Voedingsvragen: Trekkerig gevoel in mijn mond door edame-boontjes

Voedingsvragen

Ik heb een bakje edamame-boontjes gekocht, maar nu heb ik een raar trekkerig gevoel in mijn  mond. Hoe kan dat?

Zomer 2019 Sytske de Waart

Dat komt door de natuurlijk gifstof lectine, aanwezig in alle peulvruchten, dus ook in sojabonen. Voldoende verhitting maakt de lectine onschadelijk. Maar veel (verse) snack-sojabonen in de supermarkt worden verkocht als ‘geschikt om direct te eten’, terwijl ze nauwelijks verhit zijn. Onderzoek van Volkskrantjournalist Loethe Olthuis liet zien dat de sojabonen van Jumbo zelfs rauw zijn, en Plus en Albert Heijn hun sojabonen alleen blancheren: maximaal 90 seconden bij 96 tot 98 graden Celsius. Volgens professor Jaap Seidell is blancheren veel te kort om de lectine onschadelijk te maken. Het Voedingscentrum adviseert in ieder geval om de sojabonen thuis nog minstens 6 tot 8 minuten te koken. 
 
Teveel lectine is giftig. Hoe kan het dat die bonen gewoon te koop zijn? Volgens de supermarkten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voldoen verse sojabonen aan ‘alle microbiologische en wettelijke eisen.’ Maar dat zegt weinig, omdat er helemaal geen eisen zijn voor de hoeveelheid lectine in peulvruchten. Na onderzoek bleek er in de verse sojabonen van Albert Heijn 9 mg lectine per 100 gram bonen te zitten. Veel of weinig? Daar is niets over te zeggen, zolang er geen ‘drempelwaarde’ is vastgesteld: de minimum hoeveelheid lectine die een mens binnen mag krijgen zonder gezondheidsproblemen te krijgen.
 
Bron: https://www.volkskrant.nl/de-gids/hoe-on-gezond-zijn-verse-sojabonen~b1441ff5/