Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Nieuwe Veggiemama

Borstvoeding

afbeeldingJe kindje heeft de eerste zes maanden voldoende aan jouw melk. Dat stelt de onafhankelijke Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Onderzoek steunt dat advies, en ook kinderen laten zien dat zij voor die zes maanden nog niet in staat zijn vast voedsel te pakken of te eten, en laat staan te verteren.

Daarbij adviseert de WHO dat kinderen tot twee jaar aan de borst gevoed worden, en vanaf zes maanden gezonde bijvoeding krijgen, in die mate dat de borstvoeding in stand blijft. Na die twee jaar zouden de kinderen nog steeds onbeperkt toegang moeten hebben tot de borst, net zolang als zij en hun moeder dat zelf prettig vinden.

Eerste uren

In de evolutie is het bepaald dat het jong van een zoogdier voor een bepaalde tijd aan de borst van zijn moeder wordt gevoed. Elk moederlijk zoogdier produceert daar soorteigen melk voor, die specifiek is afgestemd op een zo optimale ontwikkeling van het jong. Zo werkt het bij mensen ook. De zwangere vrouw ontwikkelt daarom in haar zwangerschap melkklierweefsel in haar borsten en gelijk na de bevalling is er colostrum beschikbaar. De pasgeborene is daarom na de bevalling ongeveer twee uur zeer actief en alert en gaat instinctief op zoek naar de borst.
 

Om extra op te letten

afbeeldingVitamine D

Het huidig advies is dat alle kinderen van 0 - 4 jaar dagelijks 400 IE vitamine D slikken naast hun voeding.

Groeicurven van de Wereld Gezondheid Organisatie

De groei van je kind volgen is belangrijk. Kinderen moeten goed groeien om zich goed te kunnen ontwikkelen. Je kunt daarvoor de online groeicurven gebruiken die je kan vinden op borstvoeding.com of in de applicatie 'Graphico' voor de iPhone.

Geen borstvoeding

Niet borstvoeding geven brengt gezondheidsrisico's met zich mee, en verhoogt de kansen bij de baby op overgewicht en obesitas -nu en op latere leeftijd-, diabetes, reflux, darmkrampen, allergieën, hogere luchtweginfecties, oorontstekingen. En bij de moeder een flink verhoogt risico op ontwikkeling van kanker aan de vrouwelijke voortplantingsorganen. Voor het gezin vaak: meer onrust, meer zorgen, meer doktersbezoek, hogere kosten voor de gezondheidszorg en niet te vergeten: zeer hoge kosten voor de voeding van de baby.

Zijn er onoverkomelijke moeilijkheden met de borstvoeding, dan is de moedermelk van een andere moeder het meest logisch en fysiologisch passend alternatief. In Nederland is daarvoor speciaal opgericht het Moedermelk Netwerk opgericht. Is ook die optie niet haalbaar, dan kan kunstmatige zuigelingenvoeding een alternatief zijn.

Download brochure met voedselintroductieschema

veggiemama brochureDownload gratis de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor Moeder en kind.