Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vegetarisch Leesvoer

kookboek recensies

Leafs

Auteur: Carola de Kanter

Leafs is een kookboek met vegetarische recepten uit de moestuin. Het is duidelijk dat de auteur van het boek veel houdt van het kweken van haar eigen groenten. In het boek wordt hier ook veel aandacht aan besteed. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen;  elk seizoen begint met een moestuinkalender waarin wordt uitgelegd welke groente wanneer gezaaid moet worden en waar je op moet letten.

Het kookboek bestaat uit overzichtelijke, makkelijk te lezen recepten. Er staan een aantal gerechten in die je vaker in kookboeken tegenkomt, zoals aardappelpartjes uit de oven of een quinoa salade. Maar het boek bestaat voor een groot gedeelte ook uit bijzondere gerechten waarbij veel gebruikt wordt van speciale ingrediënten. Denk aan freekeh of fregola sarda. Hierdoor is het boek ook zeer geschikt voor feestelijke gelegenheden, wanneer je iets speciaals wilt serveren.

Het leuke aan Leafs vind ik het persoonlijke aspect van het boek. Elk recept begint met een persoonlijk verhaaltje van de auteur. En door de mooie, natuurlijke foto’s lijkt het er soms op alsof je zelf bij bent. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er relatief vaak gekozen is om sfeerfoto’s naast de recepten te plaatsen. Ik vind het zelf altijd fijn om een beeld te hebben van hoe een gerecht eruit gaat zien. Maar dit is bij lang niet alle recepten het geval.

Als je een eigen moestuintje hebt en het leuk vindt om bijzondere recepten uit te proberen, is dit boek een leuke aanwinst. Als je niet zo van tuinieren houdt, moet je er rekening mee houden dat je soms wat moeite moet doen om de juiste ingrediënten bij elkaar te krijgen.

Marieke

Falafel

Auteur: Dunja Gulin

Je zou denken dat een kookboek met die naam 1 recept bevat, want falafel, dat zijn toch gewoon balletjes van kikkererwtenmeel die je frituurt? De auteur van het kookboek Falafel denkt daar iets anders over. Niet dat Falafel een vuistendikboek is, maar het bevat wel een kleine 30 recepten rond het thema falafel. Met naast de traditionele falafels, falafel van tuinbonen, tempeh, kidneybonen, falafel, rijst en zelfs pompoenpitten.


Rauwe falafels


Deze laatste vindt zich in de sectie met rauwe falafels. Dit zijn echter niet helemaal rauw, maar rauw volgens de rawfoodbeweging. Dit zorgt ervoor dat ze voor mensen zonder hele specifieke apparatuur als een voedseldroger niet te maken zijn. Er is wel een alternatief maar daarvoor moet je je over op een kier laten staan én op 60 graden zetten en dat kan met veel moderne ovens niet.


Is het lekker?


Los van de 5 recepten met een droogmachine, staan er veel variaties op het idee van een gefrituurd of in de oven gebakken balletje met een krokant laagje en een aantal sausjes. De recepten zijn creatief en voor ieder is er wat wils.

Praktische problemen


Er zijn een paar kleine praktische nadelen. Zo ontbreekt de bereidingstijd en wordt de hoeveelheid weergegeven in de hoeveelheid balletjes en niet de hoeveelheid personen. Daarnaast worden de ingrediënten soms onhandig weergegeven. Zo zijn er recepten waarbij je met gedroogde kikkererwten moet werken. Hierbij zou het voor de mensen die falafel als fastfood zien handig zijn te weten hoe je het recept met kikkererwten uit blik maakt. In andere gevallen is het ingrediënt gekookte rijst of linzen. Is dit dan 420 gram ongekookte rijst die je kookt, of moet je je gekookte rijst op de weegschaal leggen? Ook hier zou iets meer duidelijkheid en een omrekening handig zijn.


Lekker boekje voor de falafelfan


Echter alle praktische problemen daargelaten, bevat dit handzame boekje vooral heel veel inspiratie voor iemand die van falafel en variatie houdt en zelfs met de restjes falafel die hij/zij overhoudt graag nog iets nieuws maakt. Het doet geen grote greep in je portemonnee of boekenkastruimte en je kan bijna een half jaar lang tijdens je falafelvrijdag elke keer een ander gerecht voorschotelen.

Vincent

Echt (w)eten

Auteurs: Viviane Van Dyck, Rik Vermuyten

Echt (w)eten, gezond koken volgens de vijfseizoenskeuken is niet zomaar een standaard kookboek met recepten die op een bepaalde manier zijn ingedeeld. Bij het doorbladeren vielen me al veel ingrediënten uit de macro-biotische keuken op. Zeewieren, daikon en miso bijvoorbeeld.

De twee schrijvers, Viviane van Dyck en Rick Vermuyten blijken allebei een sterke link met eten en gezondheid uit ‘het Oosten’ te hebben. In Echt (w)eten wordt daarom aan de hand van de 5! Seizoenen toegelicht wat de link is tussen dat seizoen, de organen in je lichaam en bepaalde mentale en emotionele patronen. Uiteraard volgen er daarna recepten die in dat seizoen optimaal kunnen ondersteunen. Yin en Yang koken noemen ze het zelf en geven daarbij aan dat ‘evenwicht’ het uitgangspunt is. En dan liefst niet een evenwicht waarbij het lichaam heel hard moet werken om het te bereiken, het gewicht binnen de perken te houden en het bloedsuiker- en energiepeil constant. Maar met voedsel dat al in het midden van de balans tussen yin en yang zit: volle granen, bonen, zaden en groenten.

Het boek start met een een uitleg en visie over/op de werking van deze voeding en geeft daarnaast recepten per seizoen. Achterin zijn tevens handige menu suggesties gedaan. De recepten zijn allemaal vegetarisch en voor zover ik kon zien, ook veganistisch.

Ik vond het een erg interessant boek met name voor diegenen die wat verder kijken dan naar standaard kookboeken en op zoek zijn naar verdieping rondom voeding en gezondheid. Wel fijn als je dan ook een toko in de buurt hebt want kuzu, mirin, umeboshipasta en diverse zeewieren zijn niet overal verkrijgbaar.

Maar ik moet opschieten; de samosa’s met linzen en pompoen roepen me en daarna de pad thai die alleen al vanwege de briljante omschrijving gemaakt dient te worden: Ben jij of ken jij een ‘ik lust geen tofoe want dat smaakt naar niets’-persoon, dan stel ik voor dat je dit gerecht even maakt en dat we dan nog eens praten.

Graag gedaan :-)
Ineke

Veggie in 30 minuten

Auteurs: Miki Duerinck & Kristin Leybaert


Meer dan 100 heerlijke en snelle veggie-recepten

De titel van dit boek is waarschijnlijk geïnspireerd door de sterk gelijkende titel van een kookboek van een beroemde Engelse kok. Dit boek is echter niet van zijn hand, maar is geschreven door twee Vlaamse dames: Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Eerder schreven zij al het kookboek Veggie burgers, balletjes en broodbeleg, wat het vorig jaar nog schopte tot finalist van de Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezing.


Snelle veggie-recepten

In dit boek gaat het vooral om snel: de auteurs claimen dat elk gerecht in 30 minuten op tafel moet staan. In de praktijk ben je toch wat langer bezig, omdat groente snijden nou eenmaal veel tijd in beslag neemt. De drie kwartier haal je wel. Verder wordt er vaak voor snelle bereiding in de magnetron gekozen, waar ik dan liever voor de oven ga (bij de lasagne bijvoorbeeld). Lekker gaat bij mij dan toch boven snel.

Het boek is onder verdeeld in recepten voor alle onderdelen van de maaltijd: van voorgerechten tot soep, hoofdgerechten voor zomer en winter, exotische uitstapjes, maar ook brood en toetjes.


Veganistisch, glutenvrij, vergeten groenten.

Veel recepten zijn ook veganistisch en/of glutenvrij, dit alles is keurig aangegeven met symbolen.
Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de zogenaamde “vergeten groenten”.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er relatief weinig foto’s in het boek staan. Ik vind het toch altijd wel fijn als ik kan zien hoe mijn gerecht er ongeveer uit moet komen te zien.

Als je dit kleine nadeel negeert, is Veggie in 30 minuten een leuke aanwinst voor je keuken, met een ruime keuze in snelle, lekkere recepten.

Maartje

Vegetarisch uit het vuistje

Veggie snacks en eenvoudige gerechten.
Auteurs: Clasissa en Florian Sehn


“Vegetarisch uit het vuistje” is anders dan “normale” kookboeken. Geen supergezonde, uitgebreide maaltijden; maar snacks, hapjes, broodjes & burgers en pizza. Veel gerechten zijn binnen een half uur klaar en dit kookboek doet daarnaast ook tofu in de ban.


Fastfood met wortels

De recepten zijn ondanks de beperkte categorie van fastfood over het algemeen origineel. Soms gaat het boek wel net uit de bocht qua originaliteit, want er zullen weinig snackers zijn die een carrotdog als alternatief zien voor een hotdog (een wortel is alleen qua vorm misschien een alternatief voor een (veggie) worstje).

Het boek is erg praktisch. Brood en tortilla’s kun je kopen of zelf maken met behulp van het wonderdeeg recept. Er wordt ook voor de verandering eens niet gewerkt met alleen maar verse kruiden en de meeste ingrediënten zijn gewoon te koop bij de buurtsuper.

 

Fijne opzet

De opzet van het boek in categorieën met beknopte recepten en mooie foto’s is erg fijn. Het leest prettig weg en je krijgt gelijk zin om te snacken. Enige nadeel is het register wat niet heel logisch is opgezet. Het gaat per ingrediënt, maar de fetakoekjes (merendeel feta en tarwebloem, wel erg lekker trouwens) zijn te vinden onder olijven, wat niet echt het hoofdingrediënt is.

Al met al is dit een prima boek voor iemand die van snacken houdt of af en toe een eenvoudig doch origineel gerecht wil maken. Dit geldt zeker ook voor mensen die plantaardig willen eten, want het merendeel is veganistisch of met een door het boek gegeven suggestie te veganizen.

Vincent

Meer recensies: