Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vegetarisch Leesvoer

kookboek recensies

Forest Feast kookboek voor kids met Mail&Win-actie!

Er ligt weer een nieuw vegetarisch kinderkookboek in de winkel! Het Forest Feast kookboek voor kids - kleurrijke en vegetarische gerechten voor jong en oud!

Feestje


Joepie! Dat was ongeveer het eerste wat we hier op de redactie uitriepen toen we hoorden dat er een nieuw vegetarisch kinderkookboek onderweg was. Ze zijn er wel, maar wat ons betreft té weinig, dus de verwachtingen waren hooggespannen... En wat een mooi boek lag daar ineens op ons bureau! De Amerikaanse schrijfster Erin Gleeson heeft er echt een feestje van gemaakt, met prachtige natuurfoto's, kleurige tekeningen, lekkere en leuke recepten en goede en simpele uitleg.

"Erin Gleeson woont in een klein houten huis in de bossen van Noord-Californië. Daar begon ze haar blog Forest Feast. In 2014 verscheen haar eerste Forest Feast Kookboek - eenvoudige vegetarische gerechten uit mijn zomerhuis, dat al snel een hit werd. Begin van de zomer kwam de Forest Feast kindereditie uit, speciaal voor haar zoon Ezra."
 

Weinig tekst, veel foto's


Het boek is ingedeeld in meerdere hoofdstukken: een intro met tips over bereiding, keukengerei en snijtechnieken, gevolgd door Snacks, Dranken, Salades, Maaltijden, Wie zoet is... en Feest! Allemaal met weinig tekst, maar veel foto's en tekeningen. Heerlijk om naar te kijken! Misschien slaan niet alle recepten en ingrediënten meteen bij je aan qua smaak, maar ze zijn wel feestelijk en super makkelijk om te maken. Dus toch maar eens proberen of je maakt ze eerst een keer voor je ouders klaar.

Favorieten


Onze favorieten zijn de watermeloensalade, de quiche met regenboogsnijbiet en de pizza met paprika en pesto, maar eigenlijk is er teveel lekkers om uit te kiezen! Kort samengevat: heb je zin in meer creativiteit in de keuken en ben je gek op lekker vegetarisch eten, dan is dit boek echt iets voor jou!

Mebel & Saskia

Mail&Win-actie!

Het leuke is dat Vegakids een exemplaar van dit kleurrijke kinderkookboek mag weggeven! Wat je daarvoor moet doen zie je in de Mail&Win-actie van 1 september tot en met 31 oktober 2016!

The Happy Cow Cookbook

Auteur: Eric Brent / Glen Merzer

Recepten van vegan restaurants overal ter wereld


De reizigers onder jullie kennen waarschijnlijk de Happy Cow app wel, om ver van huis een leuk restaurant te vinden dat raad weet met jouw vega wensen. De reiziger (en ook de thuisblijver) die thuis ook wil genieten van plantaardige hoogstandjes, wordt met dit kookboek bediend. Van simpel tot ingewikkeld, van rauw tot gefrituurd, het komt allemaal voorbij.

Eric Brent en Glen Merzer hebben recepten van 45 restaurants verspreid over de wereld – waaronder Veggies on Fire in Den Haag – verzameld. De eigenaars van de restaurants zijn geïnterviewd, zodat je met dit boek niet alleen bijzondere recepten hebt, maar ook meer te weten komt over de restaurants. Veel basisrecepten zul je hierin niet vinden. Wanneer je niet bang bent om aan recepten te beginnen met een flinke rij ingrediënten, kom je zeker aan je trekken. Dat wil niet zeggen dat alle recepten moeilijk zijn, wel dat veel recepten de nodige tijd vergen om ze te bereiden.

Mijn persoonlijke favoriet is de Raw Brownie Bliss Bite. Met enkele verschillende ingrediënten kun je zonder bakken een heerlijke tractatie maken. Een degelijke keukenmachine is dan wel een aanrader.

In dit – Engelstalige – kookboek staan de recepten geordend op restaurant. Gelukkig staat er een index achterin het boek, maar dan nog moet je wel weten wat je zoekt. De recepten staan er namelijk op alfabetische volgorde in op hun bijzondere naam. Bovendien is het even wennen aan de Amerikaanse maten. Wel kun je er van alles in vinden, van warm hoofdgerecht en broodbeleg tot en met dessert en gebak. Hou jij ervan om volop te experimenteren in de keuken? Dan is dit een boek voor jou.

Annemieke

Koop Happy Cow Cookbook in onze webshop

Het Vegan kookboek

Auteur: Adele McConnell

Dit kookboek is compact en vormgegeven door prachtige foto's.
De hoofdstukken zijn verdeeld in ontbijt en brunch, lunch, snacks en zoet, hoofdgerechten en nagerechten. In dit kookboek worden compleet plantaardige gerechten beschreven die bereid zijn met vernieuwende technieken. Voor vegetariërs, maar ook voor veganisten een fijn kookboek!

Adele McConnell heeft een zeer succesvolle foodblog, waarmee ze in 2012 de Vegan Food Blogger Award won. Ze deelt haar passie voor veganistisch eten graag. In de inleiding vertelt McConnell hoe ze is begonnen met veganistisch eten.  Ze wil je niet vertellen wat je niet mag eten, ze wil je tonen welke mogelijkheden er allemaal zijn qua smaak en ingrediënten.
De recepten zijn geinspireerd op de wereldkeukens van India, Marokko, Thailand, Japan, Vietnam en Mexico maar ook de rawfoodkeuken. Verder vind je er volop keus aan basisgerechten zoals amandelmelk, sauzen e.d.

Enkele van mijn favoriete recepten: kokospannenkoeken met chiazaad, chocoladetaart, tempehsalade. Maar er staan ook heerlijke gerechten in die je nu met dit mooie zomerweer kunt maken bij de BBQ zoals: gegrilde salade met basilicum-tahin dressing, kikkererwten salade of hummus en linzen-bietenburgers!

Dit boek is wat voor jou als je een of meerdere allergieën hebt, graag experimenteert met rawfood of daar graag mee wil beginnen, of als je vega(n) wil eten.

Amber

Vlees is dood, lang leve groente

Auteur: Robin Schaper


Vlees is dood, lang leve groente is naast een kookboek een overtuigend betoog om geen vlees te eten. Het bestaat uit twee delen, die ieder ongeveer de helft van het boek in beslag nemen: waarom mensen vlees eten en vooral waarom ze dit niet moeten doen (deel 1) en dertig plantaardige recepten (deel 2). Het boek lijkt dan ook vooral geschikt voor mensen die op dit moment nog vlees eten en serieus aan het overwegen zijn om (meer) vegetarisch en plantaardig te gaan eten, of hier juist nog niet veel vanaf weten en nieuwsgierig zijn.

Deel 1

Het eerste deel van het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en begint met de redenering waarom mensen vlees eten. Er wordt stap voor stap uitgelegd waarom vlees eten eigenlijk helemaal niet natuurlijker en gezonder is dan geen vlees eten, zoals veel mensen denken. Alle redenen en belangrijke voedingsstoffen komen aan bod. Voor mensen die nog een stapje verder willen gaan, wordt er ook uitgelegd waarom volledig plantaardig eten een goede optie kan zijn. De tekst leest makkelijk en bovendien heb je als lezer niet het idee dat je aan het luisteren bent naar een zeurderige preek, omdat er constant vragen worden gesteld en alle tegenargumenten serieus worden genomen.

Deel 2

Nu je overtuigd bent, kun je zelf een maand lang aan de slag met de dertig plantaardige recepten die de schrijver heeft uitgekozen. De indeling is simpel en overzichtelijk, en bestaat uit soepen, salades, rijstgerechten, aardappelgerechten, pastagerechten en overige gerechten. De gerechten worden beschreven als een ‘gevarieerde combinatie van vertrouwd en verassend, met zowel plantaardige versies van bekende gerechten als geheel nieuwe gerechten’. Elk recept wordt vervolgens kort en simpel beschreven en is voorzien van een aantrekkelijke, grote kleurenfoto. Voorbeelden van recepten zijn een shepherd’s pie, verschillende curry’s, gegrilde groentesalade, snelle courgettesoep en pizza. Hoewel niet elk recept erg verrassend is, zijn alle gerechten zeer geschikt voor mensen die gewend zijn vlees te eten, maar graag eens op een gezonde (en lekkere!) manier plantaardig willen eten.

Vlees is dood, lang leve groente is dus ideaal voor iedereen die zich wil laten overtuigen door de vegetarische en/of plantaardige keuken. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit een slimme, overzichtelijke en smakelijke eerste stap. Bonuspunten voor de woordspeling in de titel.

Gina

* Fan van het idee om dertig dagen lang vegetarisch te eten? Schrijf je dan ook in voor onze receptennieuwsbrief en ontvang gratis dertig dagen lang elke dag een heerlijk recept in je mailbox! 

* Koop Vlees is dood, lang leve groente in onze webshop

De Hippe Vegetariër

Auteur: Isabel Boerdam
 

Ideaal boek voor beginnende vegetariër die lekker en gezond wil eten.

De Hippe Vegetariër is geen traditioneel kookboek; het bevat namelijk meer dan alleen recepten. Naast zeven keer vijf recepten voor zeven verschillende dagen, bevat het tips over vleesvervangers en adressen om uit eten te gaan. Het boek lijkt zich vooral te richten op mensen die nog geen vegetariër zijn. Het begint dan ook met wat basis gegevens, zoals oven- en kooktijden van diverse groentes en een booschappenlijstje.
 

Indeling

De recepten zijn ingedeeld in 'Dagen' (zeven dagen, van een gewone doordeweeksedag tot verwenzaterdag, want ook hier mag je je alleen in het weekend verwennen ;)) Per dag zijn er recepten voor ontbijt, tussendoor, lunch, nog een keer tussendoor en diner. Uitzondering zijn de kopjes 'Feest', want daar vind je toetjes en wijn (je zou bijna denken dat vegetarisch sober is met alleen een toetje tijdens feestjes), en 'Hersteldag' waar je sappen vindt.

Toegankelijke recepten met eindeloze variaties

Heel fijn aan de recepten is dat ze flexibel zijn opgesteld. Bij de meeste recepten zijn er verschillende opties voor meerdere ingrediënten. Zo kun je met het recept voor vegetarische wraps makkelijk 30 verschillende wraps maken; van een groene koolblad wrap met notenpasta en kiemen tot een traditionele tortilla met magere kwark en kaas. Dit is zeker een sterk punt van het kookboek: Je leert er zelf mee te variëren op een basisrecept, zodat elke thuiskok al snel de recepten makkelijk naar eigen hand kan zetten.

De diner gerechten zijn erg toegankelijk en laagdrempelig, soms misschien wel tegen het te makkelijk aan. De vele ingredienten variaties zijn, zeker voor de beginnende vegetarische kok, een goed hulpmiddel.
Als je kijkt naar de recepten voor de andere maaltijden dan zijn deze vooral healthy, zelfs in de toetjes vind je nauwelijks suiker. De koek heet een gezonde koek en de muffin gezonde muffin. Maar de gerechten zien er stuk voor stuk smakelijk uit op de grote foto's, waarop bijna altijd ook de auteur te zien is.

Vleesvervangers en hotspots

Voor wie na het uitproberen van de recepten verder wil met het zelf variëren, is er een hoofdstuk 'Vleesvervangers', waarin zowel de traditionele vleesvervangers als kant-en-klare vleesvervangers worden besproken. De Hippe Vegetariër geeft bij deze laatste haar eigen favorieten, alhoewel de selectie niet streng is geweest met maar liefst 10 burgers. Zowel de grote merken, als wat onbekendere merken komen aan de orde. Helaas is de kans groot dat over een jaar sommige producten al niet meer verkrijgbaar zijn of weer helemaal anders smaken. Dit geldt ook voor het overzicht 'Hotspots': in de horeca is het verloop groot en wat nu hip is, kan over een jaar volledig uit de tijd zijn.
Het is natuurlijk inherent aan papier: dit is niet zo makkelijk aan te passen als de blog, die de basis vormt voor dit boek. Het geeft De Hippe Vegetariër' echter ook weer net dat beetje extra, waardoor het niet het zoveelste kookboek is (alleen afgelopen jaar kwamen er al 16 vegetarische kookboeken uit).

Ideaal als je healthy vegetarisch wil koken

Al met al is de Hippe Vegetariër een ideaal boek voor iedereen die vaker vegetarisch en gezond wil koken. Door de variaties in de recepten, de bespreking van vleesvervangers en de hotspots is het net iets meer dan het zoveelste kookboek. Mocht je dus vaker vegetarisch willen koken dat is dit een must have.

Vincent

Het is daarom ook des te fijner dat als je nu donateur van de Vegetariërsbond wordt je het boek gratis krijgt, natuurlijk helpen we je dan nóg meer om lekker en gezond vegetarisch te eten door o.a. een gratis voedingsscan, 4 per jaar het magazine Lekker.Vegetarisch boordevol eetinspiratie en korting bij restaurants en op de Lekker.Vegetarisch Verwenbox. -> Meld je nu aan


I <3 Groente

Auteur: Janneke Vreugdenhil
-lekkerste vegetarische kookboek van 2013

Ik volgde Janneke Vreugdenhil al een tijdje op Twitter (@wateetjanneke) en heb mede naar aanleiding daarvan haar prijswinnende kookboek "I <3 Groente" gekocht. Janneke is omnivoor, maar houdt vooral van groenten "omdat ze zo ontzettend veelzijdig zijn". Zo kun je bieten bijvoorbeeld in de schil roosteren, je kunt ze koken, maar je kunt ze ook meebakken in je chocoladetaart (een dikke aanrader trouwens.)

"I <3 Groente is zowel voor de beginnende als voor de wat gevorderde keukenprins(es) een uitstekend boek. Sommige recepten zijn erg eenvoudig (friet van zoete aardappelen of chopped salad), maar voor een beginnend kok erg motiverend. En als ik eerlijk ben, gebruik ik juist de ‘makkelijke’ recepten zoals "Gebakken courgette met amandelen en rozijnen" het meest.

Het boek is ingedeeld in logische productgroepen (aubergines & courgettes/de familie ui etc.) die per groep acht recepten bevatten. Over het algemeen staan alle recepten binnen een half uurtje op tafel, ook altijd fijn ;)

De recepten zijn meestal voor twee personen en dat was even rekenen, want wij zijn met vijf (grote) eters thuis. Ook qua ‘gaartijden’ moest er dan wel eens iets aangepast worden, omdat ruim een dubbele hoeveelheid echt wel wat langer nodig heeft.

De benamingen van sommige gerechten waren voor mij onbekend, maar dat legt ze in de intro bij het recept uit ("Revuelto" is bijvoorbeeld een mollig Spaans roerei dat met van alles en nog wat gevuld kan worden.) Ook over de benodigde ingrediënten krijg je uitleg of alternatieven, mocht je bijvoorbeeld geen fijne toko op de hoek hebben.

Een aanrader dus voor iedereen die een allround vegetarisch kookboek zoekt!

Ineke

Koop "I <3 Groente" in onze webshop