Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vega Leesvoer

Honger!

Uit de keuken & moestuin van Mme ZsaZsa

Auteur: Kim Leysen

Mensen met een eigen moestuin herkennen het probleem misschien wel: wat moet je toch met al die snijbiet, kool en aubergines? En bovenal: die enorme oogst aan courgettes! De Vlaamse Kim Leysen schrijft en tekent voor diverse kranten en magazines, onder haar pseudoniem Mme ZsaZsa. Maar ze maakt ook graag haar handen vuil in de moestuin, terwijl ze tijdens het verzorgen van de planten bedenkt wat ze haar gezin nu weer eens zal voorschotelen.

Het kookboek Honger! Is een bundeling van de favoriete recepten van Mme ZsaZsa en haar gezin. Het boek is opgedeeld in vier secties: pasta, granen en rijst, groenten en peulen. Uiteraard bevatten de pasta- en rijstrecepten ook groenten, en regelmatig peulen. Het is maar net wat het hoofdingrediënt is. Voor de verschillende secties is ook steeds een indexpagina waarop staat bij welk seizoen de recepten horen, maar bij de recepten zelf is dit niet terug te zien.

Het gezin ZsaZsa houdt duidelijk erg van pasta. Deze sectie van het boek is ongeveer twee maal zo dik als de andere secties. Met name deze pasta-recepten zijn overwegend vrij simpel. Ze bevatten weinig ingrediënten en zijn snel te maken. Dat geldt ook voor de recepten in de overige secties, maar deze zijn vaak net ietsje uitgebreider, met meer kruiden en meer verschillende groentes.

Bij de recepten staan vaak humoristische tekstjes als inleiding. Maar smaken verschillen, uiteraard, en Vlaamse humor is ook weer net iets anders dan Nederlandse. Dus deze tekstjes zullen niet voor iedereen weggelegd zijn. Wat wel weer erg fijn is, is dat de schrijfster bij alle recepten ook uitgebreide tips geeft. Onder meer over goed passende bijgerechten, welke alternatieve groenten je kunt gebruiken, en hoe je het gerecht volledig vegan kunt maken. En, handig voor mensen met jonge kinderen: tips voor hoe zij haar eigen ‘viesneuzen’ (kinderen die hun neus optrekken voor bepaalde groenten) toch zo ver krijgt dat ze de maaltijd opeten. Ook worden er regelmatig tips voor moestuiniers gegeven.

Verwacht van dit kookboek geen bijzondere culinaire hoogstandjes of exotische gerechten. Het zijn eenvoudige gerechten voor alledag. Het boek bevat wel echt heel veel recepten. Het zijn er honderden. In de index achterin staan de recepten ook nog gegroepeerd per type groente. Zoek je inspiratie om iets te doen met al die courgettes? In Honger! vindt je 32 verschillende gerechten met deze snelgroeiers. Tomaten worden in maar liefst 51 gerechten gebruikt. Voor aubergine zijn er 14 recepten te vinden. En voor de vegans wordt uitgelegd hoe je eenvoudig zelf vervangers kunt maken voor allerlei soorten kazen, zoals feta en mozzarella.

Nadine

Vegetarisch koken voor baby's en peuters

Auteur Sharon van WierdenVegetarisch koken voor baby's en peuters

In de verkiezing van het Lekkerste Vega kookboek van 2017 deden maar liefst twee boeken mee voor kinderen waaronder deze van Sharon van Wierden. Niet echt voor de kinderen zelf maar wel voor ouders die vegetarisch willen koken voor baby's en peuters.
Mijn eerste reactie was: wat een klein boekje, echt op babyformaat, het is waarschijnlijk wel handzaam, zo klein.

De tweede indruk was: hé wat saai, bijna geen foto's, die horen toch thuis in een kookboek? Wel leuk dat elke bladzijde een ander kleur letters heeft, zo wordt het toch nog speels.

Het boekje heeft geen inhoudsopgave of register maar wel een onderverdeling in Fruithapjes, Groentehapjes, Pap en ander lekkers, Een echte maaltijd, Op en rond de boterham en Lekker zelf doen.
Er wordt bij de 60 recepten duidelijk aangegeven of het vanaf zes maanden al geschikt is of vanaf negen maanden of pas na een jaar.
Persoonlijk haal ik er nu al niet meer iets nieuws uit nu mijn kind 1 jaar is, ik vind het erg handig dat hij bijna met de pot mee eet. Wel realiseer ik me dat ik meer met kruiden kan doen voor hem, dus heb ik toch nog iets nieuws geleerd!

Het is fijn dat Sharon in dit boekje aandacht geeft aan seizoensgroenten en de kleintjes al veel smaakjes en structuren laat proeven.

Voor mensen bij wie het allemaal nog nieuw of onwennig is geeft dit boekje een leuk overzicht over wat je je vegababy kunt geven.

Saskia

Gezond vegetarisch koken voor kids

Gezond vegetarisch koken voor kidsAuteur Nicola Graimes.

In de verkiezing van het Lekkerste Vega kookboek van 2017 deden maar liefst twee boeken mee voor kinderen, waaronder deze van Nicola Graimes. Niet echt per se voor de kinderen zelf, maar wel voor ouders die graag vegetarisch willen koken, en gelukkig wel met een rubriek Kids Koken waarmee zezelf aan de slag kunnen.

Helaas ging het boek niet door naar de finale, maar je kunt het wel winnen via Vegakids!

Omdat er nog steeds te weinig leuke en lekkere vegetarische kookboeken zijn voor kinderen was de eerste reactie: yes, wat een leuk boek. En het ziet er ook zeker mooi uit. Er staan meer dan 100 recepten in voor ontbijt, lunchpakket, snacks voor na school, snelle doordeweekse maaltijden, ontspannen weekendgerechten en heerlijke zoete traktaties.

Er wordt heel veel uitgelegd en achtergrond informatie gegeven wat het een interessant boek maakt. Er staan prachtige foto's in en de verschillende lettertypes maken het tot een vrolijk geheel.
Wat ik persoonlijk jammer vind is dat de pagina's van de rubriek Kids Koken vervolgens geen foto's of plaatjes hebben, maar vooral heel veel tekst, dat is minder uitnodigend.

De recepten zijn soms verrassend, zoals de kaas-appelscones, kaas-bloemkooltoast, pastei in een mok en ramen met roze eieren.

Ik zou het boek aanraden voor mensen die op zoek zijn naar iets nieuws of meer keus willen in vegetarische gerechten en zeker ook voor mensen met kinderen en de vegakids zelf.

Saskia
 

De wereld van de Happy Pear

Simpel, verrassend en heerlijk eten voor een gezond en gelukkig leven

Auteurs: Stephen Flynn David Flynn

Wie had ooit gedacht dat een typisch en vooral totaal niet vegetarisch Iers ontbijt ook helemaal plantaardig gemaakt kan worden? De Happy Pear hebben het voor elkaar gekregen. Het is natuurlijk een kwestie van uitproberen of het ook naar jouw smaak is. Er staan flink wat recepten in, maar dat is niet verbazend in een kookboek met maar liefst 271 pagina’s.

Stephen en David Flynn zijn geboren en getogen is in een klein stadje in het prachtige graafschap Wicklow. Bij wandelaars wellicht bekend van de Wicklow Way. De tweelingbroers zijn tegelijkertijd vegetariër geworden, zonder dat ze het van elkaar wisten. Inmiddels is hun passie om vaker plantaardig te eten overgeslagen op vele andere mensen, de wereld van de Happy Pear.

Dit prachtige uitziende boek is niet alleen een kookboek, het is veel meer. Je wordt letterlijk welkom geheten in de wereld van de Happy Pear. Wanneer ik in vogelvlucht door het boek ga, lees ik over het geheim van geluk, de zorg voor goede voeding voor vegakids, tips voor de plantaardige barbecue en koffie, weetjes over je gezondheid en ingrediënten voor in de keuken en zelfs over sociale verandering in het zaken doen.

De recepten in het boek zijn verrassend en veelzijdig, van soepen, salades en hoofdgerechten tot snacks, dips en zoets. Van makkelijk tot moeilijker. Het staat vol leuke inspiratie voor flexitariërs, vegetariërs en zelfs veganisten staan er heel wat geschikte recepten in. Een bijzonder boek wat zeker ook niet zal misstaan als cadeau voor een heuse lekkerbek, ongeacht of deze van wel of niet van een stukje vlees houdt. Dit boek zal verleiden tot vaker plantaardig, gezond en lekker ineen op tafel.

Anne

Vandaag Vegetarisch

Stichting Voedingscentrum Nederland

Een nieuw kookboek van het Voedingscentrum met de titel: "Vandaag Vegetarisch", dat klinkt goed.

Het boek heeft een frisse eerste indruk en de  foto's vind ik erg mooi. Hoewel ik al jaren vegetarisch eet en zelf een grote verzameling vegetarische en veganistische kookboeken heb, werd ik toch nog blij verrast van een aantal recepten die ik zag. Binnenkort hoop ik zelf eens de volgende recepten te kunnen maken: Kruidige pilav met pijnboompitten en tofu; Tofu met een bite; Pasta salade met groente linten en amandelsaus; Quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels en Surinaamse stamppot met groente, kokos en vegetarische reepjes.

Het boek is gericht op vleesverminderaars en de flexitariërs; het gaat in op koken met veel groenten, peulvruchten, soja, noten, vleesvervangers, zeewier maar ook kaas en ei. Het boek begint met een korte uitleg over voedingsstoffen en vervolgens zijn er een aantal hoofdstukken, die me al bladerend niet direct opvielen.
Er wordt steeds wat uitgelegd over hoeveel je nodig hebt om genoeg eiwitten en voedingsstoffen binnen te krijgen en aansluitend een reeks recepten met de eerder behandelde vleesvervanger.
Achterin het boek staat nog een seizoensgroentekalender en een alfabetische receptenindex, heel fijn. Tussendoor staat nog wat achtergrond informatie, misschien handig voor nieuwkomers op vega gebied. De interviews met bekende Nederlanders hadden ze van mij achterweg mogen laten.

Voordat ik het boek in handen kreeg, kreeg ik al van mijn collega te horen dat vegakids genoemd wordt in het boek, op de kinderpagina, en daar zijn we natuurlijk trots op. (Vegakids is hét online kinderplatform van de Vegetariërsbond, speciaal voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar vegetarisch eten of die al vegetariër zijn)

Het is al met al een mooi boek voor nieuwe vega's, goed dat het Voedingscentrum dit heeft gemaakt!

Saskia

Meer recensies: