Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vegetarisch Leesvoer

kookboek recensies

Veggie in 30 minuten

Auteurs: Miki Duerinck & Kristin Leybaert


Meer dan 100 heerlijke en snelle veggie-recepten

De titel van dit boek is waarschijnlijk geïnspireerd door de sterk gelijkende titel van een kookboek van een beroemde Engelse kok. Dit boek is echter niet van zijn hand, maar is geschreven door twee Vlaamse dames: Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Eerder schreven zij al het kookboek Veggie burgers, balletjes en broodbeleg, wat het vorig jaar nog schopte tot finalist van de Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezing.


Snelle veggie-recepten

In dit boek gaat het vooral om snel: de auteurs claimen dat elk gerecht in 30 minuten op tafel moet staan. In de praktijk ben je toch wat langer bezig, omdat groente snijden nou eenmaal veel tijd in beslag neemt. De drie kwartier haal je wel. Verder wordt er vaak voor snelle bereiding in de magnetron gekozen, waar ik dan liever voor de oven ga (bij de lasagne bijvoorbeeld). Lekker gaat bij mij dan toch boven snel.

Het boek is onder verdeeld in recepten voor alle onderdelen van de maaltijd: van voorgerechten tot soep, hoofdgerechten voor zomer en winter, exotische uitstapjes, maar ook brood en toetjes.


Veganistisch, glutenvrij, vergeten groenten.

Veel recepten zijn ook veganistisch en/of glutenvrij, dit alles is keurig aangegeven met symbolen.
Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de zogenaamde “vergeten groenten”.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er relatief weinig foto’s in het boek staan. Ik vind het toch altijd wel fijn als ik kan zien hoe mijn gerecht er ongeveer uit moet komen te zien.

Als je dit kleine nadeel negeert, is Veggie in 30 minuten een leuke aanwinst voor je keuken, met een ruime keuze in snelle, lekkere recepten.

Maartje

Vegetarisch uit het vuistje

Veggie snacks en eenvoudige gerechten.
Auteurs: Clasissa en Florian Sehn


“Vegetarisch uit het vuistje” is anders dan “normale” kookboeken. Geen supergezonde, uitgebreide maaltijden; maar snacks, hapjes, broodjes & burgers en pizza. Veel gerechten zijn binnen een half uur klaar en dit kookboek doet daarnaast ook tofu in de ban.


Fastfood met wortels

De recepten zijn ondanks de beperkte categorie van fastfood over het algemeen origineel. Soms gaat het boek wel net uit de bocht qua originaliteit, want er zullen weinig snackers zijn die een carrotdog als alternatief zien voor een hotdog (een wortel is alleen qua vorm misschien een alternatief voor een (veggie) worstje).

Het boek is erg praktisch. Brood en tortilla’s kun je kopen of zelf maken met behulp van het wonderdeeg recept. Er wordt ook voor de verandering eens niet gewerkt met alleen maar verse kruiden en de meeste ingrediënten zijn gewoon te koop bij de buurtsuper.

 

Fijne opzet

De opzet van het boek in categorieën met beknopte recepten en mooie foto’s is erg fijn. Het leest prettig weg en je krijgt gelijk zin om te snacken. Enige nadeel is het register wat niet heel logisch is opgezet. Het gaat per ingrediënt, maar de fetakoekjes (merendeel feta en tarwebloem, wel erg lekker trouwens) zijn te vinden onder olijven, wat niet echt het hoofdingrediënt is.

Al met al is dit een prima boek voor iemand die van snacken houdt of af en toe een eenvoudig doch origineel gerecht wil maken. Dit geldt zeker ook voor mensen die plantaardig willen eten, want het merendeel is veganistisch of met een door het boek gegeven suggestie te veganizen.

Vincent

Forest Feast kookboek voor kids

Er ligt weer een nieuw vegetarisch kinderkookboek in de winkel! Het Forest Feast kookboek voor kids - kleurrijke en vegetarische gerechten voor jong en oud!

Feestje

Joepie! Dat was ongeveer het eerste wat we hier op de redactie uitriepen toen we hoorden dat er een nieuw vegetarisch kinderkookboek onderweg was. Ze zijn er wel, maar wat ons betreft té weinig, dus de verwachtingen waren hooggespannen... En wat een mooi boek lag daar ineens op ons bureau! De Amerikaanse schrijfster Erin Gleeson heeft er echt een feestje van gemaakt, met prachtige natuurfoto's, kleurige tekeningen, lekkere en leuke recepten en goede en simpele uitleg.

"Erin Gleeson woont in een klein houten huis in de bossen van Noord-Californië. Daar begon ze haar blog Forest Feast. In 2014 verscheen haar eerste Forest Feast Kookboek - eenvoudige vegetarische gerechten uit mijn zomerhuis, dat al snel een hit werd. Begin van de zomer kwam de Forest Feast kindereditie uit, speciaal voor haar zoon Ezra."
 

Weinig tekst, veel foto's

Het boek is ingedeeld in meerdere hoofdstukken: een intro met tips over bereiding, keukengerei en snijtechnieken, gevolgd door Snacks, Dranken, Salades, Maaltijden, Wie zoet is... en Feest! Allemaal met weinig tekst, maar veel foto's en tekeningen. Heerlijk om naar te kijken! Misschien slaan niet alle recepten en ingrediënten meteen bij je aan qua smaak, maar ze zijn wel feestelijk en super makkelijk om te maken. Dus toch maar eens proberen of je maakt ze eerst een keer voor je ouders klaar.

Favorieten

Onze favorieten zijn de watermeloensalade, de quiche met regenboogsnijbiet en de pizza met paprika en pesto, maar eigenlijk is er teveel lekkers om uit te kiezen! Kort samengevat: heb je zin in meer creativiteit in de keuken en ben je gek op lekker vegetarisch eten, dan is dit boek echt iets voor jou!

Mebel & Saskia

The Happy Cow Cookbook

Auteur: Eric Brent / Glen Merzer

Recepten van vegan restaurants overal ter wereld

De reizigers onder jullie kennen waarschijnlijk de Happy Cow app wel, om ver van huis een leuk restaurant te vinden dat raad weet met jouw vega wensen. De reiziger (en ook de thuisblijver) die thuis ook wil genieten van plantaardige hoogstandjes, wordt met dit kookboek bediend. Van simpel tot ingewikkeld, van rauw tot gefrituurd, het komt allemaal voorbij.

Eric Brent en Glen Merzer hebben recepten van 45 restaurants verspreid over de wereld – waaronder Veggies on Fire in Den Haag – verzameld. De eigenaars van de restaurants zijn geïnterviewd, zodat je met dit boek niet alleen bijzondere recepten hebt, maar ook meer te weten komt over de restaurants. Veel basisrecepten zul je hierin niet vinden. Wanneer je niet bang bent om aan recepten te beginnen met een flinke rij ingrediënten, kom je zeker aan je trekken. Dat wil niet zeggen dat alle recepten moeilijk zijn, wel dat veel recepten de nodige tijd vergen om ze te bereiden.

Mijn persoonlijke favoriet is de Raw Brownie Bliss Bite. Met enkele verschillende ingrediënten kun je zonder bakken een heerlijke tractatie maken. Een degelijke keukenmachine is dan wel een aanrader.

In dit – Engelstalige – kookboek staan de recepten geordend op restaurant. Gelukkig staat er een index achterin het boek, maar dan nog moet je wel weten wat je zoekt. De recepten staan er namelijk op alfabetische volgorde in op hun bijzondere naam. Bovendien is het even wennen aan de Amerikaanse maten. Wel kun je er van alles in vinden, van warm hoofdgerecht en broodbeleg tot en met dessert en gebak. Hou jij ervan om volop te experimenteren in de keuken? Dan is dit een boek voor jou.

Annemieke

Koop Happy Cow Cookbook in onze webshop

Meer recensies: