Voor de Zeeën en Oceanen

Nemo en Blub 199

afbeeldingNemo voelt zich steeds meer eenzaam. Veel van de andere vissen zijn al opgevist door steeds groter wordende schepen. Ook de dieren in het koraalrif zijn al een tijdje verdwenen. De netten die over de bodem slepen hebben het onherstelbaar verwoest.

Blub 199, een zalm, is helemaal niet eenzaam. Hij heeft nauwelijks ruimte om te zwemmen. Dat is maar goed ook, want als kweekzalm zou hij anders maar afvallen en minder vlees opleveren. Hij voelt zich zeker niet vrij als een vis, hooguit zijn voedsel voelde zich dat voor kort. Blub moet echter eten en de broers en zussen van Nemo smaken lekker.

Vis eten?

Om gezond te blijven is het voor ons mensen niet nodig om vis te eten. Plantaardige oliën kunnen je alles (en meer) geven dan wat vis te bieden heeft. De visvangst brengt namelijk enorme schade aan de flora en fauna van de zeeën en oceanen.

Overbevissing

Vissen bedreigd door overbevissingDe Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat minstens 70% van de visbestanden in de wereld is overbevist. Overbevissing betekent dat er zodanig veel vis in een bepaald gebied gevangen wordt, dat de populatie dreigt te verdwijnen waardoor het hele ecosysteem in kan storten. Jaarlijks wordt ruim 100 miljard kilo vis gegeten.Bijvangst


Naast de gewenste vissoort, raken ook dolfijnen, schildpadden, haaien, zeevogels (albatrossen) en andere vissen en zeedieren in de netten van vissers verstrikt. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt gemiddeld 30% van de totale vangst dood of sterk verminkt terug in zee gedumpt.

Pijn, angst en stress bij vissen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vissen wel degelijk pijn, angst en stress ervaren.

Kweekvis

KoraalDe meeste kweekvis is carnivoor. Dat betekent dat voor deze vissoorten wilde vis nodig is om als voer te dienen voor de kweekvis. Om 1 kilo kweekvis te krijgen, is tussen de twee en zes kilo wilde vis nodig. Voor de grotere vissoorten, zoals tonijn, kan dit oplopen tot 20 kilo. Kweekvis was ooit bedoeld om de oceanen te ontlasten, maar het omgekeerde is het geval!

Help ons de visconsumptie terug te brengen

Betere zeeën en oceanen zijn alleen mogelijk als we minder vis eten. Help ons vegetarisch eten te promoten en word donateur.

Eva

afbeeldingEva gaat graag diepzee duiken en zwemt ook graag in de zee met dolfijnen. Jammer genoeg wordt dat steeds lastiger. Duiken kan nog wel, maar veel koraalrif is vernietigd door de visserij. Dolfijnen hebben het lastig. Enerzijds worden ze zelf bedreigd door de netten van vissers en anderzijds blijft er voor hen weinig eten over doordat er steeds minder vis is.

Draag bij aan gezonde oceanen en mooie koraalriffen. Kies voor vegetarisch eten. Dat is ook nog eens goed voor het milieu, de dieren en de gezondheid.