Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Vega Leesvoer

kookboek recensies

Wat wordt het Lekkerste Vega Kookboek van 2017?

Voor de vijfde keer organiseren we de verkiezing van het Lekkerste Vega Kookboek. Steeds meer mensen kiezen steeds vaker voor vegetarisch eten. Dit vind je ook terug in het aantal vegetarische kookboeken dat uitkomt. Dit waren er 41 in 2017 wat bijna een verdubbeling is. Jij bepaalt welk van deze kookboeken de meest smakelijke recepten bevat. Stem nu en maak ook kans op een kookboek.

De wereld van de Happy Pear

Simpel, verrassend en heerlijk eten voor een gezond en gelukkig leven

Auteurs: Stephen Flynn David Flynn

Wie had ooit gedacht dat een typisch en vooral totaal niet vegetarisch Iers ontbijt ook helemaal plantaardig gemaakt kan worden? De Happy Pear hebben het voor elkaar gekregen. Het is natuurlijk een kwestie van uitproberen of het ook naar jouw smaak is. Er staan flink wat recepten in, maar dat is niet verbazend in een kookboek met maar liefst 271 pagina’s.

Stephen en David Flynn zijn geboren en getogen is in een klein stadje in het prachtige graafschap Wicklow. Bij wandelaars wellicht bekend van de Wicklow Way. De tweelingbroers zijn tegelijkertijd vegetariër geworden, zonder dat ze het van elkaar wisten. Inmiddels is hun passie om vaker plantaardig te eten overgeslagen op vele andere mensen, de wereld van de Happy Pear.

Dit prachtige uitziende boek is niet alleen een kookboek, het is veel meer. Je wordt letterlijk welkom geheten in de wereld van de Happy Pear. Wanneer ik in vogelvlucht door het boek ga, lees ik over het geheim van geluk, de zorg voor goede voeding voor vegakids, tips voor de plantaardige barbecue en koffie, weetjes over je gezondheid en ingrediënten voor in de keuken en zelfs over sociale verandering in het zaken doen.

De recepten in het boek zijn verrassend en veelzijdig, van soepen, salades en hoofdgerechten tot snacks, dips en zoets. Van makkelijk tot moeilijker. Het staat vol leuke inspiratie voor flexitariërs, vegetariërs en zelfs veganisten staan er heel wat geschikte recepten in. Een bijzonder boek wat zeker ook niet zal misstaan als cadeau voor een heuse lekkerbek, ongeacht of deze van wel of niet van een stukje vlees houdt. Dit boek zal verleiden tot vaker plantaardig, gezond en lekker ineen op tafel.

Anne

Vandaag Vegetarisch

Stichting Voedingscentrum Nederland

Een nieuw kookboek van het Voedingscentrum met de titel: "Vandaag Vegetarisch", dat klinkt goed.

Het boek heeft een frisse eerste indruk en de  foto's vind ik erg mooi. Hoewel ik al jaren vegetarisch eet en zelf een grote verzameling vegetarische en veganistische kookboeken heb, werd ik toch nog blij verrast van een aantal recepten die ik zag. Binnenkort hoop ik zelf eens de volgende recepten te kunnen maken: Kruidige pilav met pijnboompitten en tofu; Tofu met een bite; Pasta salade met groente linten en amandelsaus; Quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels en Surinaamse stamppot met groente, kokos en vegetarische reepjes.

Het boek is gericht op vleesverminderaars en de flexitariërs; het gaat in op koken met veel groenten, peulvruchten, soja, noten, vleesvervangers, zeewier maar ook kaas en ei. Het boek begint met een korte uitleg over voedingsstoffen en vervolgens zijn er een aantal hoofdstukken, die me al bladerend niet direct opvielen.
Er wordt steeds wat uitgelegd over hoeveel je nodig hebt om genoeg eiwitten en voedingsstoffen binnen te krijgen en aansluitend een reeks recepten met de eerder behandelde vleesvervanger.
Achterin het boek staat nog een seizoensgroentekalender en een alfabetische receptenindex, heel fijn. Tussendoor staat nog wat achtergrond informatie, misschien handig voor nieuwkomers op vega gebied. De interviews met bekende Nederlanders hadden ze van mij achterweg mogen laten.

Voordat ik het boek in handen kreeg, kreeg ik al van mijn collega te horen dat vegakids genoemd wordt in het boek, op de kinderpagina, en daar zijn we natuurlijk trots op. (Vegakids is hét online kinderplatform van de Vegetariërsbond, speciaal voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar vegetarisch eten of die al vegetariër zijn)

Het is al met al een mooi boek voor nieuwe vega's, goed dat het Voedingscentrum dit heeft gemaakt!

Saskia

Groot Handboek Vegetarisch Koken

Auteurs: Claudia Bruckmann en Cornelia Klaeger

Het Groot Handboek Vegetarisch Koken is dit jaar (2017) verschenen bij Deltas en is vertaald uit het Duits (Handbuch Vegetarisch). Het is met bijna 300 pagina’s een behoorlijk boekwerk en het barst dan ook van de informatie. Ook staan er veel foto’s in.

Kooktechnieken


Het boek begint met zo’n 50 pagina’s met kooktechnieken. Dit varieert van heel simpel: hoe snijd je bepaalde groentes? Hoe kook je bepaalde granen? Maar ook iets ingewikkeldere dingen komen aan bod, zoals: hoe maak je polenta? Hoe bereid je tofoe? Ook de peulvruchten komen aan bod. Ik vond het bijvoorbeeld leuk dat ze aandacht besteden aan het kweken van je eigen kiemgroenten, dat is iets wat ik in andere kookboeken nog nooit ben tegengekomen. Dit alles duidelijk uitgelegd met veel foto’s. Later in het boek, bij de recepten, wordt regelmatig terug verwezen naar de afdeling kooktechnieken.

Niet voor vegans


De recepten zijn onderverdeeld in zes categorieën. Dit gaat dan vooral om soepen en hoofdgerechten. Als je een toetjes-liefhebber bent, moet je dit boek niet kopen, want er staan niet echt recepten voor nagerechten in. Het boek is ook niet geschikt voor veganisten, want er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van producten als melk, eieren, yoghurt en room. Hier worden ook geen veganistische alternatieven voor gegeven. De schrijfsters doen ook niet mee met de gezondheidsmanie, want nergens worden calorieën genoemd. Er staat ook nergens bij voor hoeveel personen een gerecht is, maar ik ga uit van de standaard vier personen.

Elke categorie eindigt met een extra informatieblok. Zo is er een blok over noten en zaden en een blok over het maken van een basisdeeg voor pasta’s.

Het boek eindigt met een seizoenkalender, waarin de groenten van de maand worden genoemd. En wat ook wel handig is, bij zo’n dik kookboek: een trefwoorden- en een receptenregister.

Recepten


De recepten variëren van makkelijk tot moeilijk en het viel me op dat je voor veel gerechten toch best wel even in de keuken moet staan. De schrijfsters van dit boek houden van alles zelf doen en gebruiken geen pakjes en zakjes. Ze maken al hun sauzen en bouillons zelf en leggen ook uit hoe ze dit doen in de afdeling kooktechnieken.

Als je voor snel en makkelijk wilt gaan, is dit kookboek dus niet geschikt voor je. Maar als je op zoek bent naar wat meer culinaire dingen, dan is dit boek zeer geschikt. De foto’s van de gerechten zijn om je vingers bij af te likken en veel recepten zijn zeker geschikt voor een diner met gasten.

Wat ik een nadeel vind, is dat er heel veel “vreemde” ingrediënten worden gebruikt en dat dan niet altijd wordt uitgelegd wat het precies is (of hoe het eruit ziet) en ook niet waar je het kan kopen. Om maar even een paar dingen te noemen, waarvan ik niet zeker weet wat het is: Thaise erwtaubergines, wortelpeterselie, kaffirlimoen, morieljes, kefalotiri, mimolette, kemirinoten, amarant, daslook, zeespaghetti? Volgens mij is dit niet allemaal te krijgen bij een reguliere supermarkt. Ook wordt er soms oestersaus gebruikt in de gerechten en volgens mij is dat niet vegetarisch!

Conclusie


Het is een dik en mooi vormgegeven boek met veel informatie en foto’s, dus in die zin krijg je zeker waar voor je geld (het kost €24,95). Vanwege de vele ingewikkelde recepten, denk ik dat het niet erg geschikt is voor de beginnende vegetariër, maar meer voor de gevorderde vegetariër, die in de keuken los wil gaan met culinaire uitdagingen zoals “artisjokken met ricottavulling op preistro”, “pansooti met kruidenvulling en walnotensaus” of mijn persoonlijke favoriet tot nu toe: “groentepaella met olijven”.

Maartje

Mini-kookboekje: Vegan

Vegan is een handzaam boekje voor de beginnende veganist. Het boekje begint met een korte inleiding over wat veganisme is en welke producten veganisten kunnen gebruiken om zuivel, eieren en gelatine te vervangen. De bewering dat veel veganisten geen chocolade eten is onwaar: voor veel veganisten is chocolade een eerste levensbehoefte. Dit boekje bevat echter slechts twee recepten met chocolade, een gemis als je het de schrijver van dit stukje vraagt.

Het boekje is ingedeeld in verschillende onderdelen: salades, soepen, bijgerechten, hoofdgerechten, etc. Die indeling lijkt hier en daar wat arbitrair: sommige hoofdgerechten zijn geschikt als bijgerecht, en sommige bijgerechten kunnen als hoofdgerecht dienen. De recepten zijn over het algemeen simpel. Bij sommige recepten wordt de lezer geconfronteerd met ingrediënten als gluten of veganistisch eipoeder. Dergelijke ingrediënten kunnen een beginnende veganist afschrikken.

Bij alle gerechten staat de bereidingstijd en de voedingswaarde vermeld. De meeste recepten vragen nogal wat tijd, waarbij vaak wel een deel van de tijd in beslag wordt genomen door weken, marineren of bakken. Verwacht niet om minder dan een half uur in de keuken te staan.

Voor de wat verder gevorderde kok, die de tijd neemt en die niet te beroerd is om eventueel wat dingen op te zoeken is Vegan een leuke introductie in de veganistische keuken.

Ingrid
 

Mini-kookboekje: Vegetarisch. Vers, gezond en gewoon lekker

Dit mini-kookboekje past perfect bij de simpele naam. Geen uitgebreide achtergronden, levensverhalen en filosofieën, maar gewoon recepten. Niet al te moeilijk en veel klassiekers, zoals de gegrilde champignons met geitenkaas, aardappelsoufflé, gazpacho en diverse risotto’s. De meeste recepten zijn binnen een half uur klaar in maximaal 5 stappen en het aantal ingrediënten is beperkt en bijna altijd in elke supermarkt te vinden. Een enkel recept is wat meer bijzonder, zoals een hazelnoot-kruidenquiche of de groenteschnitzel met kookdeeg, maar verwacht geen hoog culinaire uitspattingen. Maar dat is ook zeker niet altijd nodig, aangezien de meeste mensen daar zeker niet dagelijks behoefte aan hebben.

Ideaal voor de simpele of beginnende vegetarische kok

Heb je al tientallen kookboeken in de kast staan of verzin je makkelijk nieuwe creaties dan is dit kookboek dus niet iets voor jou. Maar ben je nieuw in de vegetarische keuken of op zoek naar niet al te moeilijke recepten dan is dit kookboek zonder pretenties ideaal. En heel handig bij elk recept staan de voedingswaarden kcal, eiwit, vet en koolhydraten aangegeven. Het boekje is handzaam en met 6 euro niet duur. Een prima (eerste) kookboekje voor iedereen die vaker vegetarisch wil gaan koken zonder uren in de keuken te hoeven staan.

Vincent

Meer recensies: