Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vegetarisch Leesvoer

kookboek recensies

Mini-kookboekje: Vegetarisch. Vers, gezond en gewoon lekker

Dit mini-kookboekje past perfect bij de simpele naam. Geen uitgebreide achtergronden, levensverhalen en filosofieën, maar gewoon recepten. Niet al te moeilijk en veel klassiekers, zoals de gegrilde champignons met geitenkaas, aardappelsoufflé, gazpacho en diverse risotto’s. De meeste recepten zijn binnen een half uur klaar in maximaal 5 stappen en het aantal ingrediënten is beperkt en bijna altijd in elke supermarkt te vinden. Een enkel recept is wat meer bijzonder, zoals een hazelnoot-kruidenquiche of de groenteschnitzel met kookdeeg, maar verwacht geen hoog culinaire uitspattingen. Maar dat is ook zeker niet altijd nodig, aangezien de meeste mensen daar zeker niet dagelijks behoefte aan hebben.

Ideaal voor de simpele of beginnende vegetarische kok

Heb je al tientallen kookboeken in de kast staan of verzin je makkelijk nieuwe creaties dan is dit kookboek dus niet iets voor jou. Maar ben je nieuw in de vegetarische keuken of op zoek naar niet al te moeilijke recepten dan is dit kookboek zonder pretenties ideaal. En heel handig bij elk recept staan de voedingswaarden kcal, eiwit, vet en koolhydraten aangegeven. Het boekje is handzaam en met 6 euro niet duur. Een prima (eerste) kookboekje voor iedereen die vaker vegetarisch wil gaan koken zonder uren in de keuken te hoeven staan.

Vincent

Leafs

Auteur: Carola de Kanter

Leafs is een kookboek met vegetarische recepten uit de moestuin. Het is duidelijk dat de auteur van het boek veel houdt van het kweken van haar eigen groenten. In het boek wordt hier ook veel aandacht aan besteed. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen;  elk seizoen begint met een moestuinkalender waarin wordt uitgelegd welke groente wanneer gezaaid moet worden en waar je op moet letten.

Het kookboek bestaat uit overzichtelijke, makkelijk te lezen recepten. Er staan een aantal gerechten in die je vaker in kookboeken tegenkomt, zoals aardappelpartjes uit de oven of een quinoa salade. Maar het boek bestaat voor een groot gedeelte ook uit bijzondere gerechten waarbij veel gebruikt wordt van speciale ingrediënten. Denk aan freekeh of fregola sarda. Hierdoor is het boek ook zeer geschikt voor feestelijke gelegenheden, wanneer je iets speciaals wilt serveren.

Het leuke aan Leafs vind ik het persoonlijke aspect van het boek. Elk recept begint met een persoonlijk verhaaltje van de auteur. En door de mooie, natuurlijke foto’s lijkt het er soms op alsof je zelf bij bent. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er relatief vaak gekozen is om sfeerfoto’s naast de recepten te plaatsen. Ik vind het zelf altijd fijn om een beeld te hebben van hoe een gerecht eruit gaat zien. Maar dit is bij lang niet alle recepten het geval.

Als je een eigen moestuintje hebt en het leuk vindt om bijzondere recepten uit te proberen, is dit boek een leuke aanwinst. Als je niet zo van tuinieren houdt, moet je er rekening mee houden dat je soms wat moeite moet doen om de juiste ingrediënten bij elkaar te krijgen.

Marieke

Falafel

Auteur: Dunja Gulin

Je zou denken dat een kookboek met die naam 1 recept bevat, want falafel, dat zijn toch gewoon balletjes van kikkererwtenmeel die je frituurt? De auteur van het kookboek Falafel denkt daar iets anders over. Niet dat Falafel een vuistendikboek is, maar het bevat wel een kleine 30 recepten rond het thema falafel. Met naast de traditionele falafels, falafel van tuinbonen, tempeh, kidneybonen, falafel, rijst en zelfs pompoenpitten.


Rauwe falafels

Deze laatste vindt zich in de sectie met rauwe falafels. Dit zijn echter niet helemaal rauw, maar rauw volgens de rawfoodbeweging. Dit zorgt ervoor dat ze voor mensen zonder hele specifieke apparatuur als een voedseldroger niet te maken zijn. Er is wel een alternatief maar daarvoor moet je je over op een kier laten staan én op 60 graden zetten en dat kan met veel moderne ovens niet.


Is het lekker?

Los van de 5 recepten met een droogmachine, staan er veel variaties op het idee van een gefrituurd of in de oven gebakken balletje met een krokant laagje en een aantal sausjes. De recepten zijn creatief en voor ieder is er wat wils.

Praktische problemen

Er zijn een paar kleine praktische nadelen. Zo ontbreekt de bereidingstijd en wordt de hoeveelheid weergegeven in de hoeveelheid balletjes en niet de hoeveelheid personen. Daarnaast worden de ingrediënten soms onhandig weergegeven. Zo zijn er recepten waarbij je met gedroogde kikkererwten moet werken. Hierbij zou het voor de mensen die falafel als fastfood zien handig zijn te weten hoe je het recept met kikkererwten uit blik maakt. In andere gevallen is het ingrediënt gekookte rijst of linzen. Is dit dan 420 gram ongekookte rijst die je kookt, of moet je je gekookte rijst op de weegschaal leggen? Ook hier zou iets meer duidelijkheid en een omrekening handig zijn.


Lekker boekje voor de falafelfan

Echter alle praktische problemen daargelaten, bevat dit handzame boekje vooral heel veel inspiratie voor iemand die van falafel en variatie houdt en zelfs met de restjes falafel die hij/zij overhoudt graag nog iets nieuws maakt. Het doet geen grote greep in je portemonnee of boekenkastruimte en je kan bijna een half jaar lang tijdens je falafelvrijdag elke keer een ander gerecht voorschotelen.

Vincent

Meer recensies: