Voor het milieu

Amah in 2050

afbeeldingAmah leeft in 2050. Het is droog in zijn land en voedseltekorten nemen toe. Een stuk vlees of groente heeft hij al dagen niet meer gegeten. Hij heeft ook last van diarree, omdat er nauwelijks schoon drinkwater te vinden is. Er was eerst nog net voldoende water. Maar sinds de buurman voer teelt voor vee in Europa, gaat al het water daarheen. Toch is Amah blij. Hij was niet op zijn werk 50 km verderop toen daar een orkaan langskwam. Gelukkig leven hij en zijn familie nog.

14,5% van de uitstoot van broeikasgassen (de veroorzaker van de klimaatverandering) komt door de veeteelt. Door de klimaatverandering zullen dieren uitsterven en zullen we te maken krijgen met droogte, mislukte oogsten, natuurrampen en voedseltekorten.

Pinguïn bedreigt door klimaatveranderingBroeikasgassen


Wetenschappers zijn het er over eens dat de mens flink bijdraagt aan de klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen. Zo wordt maar liefst 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen door de veehouderij veroorzaakt. Dat is meer dan het wereldwijde transport (alle auto's, vliegverkeer, schepen en treinen bij elkaar), dat uitkomt op een uitstoot van 'maar' 13%. De veehouderij draagt met een aantal broeikasgassen bij aan de opwarming van de aarde. Het belangrijkste en bekendste gas is CO2. Maar er zijn ook andere schadelijke gassen: methaan en lachgas. Methaan komt vooral via mest in de atmosfeer, maar ook door winden en boeren van koeien en andere herkauwers. Lachgas wordt veroorzaakt door het vrijkomen van stikstof uit mest en door het gebruik van kunstmest.

Milieuvriendelijker eten? Ontvang 30 dagen lang vega-inspiratie, schrijf je nu in!

Wil je minder vlees eten voor een beter milieu? Wij helpen je op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk!

Grootschalige ontbossing

BosEen gedeelte van het voer voor ons Nederlandse vee komt uit het buitenland. Vooral soja wordt voor veevoer geïmporteerd. In Brazilië is het aantal akkers voor de verbouw van soja tussen 1970 en 2005 vertienvoudigd! Enorme oppervlakken bos worden gekapt of verbrand voor weidegrond en akkers voor veevoer. Door het verdwijnen van zoveel bos kan er minder CO2 worden vastgehouden, waardoor er meer CO2 in de atmosfeer blijft. Ook verdwijnen er door de ontbossing tientallen planten- en diersoorten.

Geschat wordt dat er alleen al in Latijns-Amerika jaarlijks 3 miljoen hectare (30.000 km²) bos en savanne gekapt wordt: een oppervlakte even groot als België.

Jan de Nederlander en Pad de Zeeschildpad in 2050

afbeeldingOok Jan de Nederlander heeft last van de klimaatverandering. Door droogte zijn de voedselprijzen hoog en het noodweer zorgt ervoor dat zijn kelder continu onder water staat. Over de Elfstedentocht kan hij alleen nog maar dromen, alhoewel hij zag op het nieuws dat de zeestroom mogelijk stopt. Dan zou het pas echt koud worden…

Pad de zeeschildpad heeft de klimaatverandering niet overleefd. Hij was de laatste van zijn soort, die door de klimaatverandering is uitgestorven. Door de klimaatverandering dreigen 15 tot 37% van alle diersoorten in 2050 uit te sterven. De mens zal te maken krijgen met droogte, mislukte oogsten, natuurrampen en voedseltekorten. 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen (de veroorzaker van de klimaatverandering) komt door de veeteelt.

Daarnaast kost de productie van vlees veel meer water dan de productie van plantaardige eiwitten.
Draag bij aan een beter klimaat. Kies voor vegetarisch eten. Dat is ook nog eens goed voor de gezondheid, de dieren en de oceanen.


Voor een beter milieu door minder vlees

Help ons mee om jou en anderen te helpen om vaker vegetarisch te eten. Word donateur en draag bij aan de groei in het aantal mensen dat minder vlees eet. Als dank ontvang je een jaar lang de Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten ter waarde van minstens 30 euro óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.

Veehouderij slurpt energie

Koeien zorgen voor veel uitstoot broeikasgassenDe helft van onze energiebronnen verbruiken we direct, zoals olie en gas. De andere helft zit verstopt in de producten die we kopen en is gebruikt om die producten te maken en te vervoeren. De voedselproductie, inclusief de veehouderij, is dan ook een zeer energie-intensieve sector.

Je kunt bij het energieverbruik van de veehouderij denken aan de energie die nodig is voor kunstmest of machines, maar ook aan het energieverbruik op de bedrijven die de grondstoffen voor het veevoer verbouwen. De verwerking van grondstoffen tot veevoer en die van het dier tot vlees kost ook veel energie. En vergeet ook niet de energie die nodig is voor het transport.

Voor de productie van 1 kilo kalfsvlees is 100 keer zoveel energie nodig als voor 1 kilo aardappelen.