Nieuwe Veggiemama

Borstvoeding

Moeder en kind zijn een perfect koppel voor borstvoeding. Hormonen en reflexen zorgen ervoor dat het aanbod van de moeder zich afstemt op de vraag van de baby. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt en hoe beter hij de borst leegdrinkt, hoe meer melk je aanmaakt.

Veel vrouwen die net (opnieuw) moeder zijn geworden zijn bang dat hun baby niet genoeg drinkt. Wees gerust: die angst is vaak onterecht. Een baby neemt wat hij nodig heeft.

Verder: geef het de tijd: een jonge baby vraagt veel van je energie en je moet hem of haar nog leren kennen. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Mocht je in de eerste week hulp nodig hebben of vragen hebben over borstvoeding, dan kun je terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige. Daarna kun je bij het consultatiebureau terecht. Ook een lactatiekundige kan je helpen als je vragen hebt over het geven van borstvoeding.
 

Babyvoeding: hoe te beginnen?

Er is heel veel goede informatie te vinden over het geven van borst- of flesvoeding. We hebben een keuze gemaakt uit de informatie van het Voedingscentrum, en verwijzen daar ook naar door mocht je er verder vragen over hebben. Op deze pagina leggen we de focus op het vegetarische aspect van borst- en flesvoeding.

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je baby tegen ziekten. Borstvoeding geven is ook goed voor jouw gezondheid als moeder. Het helpt je bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen.
Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.

Borstvoeding voor vega mama en moeders


 

Om extra op te letten: vitamine D, K

Moedermelk bevat bijna alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Alleen van de voedingsstoffen vitamine K en D heeft je baby extra nodig. Je begint met het geven van deze vitamines als je baby een week oud is. Je kunt speciale druppels met vitamine D en vitamine K kopen bij de apotheek of drogist.

Vitamine D is voor sterke botten. Tot je kind 4 jaar oud is, geef je het 10 microgram vitamine D per dag.

Vitamine K is voor goede bloedstolling. De eerste 12 weken geef je je kindje 150 microgram vitamine K per dag.

In flesvoeding zijn deze vitamines al verplicht toegevoegd.

 

Als vegan moeder bang voor tekorten in moedermelk?

Geen zorgen, wijst onderzoek UMC Amsterdam uit.

Borst of fles?

Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat kinderen die borstvoeding krijgen een lager risico hebben op infecties van het maag-darmkanaal en middenoorontsteking. Ook is overtuigend aangetoond dat borstvoeding de kans op overgewicht en hoge bloeddruk verkleint.
Verder beschermt borstvoeding geven de moeder tegen reumatische artritis en mogelijk ook tegen eierstokkanker en borstkanker voor de overgang.
Bovendien zorgt huid-op-huid-contact bij borstvoeding voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Hierdoor wordt het kind, maar ook de moeder rustiger en ontspannen. Ook ervaren baby’s minder pijn, bijvoorbeeld wanneer zij een hielprik krijgen en direct er na borstvoeding krijgen.
 

Flesvoeding

Geef je flesvoeding (kunstvoeding) aan je baby? Dan maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Maak geen eigen flesvoeding door koemelk of geitenmelk met water te mengen. Dit is geen volwaardige voeding voor baby's. Maak ook geen eigen flesvoeding door melk en kunstvoeding te mengen. Meng kunstvoeding altijd met water.

Wanneer je voor het schap staat lijken de verschillende merken toch te verschillen. Dat komt omdat fabrikanten nog extra stofjes in de kunstvoeding mógen doen, naast de verplichte stoffen. Ook de extra stofjes die er in mogen zijn vastgelegd in de wet. Deze stofjes zijn dus niet slecht voor je kind. Maar de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geeft aan dat ze ook niets toevoegen aan de gezondheid van je kindje. Een van die ingrediënten is omega-3 vetzuren. Dit kan in de vorm van visolie en dat is wat producenten dan ook vaak doen. Anderen voegen koolzaadolie toe, want ook omega 3-rijk.
Als je als vegetariër begrijpelijkerwijs moeite hebt met de toegevoegde visolie: het toevoegen van visolie aan zuigelingenvoeding is niet verplicht, dus er zullen merken zijn die het niet doen.

Wij raden geen merken aan (is ook niet te doen, dat verandert steeds), maar als je googelt kom je al een heel eind. En ook als je de verpakkingen in de winkel bekijkt. HippNutrilon en Nestle voegen visolie toe. Enzovoorts. Even zoeken dus!

Eten als je borstvoeding geeft

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer vegetarische keuzes (125 gram vleesvervanger i.p.v. 100 gram) en volkorenbrood (4 tot 7 boterhammen i.p.v. 4 tot 5). Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. Veel moeders merken dat zij vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebben. Tip: zet standaard een glas water klaar om telkens als de baby drinkt zelf ook iets te drinken.
 

Aandachtspunten

Het is normaal dat je geleidelijk afvalt als je borstvoeding geeft. Lijnen is nu niet goed, omdat je dan niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je gezond eet dan kom je vanzelf weer terug op je oude gewicht. 

Daarnaast moet je bepaalde voedingsmiddelen vermijden:
  • Teveel cafeïne
Neem het liefste cafeïnevrije koffie en thee. Cafeïne kan je kind namelijk onrustig maken. Als je graag koffie drinkt, drink dan niet meer dan één kopje koffie per dag. Je kunt naast een kopje koffie nog ongeveer 2 koppen zwarte thee drinken of één glas cola. Drink je weleens energiedrank? Let daar mee op, want een blikje energiedrank bevat net zo veel cafeïne als een kopje koffie.
  • Alcohol
Het is het veiligst om geen alcohol te drinken zolang je borstvoeding geeft, want de schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding bij je kindje terecht. Heb je toch een keer zin in een glaasje alcohol? Neem dit glas dan vlak nádat je voeding hebt gegeven. Wacht na het alcohol drinken altijd 3 uur met voeden. Dan is je melk weer ‘schoon’.
  • Bepaalde kruiden, anijs en venkel
Normaal gebruik van keukenkruiden en specerijen (ook scherpe varianten) kan geen kwaad. Maar gebruik geen aloë, senna en kava kava. Schadelijke stoffen in deze kruiden kunnen overgaan in de moedermelk en mogelijk schadelijk zijn voor je kindje.
Wees verder voorzichtig met venkel en anijs. Kleine baby’s kunnen vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. Daarom geldt het advies voor moeders die borstvoeding geven om geen venkelthee en anijsthee te nemen. Geef ook geen venkelthee en anijsthee aan baby's, bijvoorbeeld tegen darmkrampjes. Een beschuit met muisjes of gewone venkel kan geen kwaad, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee.