Veggiebabymama

Babystapjes naar vaste voeding

Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding door vaste voeding. Vuistregel: neem een week de tijd om een maaltijd stap voor stap zo groot te maken dat 1 van de melkvoedingen weggelaten kan worden. Voeden op verzoek blijft het beste: 2 à 3 melkvoedingen per dag is een richtlijn waaraan je je kunt houden.

Je kind bepaalt het tempo van de vaste voeding. Begin eerst met geprakte hapjes, die je vervolgens steeds wat minder fijn maakt. Laat je kind langzaam wennen aan grovere stukjes. Blijf er altijd bij. Zo kun je meteen ingrijpen als er iets niet goed gaat.

Tip: als je je kind zelf het eten laat voelen en vastpakken, dan leert hij op die manier ook de textuur kennen van zijn eten. Bijvoorbeeld of het hard of zacht is.
 

Méér dan alleen eten

Goed eten draait om meer dan wat je kind binnenkrijgt. Voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon is het bijvoorbeeld ook belangrijk om samen aan tafel te eten op vaste eetmomenten. Het Voedingscentrum heeft meer tips voor de eetopvoeding.

Na 4 tot 6 maanden

Er is heel veel goede informatie te vinden over het introduceren van vaste voeding bij je baby. We hebben een keuze gemaakt uit de informatie van het Voedingscentrum, en verwijzen daar ook naar door mocht je er verder vragen over hebben. Op deze pagina leggen we de focus op het vegetarische aspect van de eerste hapjes.

wat geef je een peuter of klein kind te drinken?

Wat geef je te drinken?

Tot 6 maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Daarna kun je langzaam beginnen met andere dranken zoals water en lauwe thee. Tips van het Voedingscentrum lees je hier.

Met gewone melk kun je beter wachten tot je kind 1 jaar oud is. Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van een baby: het bevat meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te weinig ijzer binnen. Dat kan leiden tot een tekort. Te veel eiwit kan bovendien schadelijk zijn voor de nieren van een baby.
 

Een beker is beter

Aanvullend op de melkvoeding zijn kraanwater of lichte thee zonder suiker goede opties: ze bevatten geen calorieën en zijn niet slecht voor de tanden. Het is verleidelijk om het drinken in de zuigfles of tuitbeker te geven: dat knoeit minder. Maar met een normale kinderbeker traint je kind zijn mondspieren die hij nodig heeft om te kunnen kauwen en praten. Ook drinken kinderen een normale beker sneller leeg, waardoor je je kind leert om drinkmomenten te hebben en hij of zij niet de hele dag aan een flesje lurkt. Drinkt je kind de beker niet leeg? Geen paniek: dat betekent gewoon dat hij geen dorst heeft.