare wilde planten, zoals de brandnetel, melde, hondsdraf en paardenbloemblad. De brandnetel werd opgerold, met de haartjes (welke mierenzuur bevatten) naar binnen, zodat hij niet zou prikken. Eenmaal in de mond neutraliseert het speeksel het melkzuur. Geen van allen werden we geprikt en verschillende deelnemers zeiden de smaak lekker te vinden. Het paardenbloemblad was iets bitter, de melde kruidig en het hondsblad hadden weer een heel andere smaak.
Verderop in de tuin proefden we ook nog van watermunt en knopkruid en een enkeling van duizendblad.

Na de wandeling plukten we verschillende eetbare wilde planten in de tuin en werd van bananen, aardbeien en de geplukte wilde planten met de blender een gezonde groene smoothie gemaakt, die vervolgens tijdens de lunch aan een grote picknicktafel smakelijk werd gedronken. De dag werd afgesloten met een lunch: pittige linzensoep, rauwe crackers, brandnetelbrood, kruidige broodjes en een heerlijke rauwkostsalade van komkommer, tomaat, uitjes, een dressing, gekruid met eetbare wilde planten en als kroonstuk eetbare teunisbloemen en Oost-Indische kers erop; een mooi plaatje! En erg lekker!

Het was een erg interessante, leerzame en inspirerende ochtend. Verbaasd waren we over de verschillende lekkere smaken van de eetbare wilde planten, die zo makkelijk in het wild te plukken zijn en bijzonder voedzaam zijn. Vooral de brandnetel heeft veel voedingswaarde; volgens Laurette van Slobbe kunnen onze vitaminen- en mineralentekorten aangevuld worden wanneer wij geregeld brandnetel eten, bijv. 3 tot 4 keer in de week in een smoothie of af en toe in een soep. Verder bindt de brandnetel, volgens haar, zware metalen en andere gifstoffen in ons lichaam aan zich vast en reinigt brandnetel zodoende het lichaam.
Zo blijkt dat gewoon in het wild er nog allerlei gezonds en lekkers te vinden is.

Laurette van Slobbe

Laurette van Slobbe is schrijfster van het boek 'Eten en Drinken met Wilde planten' en verzorgt cursussen, workshops, wandelingen en lezingen over wilde planten, voornamelijk op het Hof van Twello. Tevens schrijft zij artikelen over eetbare wilde planten in ons magazine Leven.