Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Eieren

Mogelijk hebben eieren al weinig geheimen voor je. Toch zetten we hier nog de belangrijkste mogelijkheden, bereidingen en tip en trucs voor je op een rijtje

Bereidingen

  • Gekookt: kook je eieren in ruim zacht kokend water (water dat licht bubbelt)
    • Zachtgekookte eieren kun je het best 3 tot 4 minuten koken (als je middelgrote of grote eieren gebruikt, deze zijn te herkennen aan een M of L op het ei)
    • Half hardgekookte eieren krijg je als je het ei 6 tot 7 minuten kookt (6-7)
    • Voor echt hardgekookte eieren moet je het ei 9 minuten koken.
    • Als de kooktijd voorbij is kun je het ei het beste snel afkoelen (ook wel laten schrikken). Dit doe je door het ei onder stromend water te houden of in ijswater te leggen. Bijkomend voordeel van het laten schrikken is dat je het ei hierna beter kunt pellen.
  • Je kunt een ei bakken in olie of boter. Een omelet of roerei maak je door het ei eerst breken en in een schaal licht klutsen, zodat het eiwit en eigeel mengen. Je kunt eventueel ook wat room of melk toevoegen. Dit kun je op verschillende manieren doen:
    • Je kunt het ei blijven roeren tijdens het bakken. Je krijgt dan een luchtig ei wat het best bekend is onder de naam roerei.
    • Je kunt een ei ook met rust laten tijdens het bakken en alleen een keer omkeren.
    • Als je het ei vervolgens vouwt, krijg je een omelet. Vouw je het niet, dan heb je een fritatta.
  • Je kunt een ei ook pocheren. Dit  doe je als volgt:
    • In een kleine koekenpan kook je zacht een laagje water van 2,5 cm en voeg je zout en azijn toe.
    • Je breekt een ei, doet het in een kommetje en laat het in het water glijden.
    • Je kookt het ei 3 tot 5 minuten totdat het eiwit stolt. Haal het ei met een schuimspaan uit de pan en laat het uitdruppelen. Leg het eventueel op een keukenpapiertje.
  • Daarnaast kan ei een goede basis zijn voor bepaalde ovengerechten, zoals
    • Soufflé
    • Quiche

Tips

  • Bewaar eieren altijd in de koelkast (en dan niet in de deur, want die is vaak te warm).
  • Pellen van eieren gaat makkelijker als je ze laat schrikken onder stromend water of in een kom met ijswater.
  • Lees meer over "diervriendelijke" eieren in Nederland op wakkerdier.