Is het stomen van groenten gezonder dan koken?
Voedingsvragen
Zomer 2020, voedingskundige Sytske de Waart
Tijdens het koken van groenten gaan er voedingsstoffen en mineralen verloren in het water. Hoe langer je kookt, hoe hoger dit percentage. Bij een soep of stoof is dit geen probleem omdat je het water (in de vorm van bouillon of saus) consumeert, maar wanneer je bij groenten het water afgiet, gooi je ook veel voedingsstoffen weg. Stomen kan hier uitkomst bieden. Ook blijven smaak en structuur beter behouden.
Tijdens het stomen worden groenten gedurende een korte periode gegaard door middel van hete lucht. Dit kan bijvoorbeeld in een stoomoven, stoommand of in een stoompan. Op deze manier worden ze, in tegenstelling tot gekookte groenten, niet blootgesteld aan water.
Meer voedingsvragen?
Wil je een gratis persoonlijke voedingsscan van voedingskundige Sytske de Waart?
Word dan donateur, en kies gelijk ook je welkomstcadeau uit!