Veggiebabymama

Niet altijd na 6 maanden

appelJe zal zien dat niet alle kinderen gelijk met zes maanden klaar zijn om vast voedsel te gaan eten. Dat is normaal. De tweede helft van het eerste jaar is bedoeld om naast de borstvoeding vast voedsel te leren eten. Zorgen dat de borstvoeding blijft, is dus verstandig. Een paar tips: geef je kindje geen ander drinken erbij, hoogstens kleine slokjes voor de lol, om het proeven of om te leren drinken uit een beker. Laat je kind zelf het tempo bepalen van zijn introductie van vast voedsel. Blijf borstvoeding geven op verzoek.

Na 6 maanden

komkommerDe eerste fase is simpel: je kindje drinkt aan de borst. Op verzoek, dus hij bepaalt helemaal zelf hoeveel hij drinkt. Nu de bijvoeding komt kijken, krijgen de ouders een andere verantwoordelijkheid erbij, want je wilt je kind een gezonde, volwaardige en vegetarische voeding aanbieden. Heel moeilijk is het niet. De borstvoeding blijft het hoofdvoedsel tot een jaar, en de bijvoeding kan je op geleide van je kind introduceren. Het makkelijkst is het als je je kind stukjes eten geeft, en hem de gelegenheid geeft dat zelf te ontdekken en te leren eten.

Download brochure met voedselintroductieschema

veggiemama brochureDownload gratis de brochure Vegetarisch, volwaardig en duurzaam eten voor
Moeder en kind.

Belangrijke tips

afbeeldingBlijf gevarieerd en verstandig vegetarisch eten. Geef je kindje van hetzelfde eten als jij eet en at. Volg hiervoor het Voedselintroductieschema (hierboven te downloaden). Ook jouw kindje kan prima vegetarisch eten. Eet bij voorkeur biologisch. Geef je kindje geen zout, geen suiker, geen frisdrank. Heb geduld, alle kinderen leren vast voedsel eten en alle kinderen leren netjes te eten. Hoe meer je het initiatief bij je kind laat, hoe beter hij zijn eigen honger- en verzadigingsgevoel leert kennen en ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat dit een belangrijke bijdrage levert aan de preventie van overgewicht.