Milieu

Ook de zorg om het milieu kan een reden zijn om te kiezen voor vegetarisch.

 

Vervuiling en opwarming

ijsbeer op schots door opwarmingDe manier waarop dieren worden gefokt, vetgemest en geslacht, zoals in de vleesindustrie, is niet goed voor het milieu. Het klinkt misschien gek, maar alle poep en plas van de dieren vervuilt de lucht en het water. Wist je trouwens dat de aarde meer opwarmt door de gassen van boerderijdieren; ja, ook door hun boeren en scheten!, dan de uitlaatgassen van alle auto’s, schepen, treinen en vliegtuigen bij elkaar? Door de opwarming en vervuiling van de aarde sterven planten en dieren uit.
 

Overbevissing

vissen in net

Het vangen van grote hoeveelheden vis is een bedreiging voor het leven op aarde. Er wordt zoveel vis gevangen dat bepaalde vissoorten opraken. Andere dieren hebben hierdoor geen eten meer en worden zelfs met uitsterven bedreigd. 

Voedselverdeling en -verspilling

granenEen groot deel van al het graan, maïs en soja op aarde wordt gebruikt als veevoer. De dieren worden met kostbare grondstoffen vetgemest. Van al het graan kun je natuurlijk ook brood bakken (of iets anders lekkers!). Het eten van vlees is eigenlijk een verspilling van eten, want een koe eet namelijk veel meer kilo’s aan graan dan hij aan vlees teruggeeft als hij geslacht is. Dus er kunnen meer mensen eten van het graan dat de koe krijgt, dan van het vlees dat de koe geeft.

Ook de grondstof water wordt in de vleesindustrie overmatig verbruikt. Veel vlees komt uit landen waar droogte een probleem is. Een deel van het vlees wat bij ons in de winkel ligt, wordt geïmporteerd uit andere landen. Omdat in deze landen weinig schoon (drink)water beschikbaar is voor de lokale bevolking, is het daar ook moeilijker om groente en fruit te verbouwen. Heel eerlijk verdeeld is het niet.

 

Vegakids zorgen voor een betere wereld!