Voor de Zeeën en Oceanen

Vis eten?

Om gezond te blijven is het voor ons mensen niet nodig om vis te eten. Plantaardige oliën kunnen je alles (en meer; zie ook de special Oliën & Vetten) geven dan wat vis te bieden heeft.
De visvangst brengt namelijk enorme schade aan de flora en fauna van de zeeën en oceanen.

Waarom we geen vis hoeven te eten en hoe dat zit met dierenleed bij vissen, lichten we verder toe in ons artikel Dierenwelzijn en vissen, niet alleen op Wereld Oceanen Dag belangrijk Aanrader!

Overbevissing

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat minstens 70% van de visbestanden in de wereld is overbevist. Overbevissing betekent dat er zodanig veel vis in een bepaald gebied gevangen wordt, dat de populatie dreigt te verdwijnen waardoor het hele ecosysteem in kan storten. Jaarlijks wordt ruim 100 miljard kilo vis gegeten.


Bijvangst

Naast de gewenste vissoort, raken ook dolfijnen, schildpadden, haaien, zeevogels (albatrossen) en andere vissen en zeedieren in de netten van vissers verstrikt. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt gemiddeld 30% van de totale vangst dood of sterk verminkt terug in zee gedumpt.
 

Pijn, angst en stress bij vissen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vissen wel degelijk pijn, angst en stress ervaren.

Kweekvis

De meeste kweekvis is carnivoor. Dat betekent dat voor deze vissoorten wilde vis nodig is om als voer te dienen voor de kweekvis. Om 1 kilo kweekvis te krijgen, is tussen de twee en zes kilo wilde vis nodig. Voor de grotere vissoorten, zoals tonijn, kan dit oplopen tot 20 kilo.
Kweekvis was ooit bedoeld om de oceanen te ontlasten, maar het omgekeerde is het geval!
 

Help ons de visconsumptie terugbrengen

Betere zeeën en oceanen zijn alleen mogelijk als we minder vis eten. Help ons vegetarisch en plantaardige voeding te promoten en word lid.