Voor Klimaat en Milieu

Hoeveel draagt veeteelt bij aan klimaatverandering?

14,5% van de uitstoot van broeikasgassen (de veroorzaker van de klimaatverandering) komt door de veeteelt. Door de klimaatverandering zullen dieren uitsterven en zullen we te maken krijgen met droogte, mislukte oogsten, natuurrampen en voedseltekorten.

Broeikasgassen

Wetenschappers zijn het er over eens dat de mens flink bijdraagt aan de klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen. Zo wordt maar liefst 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen door de veehouderij veroorzaakt.
Dat is meer dan het wereldwijde transport (alle auto's, vliegverkeer, schepen en treinen bij elkaar), dat uitkomt op een uitstoot van 'maar' 13%.

De veehouderij draagt met een aantal broeikasgassen bij aan de opwarming van de aarde. Het belangrijkste en bekendste gas is CO2. Maar er zijn ook andere schadelijke gassen: methaan en ammoniak. Methaan komt vooral via winden en boeren van koeien en andere herkauwers in onze atmosfeer en is veel potenter dan CO2 in het veranderen van ons klimaat. Ammoniak komt vrij wanneer mest en urine bij elkaar komen. Ammoniak is een stikstofverbinding en veroorzaakt in onze natuurgebieden veel problemen wanneer het daar neerslaat, zelfs kilometers verder dan waar het uitgestoten is. Het hoge aantal dieren in ons land heeft daarmee tot een stikstofcrisis geleidt.
 

Grootschalige ontbossing voor veevoer

Een gedeelte van het voer voor ons Nederlandse vee komt uit het buitenland. Vooral soja wordt voor veevoer  geïmporteerd. (Dus niet voor menselijke consumptie.) In Brazilië is het aantal akkers voor de verbouw van soja tussen 1970 en 2005 vertienvoudigd! Enorme oppervlakken bos worden gekapt of verbrand voor weidegrond en akkers voor veevoer. Door het verdwijnen van zoveel bos kan er minder CO2 worden vastgehouden, waardoor er meer CO2 in de atmosfeer blijft. Ook verdwijnen er door de ontbossing tientallen planten- en diersoorten.

Geschat wordt dat er alleen al in Latijns-Amerika jaarlijks 3 miljoen hectare (30.000 km²) bos en savanne gekapt wordt: een oppervlakte even groot als België.

Vegetarisch beter voor de Biodiversiteit

Door de klimaatverandering dreigen 15 tot 37% van alle diersoorten in 2050 uit te sterven. Biodiversiteit is een van de 'Climate tipping points' wat betekent dat als een bepaald dieptepunt is bereikt er een versnelling zal plaatsvinden. De mens zal te maken krijgen met plagen, mislukte oogsten en voedseltekorten.
Biodiversiteit hangt ook sterk samen met onze volksgezondheid. Lees daar meer over in ons dossier over zoönose.
Draag bij aan een beter klimaat: kies voor vegetarisch eten. Dat is ook nog eens goed voor de gezondheid, de dieren en de oceanen.

Milieuvriendelijker en duurzamer eten? Doe mee aan onze vega challenge 'budget'

Wil je minder vlees eten voor een beter milieu? Wij helpen je op weg. 
30 dagen heerlijk vegetarisch of plantaardig eten van een klein budget - we gaan voor gemiddeld €2,50 per persoon per dag een gezonde vega avondmaaltijd voor je op tafel zetten. De challenge gaat voedselverspilling tegen, geeft je handige bespaartips, boodschappenlijstjes en allerlei weetjes - ook voor jouw gezondheid. 
Deze veggie challenge is voor iedereen prima te doen, is bovendien gratis en het houdt automatisch op. 
 

Veehouderij slurpt energie

De helft van onze energiebronnen verbruiken we direct, zoals olie en gas. De andere helft zit verstopt in de producten die we kopen en is gebruikt om die producten te maken en te vervoeren. De voedselproductie, inclusief de veehouderij, is dan ook een zeer energie-intensieve sector.

Je kunt bij het energieverbruik van de veehouderij denken aan de energie die nodig is voor kunstmest of machines, maar ook aan het energieverbruik op de bedrijven die de grondstoffen voor het veevoer verbouwen. De verwerking van grondstoffen tot veevoer en die van het dier tot vlees kost ook veel energie. En vergeet ook niet de energie die nodig is voor het transport.

Voor de productie van 1 kilo kalfsvlees is 100 keer zoveel energie nodig als voor 1 kilo aardappelen.