Voedingsvragen

Wat is macrobiotiek, en is het gezond?

Zomer 2019 Sytske de Waart

 

Macrobiotiek is een voedingsleer die ontwikkeld is door de Japanner George Ohsawa (1893-1966). De leer is een combinatie van het Japanse zen, boeddhisme en de westerse wetenschap en is gebaseerd op de filosofie dat er evenwicht dient te zijn tussen yin en yang. Het macrobiotische voedingspatroon ziet er als volgt uit (bron: Wikipedia):
  • helft granen en graanproducten
  • kwart groenten
  • achtste peulvruchten en zeewier
  • rest: (miso)soep en andere producten

Macrobiotische voeding is in hoofdzaak veganistisch. Dan mis je vitamine B12, wat alleen in dierlijke producten zit (vlees, vis, zuivel, eieren), en in voedingssupplementen. Lange tijd dachten macrobioten vitamine B12 uit zeewier te kunnen halen, een veel gebruikt ingrediënt in de macrobiotische keuken. Onderzoek van de Wageningen Universiteit, eind jaren 80, toonde echter aan dat dit om een niet-bruikbare variant van vitamine B12 gaat. Hierdoor liepen met name macrobiotisch gevoede kinderen tekorten op. Geschrokken van deze uitkomst hebben veel macrobioten destijds hun voeding aangepast met meer zuivel, vlees en vette vis, zodat deze nu volwaardiger is.