Vega Leesvoer

7 Ingrediënten Vegan

Auteur: Rita Serano7 ingredi?nten vegan Rita Serano

Als instapmodel voor beginnende koks zijn kookboeken met vijf ingrediënten al een tijdje een hype. Rita Serano legt met ‘7 Ingrediënten Vegan’ de lat een tikje hoger, maar blijft toch goed te volgen voor de minder ervaren koks. Rita laat ons zien dat vegan koken "gemakkelijk, leuk en heerlijk is".

Allerlei wereldkeukens komen daarbij aan bod, van Frankrijk tot het Midden-Oosten en Japan: een hippe kookstijl met de nadruk op een voedzaam dieet voor ontbijt, lunch en diner. Denk daarbij aan veganized klassieke recepten, zoals 'slakken' gemaakt van shiitake paddestoelen, in het oog springende gevulde courgettebloemen, een frisse linzen-granaatappelsalade, of simpel eten met een twist zoals pap in Japanse stijl.

Soms wordt er een beetje vals gespeeld met de zeven-ingrediëntenregel: achterin het boek zijn een aantal 'basisingrediënten' te vinden zoals tomatensaus, groentebouillon en hummus. Deze bestaan op hun beurt uit meerdere bestanddelen, maar worden in het boek genoemd als één ingrediënt. Voor wie dit allemaal te ingewikkeld vindt is er een simpele uitkomst: deze basisingrediënten kant-en-klaar in de supermarkt kopen.

Het boek is niet alleen veganistisch, dus vrij van dierlijke producten; ook worden er geen geraffineerde suikers gebruikt. Ook olie wordt gemeden. De meeste recepten beginnen daarom met 'bakken in een scheutje water'. Voor wie zijn eten graag een beetje bruin bakt is dat misschien jammer, maar daarvoor kan je natuurlijk ook stiekem olie gebruiken. Wij zullen het niet doorvertellen ;-)
‘7 Ingrediënten Vegan’ is  een mooi boek voor mensen die veganistisch eten eens willen uitproberen, of gewoon een dagje volledig plantaardig willen gaan eten. 

Robin van den Berg
 

Dagen zonder vlees 

Het nieuwe kookboek 


Dagen zonder Vlees is een Vlaamse campagne om onze zuiderburen bewust te maken van hoe veel vlees zij eten, en wat de impact van vleesconsumptie is op het klimaat en onze gezondheid. Bij de campagne hoort onder meer een uitdaging om 40 dagen vegetarisch te eten. Het is dus een beetje een combinatie van de Nederlandse Week zonder Vlees en onze eigen 30 dagen challenge.

In het eerste Dagen zonder Vlees kookboek deelden Vlaamse chefs hun favoriete vegetarische recepten. In dit tweede deel is het de beurt aan bekende Vlamingen die meededen aan de 40 dagen uitdaging. Het boek bevat bovendien praktische informatie over vegetarisch eten, duurzaam boodschappen doen, plus de boodschap dat het heus niet erg is om inconsequent te zijn. Jezelf strenge regels opleggen werkt vaak averechts. Terwijl, er zou al zo veel kunnen veranderen als we allemaal af en toe minder vlees eten. Alle beetjes helpen!

Het kookboek is duidelijk gericht op de Vlaamse markt. De bekende Vlamingen die erin staan, zullen voor veel Nederlanders onbekend zijn. Ook de gebruikte terminologie in de recepten is Vlaams. Zo had ik persoonlijk geen idee wat er wordt bedoeld met ‘platte kaas’. (Dit blijkt kwark te zijn.) Ook had ik nog nooit gehoord van een ‘busseltje’ kruiden.

Omdat er in het boek zowel mensen aan het woord komen die graag koken als mensen die toegeven eigenlijk niet te kunnen koken, zit er veel variatie in de recepten. Sommige zijn uiterst simpel. Daarom hoeven ze niet minder lekker te zijn, natuurlijk. Maar ik dacht bij dit soort recepten vaak ‘ja, dit kennen we wel’.

Maar er staan ook originelere recepten in, die ik graag eens zou maken. Zoals het pompoenstoofpotje met kikkererwten en vijgen – een combinatie die ik nog niet kende. Of de lentelasagne met asperges, tuinbonen en munt; warmoestaart met verse tuinkruiden; een groentetajine met zelfgemaakte chermoula; en heerlijk uitziende hartige muffins. Bovendien is het boek handig opgedeeld volgens de seizoenen, en worden er tips gegeven welke groenten wanneer in het seizoen zijn.

De tekstjes van de Bekende Vlamingen zal de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk minder interesseren, en voor mensen die vaak koken zal pakweg de helft van de recepten niet erg vernieuwend zijn. Maar er staan dus zeker ook enkele aanraders tussen. Voor mensen die beginnen met vegetarisch eten, biedt het boek voldoende houvast.

Nadine

Lekker Vegetarisch voor Iedereen

lekker vegetarisch voor iedereenAuteurs: Sara Ask en Lisa Bjärbo

Lekker Vegetarisch voor Iedereen is dit jaar (2018) verschenen bij Deltas. Het is van oorsprong een Zweeds kookboek, met als titel Ännu mera vego en dat maakte mij nieuwsgierig, omdat ik tien jaar geleden op vakantie ben geweest in Zweden en het vegetarische aanbod in de supermarkten destijds waardeloos vond. Tijden veranderen en gelukkig is het vegetarisme tegenwoordig ook doorgedrongen tot de Zweedse bevolking. 

Iets te kleurrijk
Het boek telt 127 pagina’s en is bijzonder kleurrijk. Daarmee bedoel ik niet alleen dat er erg veel foto’s in staan (zowel van de gerechten als van het gezinsleven van de schrijfsters – dat laatste interesseert mij dus niet zo heel erg), maar ook veel gekleurde tekeningen van bijv. groenten met oogjes. Ook worden er allerlei lettertypes door elkaar gebruikt, inclusief gekleurde letters. Dit komt rommelig over. Alles bij elkaar is het misschien een beetje te veel van het goede en is de vormgeving een afleiding voor waar het in een kookboek uiteindelijk om gaat: de gerechten.

Indeling
Het boek begint met een algemene inleiding over vegetarisme, die ik heel saai geschreven vond, alsof ze een pagina van wikipedia hadden overgeschreven. Dit kan wel een beetje meer inspirerend. Zelfs de eerder genoemde gekleurde letters konden dit niet leuker maken. Vervolgens zijn de recepten ingedeeld in vier categorieën: recepten die snel klaar zijn, recepten voor doordeweeks (ik kon de scheiding tussen deze twee niet helemaal volgen), recepten voor het weekend (deze zijn moeilijker en kosten meer bereidingstijd) en recepten voor bijzondere momenten (brunch, picknick en barbecue).

Recepten
Na die matige inleiding was ik wel verrast door de recepten: die zijn zeker het grote pluspunt van dit kookboek. Het gaat wel (bijna) allemaal om hoofdgerechten, er staan geen recepten voor nagerechten of taarten in. Wel wordt er o.a. aandacht besteed aan het zelf maken van gnocchi, dressings en spreads voor op je brood. Alle recepten zijn vegetarisch, maar regelmatig wordt er een tip gegeven om ze veganistisch te maken, door een bepaald ingrediënt te vervangen. Er zijn recepten met pasta, aardappels en allerlei soorten granen en peulvruchten, dus variatie genoeg. Bij aparte ingrediënten (zoals bijv. psylliumvezels) wordt keurig uitgelegd wat het is en waar je het zou kunnen kopen.

Conclusie
Als je de inleiding overslaat en de drukke vormgeving negeert en je focust op de recepten, dan is Lekker Vegetarisch voor Iedereen een prima kookboek voor vegetariërs en flexitariërs.
Het kost €17,95 ISBN 9789044749816.

Maartje

Honger!

Uit de keuken & moestuin van Mme ZsaZsa

Auteur: Kim Leysen

Mensen met een eigen moestuin herkennen het probleem misschien wel: wat moet je toch met al die snijbiet, kool en aubergines? En bovenal: die enorme oogst aan courgettes! De Vlaamse Kim Leysen schrijft en tekent voor diverse kranten en magazines, onder haar pseudoniem Mme ZsaZsa. Maar ze maakt ook graag haar handen vuil in de moestuin, terwijl ze tijdens het verzorgen van de planten bedenkt wat ze haar gezin nu weer eens zal voorschotelen.

Het kookboek Honger! Is een bundeling van de favoriete recepten van Mme ZsaZsa en haar gezin. Het boek is opgedeeld in vier secties: pasta, granen en rijst, groenten en peulen. Uiteraard bevatten de pasta- en rijstrecepten ook groenten, en regelmatig peulen. Het is maar net wat het hoofdingrediënt is. Voor de verschillende secties is ook steeds een indexpagina waarop staat bij welk seizoen de recepten horen, maar bij de recepten zelf is dit niet terug te zien.

Het gezin ZsaZsa houdt duidelijk erg van pasta. Deze sectie van het boek is ongeveer twee maal zo dik als de andere secties. Met name deze pasta-recepten zijn overwegend vrij simpel. Ze bevatten weinig ingrediënten en zijn snel te maken. Dat geldt ook voor de recepten in de overige secties, maar deze zijn vaak net ietsje uitgebreider, met meer kruiden en meer verschillende groentes.

Bij de recepten staan vaak humoristische tekstjes als inleiding. Maar smaken verschillen, uiteraard, en Vlaamse humor is ook weer net iets anders dan Nederlandse. Dus deze tekstjes zullen niet voor iedereen weggelegd zijn. Wat wel weer erg fijn is, is dat de schrijfster bij alle recepten ook uitgebreide tips geeft. Onder meer over goed passende bijgerechten, welke alternatieve groenten je kunt gebruiken, en hoe je het gerecht volledig vegan kunt maken. En, handig voor mensen met jonge kinderen: tips voor hoe zij haar eigen ‘viesneuzen’ (kinderen die hun neus optrekken voor bepaalde groenten) toch zo ver krijgt dat ze de maaltijd opeten. Ook worden er regelmatig tips voor moestuiniers gegeven.

Verwacht van dit kookboek geen bijzondere culinaire hoogstandjes of exotische gerechten. Het zijn eenvoudige gerechten voor alledag. Het boek bevat wel echt heel veel recepten. Het zijn er honderden. In de index achterin staan de recepten ook nog gegroepeerd per type groente. Zoek je inspiratie om iets te doen met al die courgettes? In Honger! vindt je 32 verschillende gerechten met deze snelgroeiers. Tomaten worden in maar liefst 51 gerechten gebruikt. Voor aubergine zijn er 14 recepten te vinden. En voor de vegans wordt uitgelegd hoe je eenvoudig zelf vervangers kunt maken voor allerlei soorten kazen, zoals feta en mozzarella.

Nadine

Vegetarisch koken voor baby's en peuters

Auteur Sharon van WierdenVegetarisch koken voor baby's en peuters

In de verkiezing van het Lekkerste Vega kookboek van 2017 deden maar liefst twee boeken mee voor kinderen waaronder deze van Sharon van Wierden. Niet echt voor de kinderen zelf maar wel voor ouders die vegetarisch willen koken voor baby's en peuters.
Mijn eerste reactie was: wat een klein boekje, echt op babyformaat, het is waarschijnlijk wel handzaam, zo klein.

De tweede indruk was: hé wat saai, bijna geen foto's, die horen toch thuis in een kookboek? Wel leuk dat elke bladzijde een ander kleur letters heeft, zo wordt het toch nog speels.

Het boekje heeft geen inhoudsopgave of register maar wel een onderverdeling in Fruithapjes, Groentehapjes, Pap en ander lekkers, Een echte maaltijd, Op en rond de boterham en Lekker zelf doen.
Er wordt bij de 60 recepten duidelijk aangegeven of het vanaf zes maanden al geschikt is of vanaf negen maanden of pas na een jaar.
Persoonlijk haal ik er nu al niet meer iets nieuws uit nu mijn kind 1 jaar is, ik vind het erg handig dat hij bijna met de pot mee eet. Wel realiseer ik me dat ik meer met kruiden kan doen voor hem, dus heb ik toch nog iets nieuws geleerd!

Het is fijn dat Sharon in dit boekje aandacht geeft aan seizoensgroenten en de kleintjes al veel smaakjes en structuren laat proeven.

Voor mensen bij wie het allemaal nog nieuw of onwennig is geeft dit boekje een leuk overzicht over wat je je vegababy kunt geven.

Saskia

Gezond vegetarisch koken voor kids

Gezond vegetarisch koken voor kidsAuteur Nicola Graimes.

In de verkiezing van het Lekkerste Vega kookboek van 2017 deden maar liefst twee boeken mee voor kinderen, waaronder deze van Nicola Graimes. Niet echt per se voor de kinderen zelf, maar wel voor ouders die graag vegetarisch willen koken, en gelukkig wel met een rubriek Kids Koken waarmee zezelf aan de slag kunnen.

Helaas ging het boek niet door naar de finale, maar je kunt het wel winnen via Vegakids!

Omdat er nog steeds te weinig leuke en lekkere vegetarische kookboeken zijn voor kinderen was de eerste reactie: yes, wat een leuk boek. En het ziet er ook zeker mooi uit. Er staan meer dan 100 recepten in voor ontbijt, lunchpakket, snacks voor na school, snelle doordeweekse maaltijden, ontspannen weekendgerechten en heerlijke zoete traktaties.

Er wordt heel veel uitgelegd en achtergrond informatie gegeven wat het een interessant boek maakt. Er staan prachtige foto's in en de verschillende lettertypes maken het tot een vrolijk geheel.
Wat ik persoonlijk jammer vind is dat de pagina's van de rubriek Kids Koken vervolgens geen foto's of plaatjes hebben, maar vooral heel veel tekst, dat is minder uitnodigend.

De recepten zijn soms verrassend, zoals de kaas-appelscones, kaas-bloemkooltoast, pastei in een mok en ramen met roze eieren.

Ik zou het boek aanraden voor mensen die op zoek zijn naar iets nieuws of meer keus willen in vegetarische gerechten en zeker ook voor mensen met kinderen en de vegakids zelf.

Saskia
 

De wereld van de Happy Pear

Simpel, verrassend en heerlijk eten voor een gezond en gelukkig leven

Auteurs: Stephen Flynn David Flynn

Wie had ooit gedacht dat een typisch en vooral totaal niet vegetarisch Iers ontbijt ook helemaal plantaardig gemaakt kan worden? De Happy Pear hebben het voor elkaar gekregen. Het is natuurlijk een kwestie van uitproberen of het ook naar jouw smaak is. Er staan flink wat recepten in, maar dat is niet verbazend in een kookboek met maar liefst 271 pagina’s.

Stephen en David Flynn zijn geboren en getogen is in een klein stadje in het prachtige graafschap Wicklow. Bij wandelaars wellicht bekend van de Wicklow Way. De tweelingbroers zijn tegelijkertijd vegetariër geworden, zonder dat ze het van elkaar wisten. Inmiddels is hun passie om vaker plantaardig te eten overgeslagen op vele andere mensen, de wereld van de Happy Pear.

Dit prachtige uitziende boek is niet alleen een kookboek, het is veel meer. Je wordt letterlijk welkom geheten in de wereld van de Happy Pear. Wanneer ik in vogelvlucht door het boek ga, lees ik over het geheim van geluk, de zorg voor goede voeding voor vegakids, tips voor de plantaardige barbecue en koffie, weetjes over je gezondheid en ingrediënten voor in de keuken en zelfs over sociale verandering in het zaken doen.

De recepten in het boek zijn verrassend en veelzijdig, van soepen, salades en hoofdgerechten tot snacks, dips en zoets. Van makkelijk tot moeilijker. Het staat vol leuke inspiratie voor flexitariërs, vegetariërs en zelfs veganisten staan er heel wat geschikte recepten in. Een bijzonder boek wat zeker ook niet zal misstaan als cadeau voor een heuse lekkerbek, ongeacht of deze van wel of niet van een stukje vlees houdt. Dit boek zal verleiden tot vaker plantaardig, gezond en lekker ineen op tafel.

Anne

Vandaag Vegetarisch

Stichting Voedingscentrum Nederland

Een nieuw kookboek van het Voedingscentrum met de titel: "Vandaag Vegetarisch", dat klinkt goed.

Het boek heeft een frisse eerste indruk en de  foto's vind ik erg mooi. Hoewel ik al jaren vegetarisch eet en zelf een grote verzameling vegetarische en veganistische kookboeken heb, werd ik toch nog blij verrast van een aantal recepten die ik zag. Binnenkort hoop ik zelf eens de volgende recepten te kunnen maken: Kruidige pilav met pijnboompitten en tofu; Tofu met een bite; Pasta salade met groente linten en amandelsaus; Quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels en Surinaamse stamppot met groente, kokos en vegetarische reepjes.

Het boek is gericht op vleesverminderaars en de flexitariërs; het gaat in op koken met veel groenten, peulvruchten, soja, noten, vleesvervangers, zeewier maar ook kaas en ei. Het boek begint met een korte uitleg over voedingsstoffen en vervolgens zijn er een aantal hoofdstukken, die me al bladerend niet direct opvielen.
Er wordt steeds wat uitgelegd over hoeveel je nodig hebt om genoeg eiwitten en voedingsstoffen binnen te krijgen en aansluitend een reeks recepten met de eerder behandelde vleesvervanger.
Achterin het boek staat nog een seizoensgroentekalender en een alfabetische receptenindex, heel fijn. Tussendoor staat nog wat achtergrond informatie, misschien handig voor nieuwkomers op vega gebied. De interviews met bekende Nederlanders hadden ze van mij achterweg mogen laten.

Voordat ik het boek in handen kreeg, kreeg ik al van mijn collega te horen dat vegakids genoemd wordt in het boek, op de kinderpagina, en daar zijn we natuurlijk trots op. (Vegakids is hét online kinderplatform van de Vegetariërsbond, speciaal voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar vegetarisch eten of die al vegetariër zijn)

Het is al met al een mooi boek voor nieuwe vega's, goed dat het Voedingscentrum dit heeft gemaakt!

Saskia

Meer recensies: