Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vegetarisch Leesvoer

kookboek recensies

Groot Handboek Vegetarisch Koken

Auteurs: Claudia Bruckmann en Cornelia Klaeger

Het Groot Handboek Vegetarisch Koken is dit jaar (2017) verschenen bij Deltas en is vertaald uit het Duits (Handbuch Vegetarisch). Het is met bijna 300 pagina’s een behoorlijk boekwerk en het barst dan ook van de informatie. Ook staan er veel foto’s in.

Kooktechnieken


Het boek begint met zo’n 50 pagina’s met kooktechnieken. Dit varieert van heel simpel: hoe snijd je bepaalde groentes? Hoe kook je bepaalde granen? Maar ook iets ingewikkelder dingen komen aan bod, zoals: hoe maak je polenta? Hoe bereid je tofoe? Ook de peulvruchten komen aan bod, ik vond het bijvoorbeeld leuk dat ze aandacht besteden aan het kweken van je eigen kiemgroenten, dat is iets wat ik in andere kookboeken nog nooit ben tegengekomen. Dit alles duidelijk uitgelegd met veel foto’s. Later in het boek, bij de recepten, wordt regelmatig terug verwezen naar de afdeling kooktechnieken.

Niet voor vegans


De recepten zijn onderverdeeld in zes categorieën. Dit gaat dan vooral om soepen en hoofdgerechten. Als je een toetjes-liefhebber bent, moet je dit boek niet kopen, want er staan niet echt recepten voor nagerechten in. Het boek is ook niet geschikt voor veganisten, want er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van producten als melk, eieren, yoghurt en room. Hier worden ook geen veganistische alternatieven voor gegeven. De schrijfsters doen ook niet mee met de gezondheidsmanie, want nergens worden calorieën genoemd. Er staat ook nergens bij voor hoeveel personen een gerecht is, maar ik ga uit van de standaard vier personen.

Elke categorie eindigt met een extra informatieblok. Zo is er een blok over noten en zaden en een blok over het maken van een basisdeeg voor pasta’s.

Het boek eindigt met een seizoenkalender, waarin de groenten van de maand worden genoemd. En wat ook wel handig is, bij zo’n dik kookboek: een trefwoorden- en een receptenregister.

Recepten


De recepten variëren van makkelijk tot moeilijk en het viel me op dat je voor veel gerechten toch best wel even in de keuken moet staan. De schrijfsters van dit boek houden van alles zelf doen en gebruiken geen pakjes en zakjes. Ze maken al hun sauzen en bouillons zelf en leggen ook uit hoe ze dit doen in de afdeling kooktechnieken.

Als je voor snel en makkelijk wilt gaan, is dit kookboek dus niet geschikt voor jou. Maar als je op zoek bent naar wat meer culinaire dingen, dan is dit boek zeer geschikt. De foto’s van de gerechten zijn om je vingers bij af te likken en veel recepten zijn zeker geschikt voor een diner met gasten.

Wat ik een nadeel vind, is dat er heel veel “vreemde” ingrediënten worden gebruikt en dat dan niet altijd wordt uitgelegd wat het precies is (of hoe het eruit ziet) en ook niet waar je het kan kopen. Om maar even een paar dingen te noemen, waarvan ik niet zeker weet wat het is: Thaise erwtaubergines, wortelpeterselie, kaffirlimoen, morieljes, kefalotiri, mimolette, kemirinoten, amarant, daslook, zeespaghetti? Volgens mij is dit niet allemaal te krijgen bij een reguliere supermarkt. Ook wordt er soms oestersaus gebruikt in de gerechten en volgens mij is dat niet vegetarisch!

Conclusie


Het is een dik en mooi vormgegeven boek met veel informatie en foto’s, dus in die zin krijg je zeker waar voor je geld (het kost €24,95). Vanwege de vele ingewikkelde recepten, denk ik dat het niet erg geschikt is voor de beginnende vegetariër, maar meer voor de gevorderde vegetariër, die in de keuken los wil gaan met culinaire uitdagingen zoals “artisjokken met ricottavulling op preistro”, “pansooti met kruidenvulling en walnotensaus” of mijn persoonlijke favoriet tot nu toe: “groentepaella met olijven”.

Maartje

Mini-kookboekje: Vegan

Vegan is een handzaam boekje voor de beginnende veganist. Het boekje begint met een korte inleiding over wat veganisme is en welke producten veganisten kunnen gebruiken om zuivel, eieren en gelatine te vervangen. De bewering dat veel veganisten geen chocolade eten is onwaar: voor veel veganisten is chocolade een eerste levensbehoefte. Dit boekje bevat echter slechts twee recepten met chocolade, een gemis als je het de schrijver van dit stukje vraagt.

Het boekje is ingedeeld in verschillende onderdelen: salades, soepen, bijgerechten, hoofdgerechten, etc. Die indeling lijkt hier en daar wat arbitrair: sommige hoofdgerechten zijn geschikt als bijgerecht, en sommige bijgerechten kunnen als hoofdgerecht dienen. De recepten zijn over het algemeen simpel. Bij sommige recepten wordt de lezer geconfronteerd met ingrediënten als gluten of veganistisch eipoeder. Dergelijke ingrediënten kunnen een beginnende veganist afschrikken.

Bij alle gerechten staat de bereidingstijd en de voedingswaarde vermeld. De meeste recepten vragen nogal wat tijd, waarbij vaak wel een deel van de tijd in beslag wordt genomen door weken, marineren of bakken. Verwacht niet om minder dan een half uur in de keuken te staan.

Voor de wat verder gevorderde kok, die de tijd neemt en die niet te beroerd is om eventueel wat dingen op te zoeken is Vegan een leuke introductie in de veganistische keuken.

Ingrid
 

Mini-kookboekje: Vegetarisch. Vers, gezond en gewoon lekker

Dit mini-kookboekje past perfect bij de simpele naam. Geen uitgebreide achtergronden, levensverhalen en filosofieën, maar gewoon recepten. Niet al te moeilijk en veel klassiekers, zoals de gegrilde champignons met geitenkaas, aardappelsoufflé, gazpacho en diverse risotto’s. De meeste recepten zijn binnen een half uur klaar in maximaal 5 stappen en het aantal ingrediënten is beperkt en bijna altijd in elke supermarkt te vinden. Een enkel recept is wat meer bijzonder, zoals een hazelnoot-kruidenquiche of de groenteschnitzel met kookdeeg, maar verwacht geen hoog culinaire uitspattingen. Maar dat is ook zeker niet altijd nodig, aangezien de meeste mensen daar zeker niet dagelijks behoefte aan hebben.

Ideaal voor de simpele of beginnende vegetarische kok

Heb je al tientallen kookboeken in de kast staan of verzin je makkelijk nieuwe creaties dan is dit kookboek dus niet iets voor jou. Maar ben je nieuw in de vegetarische keuken of op zoek naar niet al te moeilijke recepten dan is dit kookboek zonder pretenties ideaal. En heel handig bij elk recept staan de voedingswaarden kcal, eiwit, vet en koolhydraten aangegeven. Het boekje is handzaam en met 6 euro niet duur. Een prima (eerste) kookboekje voor iedereen die vaker vegetarisch wil gaan koken zonder uren in de keuken te hoeven staan.

Vincent

Leafs

Auteur: Carola de Kanter

Leafs is een kookboek met vegetarische recepten uit de moestuin. Het is duidelijk dat de auteur van het boek veel houdt van het kweken van haar eigen groenten. In het boek wordt hier ook veel aandacht aan besteed. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen;  elk seizoen begint met een moestuinkalender waarin wordt uitgelegd welke groente wanneer gezaaid moet worden en waar je op moet letten.

Het kookboek bestaat uit overzichtelijke, makkelijk te lezen recepten. Er staan een aantal gerechten in die je vaker in kookboeken tegenkomt, zoals aardappelpartjes uit de oven of een quinoa salade. Maar het boek bestaat voor een groot gedeelte ook uit bijzondere gerechten waarbij veel gebruikt wordt van speciale ingrediënten. Denk aan freekeh of fregola sarda. Hierdoor is het boek ook zeer geschikt voor feestelijke gelegenheden, wanneer je iets speciaals wilt serveren.

Het leuke aan Leafs vind ik het persoonlijke aspect van het boek. Elk recept begint met een persoonlijk verhaaltje van de auteur. En door de mooie, natuurlijke foto’s lijkt het er soms op alsof je zelf bij bent. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er relatief vaak gekozen is om sfeerfoto’s naast de recepten te plaatsen. Ik vind het zelf altijd fijn om een beeld te hebben van hoe een gerecht eruit gaat zien. Maar dit is bij lang niet alle recepten het geval.

Als je een eigen moestuintje hebt en het leuk vindt om bijzondere recepten uit te proberen, is dit boek een leuke aanwinst. Als je niet zo van tuinieren houdt, moet je er rekening mee houden dat je soms wat moeite moet doen om de juiste ingrediënten bij elkaar te krijgen.

Marieke

Falafel

Auteur: Dunja Gulin

Je zou denken dat een kookboek met die naam 1 recept bevat, want falafel, dat zijn toch gewoon balletjes van kikkererwtenmeel die je frituurt? De auteur van het kookboek Falafel denkt daar iets anders over. Niet dat Falafel een vuistendikboek is, maar het bevat wel een kleine 30 recepten rond het thema falafel. Met naast de traditionele falafels, falafel van tuinbonen, tempeh, kidneybonen, falafel, rijst en zelfs pompoenpitten.


Rauwe falafels

Deze laatste vindt zich in de sectie met rauwe falafels. Dit zijn echter niet helemaal rauw, maar rauw volgens de rawfoodbeweging. Dit zorgt ervoor dat ze voor mensen zonder hele specifieke apparatuur als een voedseldroger niet te maken zijn. Er is wel een alternatief maar daarvoor moet je je over op een kier laten staan én op 60 graden zetten en dat kan met veel moderne ovens niet.


Is het lekker?

Los van de 5 recepten met een droogmachine, staan er veel variaties op het idee van een gefrituurd of in de oven gebakken balletje met een krokant laagje en een aantal sausjes. De recepten zijn creatief en voor ieder is er wat wils.

Praktische problemen

Er zijn een paar kleine praktische nadelen. Zo ontbreekt de bereidingstijd en wordt de hoeveelheid weergegeven in de hoeveelheid balletjes en niet de hoeveelheid personen. Daarnaast worden de ingrediënten soms onhandig weergegeven. Zo zijn er recepten waarbij je met gedroogde kikkererwten moet werken. Hierbij zou het voor de mensen die falafel als fastfood zien handig zijn te weten hoe je het recept met kikkererwten uit blik maakt. In andere gevallen is het ingrediënt gekookte rijst of linzen. Is dit dan 420 gram ongekookte rijst die je kookt, of moet je je gekookte rijst op de weegschaal leggen? Ook hier zou iets meer duidelijkheid en een omrekening handig zijn.


Lekker boekje voor de falafelfan

Echter alle praktische problemen daargelaten, bevat dit handzame boekje vooral heel veel inspiratie voor iemand die van falafel en variatie houdt en zelfs met de restjes falafel die hij/zij overhoudt graag nog iets nieuws maakt. Het doet geen grote greep in je portemonnee of boekenkastruimte en je kan bijna een half jaar lang tijdens je falafelvrijdag elke keer een ander gerecht voorschotelen.

Vincent

Meer recensies: