Hoe (on)gezond is het eten van pepers of condimenten waarin pepers zijn verwerkt?

Voedingsvragen

Zomer 2020, voedingskundige Sytske de Waart


Dat hangt af van de gebruikte peper. Pepers heb je in verschillende sterktes, die aangeduid worden met de schaal van Scoville. De allerheetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, met een Scoville-index van 1,6 miljoen. Ter vergelijking: de gemiddelde jalepeño-peper scoort 5.000. 
Volgens Vice.com schijnt het een sport te zijn om deze Carolina Reaper op te eten, en daar dan filmpjes van te posten. Nou, doe maar niet. Je gezicht wordt vuurrood en raakt verwrongen van intense pijn. Mensen vloeken, hoesten, kokhalzen, huilen en verdwijnen uit beeld om over te geven of te gaan liggen.

voedingsvraag over eten van pepertjes aan de Vegetariersbond

Wat gebeurt er in je lichaam? Het actieve bestanddeel dat chilipepers hun vurigheid geeft, heet capsaïcine. Die stof bindt zich aan hittereceptoren op pijnzenuwen door je hele lichaam. Hierdoor gaan je hersenen denken dat sommige lichaamsdelen letterlijk in brand staan. Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden. Daardoor gaan je ogen tranen, je neus gaat lopen en je mond wateren, hoewel dat misschien ook kan komen omdat je inmiddels huilt van de pijn. Je lichaam probeert verder af te koelen door te gaan zweten. De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. 

Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden. Zo bevorderen hete pepers gewichtsverlies, omdat de afkoelreactie van je lichaam ervoor zorgt dat je extra calorieën verbrandt.
Bovendien zou capsaïcine hongergevoelens onderdrukken. Capsaïcine blijkt ook effectief bij pijnbestrijding. Zo worden capsaïcinepleisters en -crèmes ingezet ter verlichting van, bijvoorbeeld, chronische zenuwpijn. Door capsaïcine rechtstreeks op de huid aan te brengen, kunnen receptoren worden overweldigd. Daardoor worden zenuwen verdoofd of beschadigd en kunnen ze niet langer ontstekingsreacties afgeven of pijnsignalen naar de hersenen sturen. 

Op Wikipedia lees ik verder nog dat het eten van zeer scherpe gerechten in zekere mate verslavend is als men er eenmaal aan gewend is. Het capsaïcine stimuleert de warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte. Als reactie hierop worden in de hersenen endorfinen afgescheiden om de pijn van deze vermeende 'brandwond' minder te voelen. Dit geeft de gebruiker een plezierig en behaaglijk gevoel.  

Voor wie zijn mond brandt, nog een tip: capsaïcine lost op in vet, dus niet blussen met water maar met (volle) melk. 

 

Meer voedingsvragen?


Wil je een gratis persoonlijke voedingsscan van voedingskundige Sytske de Waart?
Word dan donateur, en kies gelijk ook je welkomstcadeau uit! 
 
word donateur Vegetariersbond, kies je cadeau uit en ontvang ook gratis persoonlijke voedingsscan