Wat is er met ve-tsin?

Door: Sytske de Waart, voedingskundige
Datum van publicatie: 07-03-2022





Je hoort wel van die nare verhalen over ve-tsin, wat is daar nou mee?

Ve-tsin is één van de namen voor mononatriumglutamaat (E 621). De smaakversterker geeft een unieke smaak aan levensmiddelen die umami wordt genoemd.

Umami is wetenschappelijk erkend als de vijfde smaakbeleving naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij glutamaat bevatten, zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier.

Sinds de jaren ’70 krijgt ve-tsin de schuld van het ‘Chinees-restaurant-syndroom’: een verzameling symptomen (waaronder diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen), die op zouden treden na een bezoek aan een Chinees restaurant. In de Chinese keuken wordt veel ve-tsin gebruikt, en die stof werd dan ook als boosdoener aangewezen.
Sindsdien is er veel onderzoek naar ve-tsin gedaan. In één van die onderzoeken kregen proefpersonen ofwel een hoge dosis glutamaat toegediend of een placebo, maar geen enkele proefpersoon kreeg een overgevoeligheidsreactie. Ook de mensen die zelf hadden aangegeven overgevoelig te zijn voor ve-tsin, kregen geen overgevoeligheidsreactie na inname van glutamaat. De laatste tijd hoor je weinig meer over het Chinees-restaurant-syndroom.

Denk je dat je niet tegen glutamaat kunt? Vermijd dan chips, bouillon, kant-en-klaarsoepen en sauzen en kruidenmixen uit pakjes en potjes. Sowieso producten die je beter kunt vermijden (want: zout, vet, weinig voedingswaarde, prima zelf te maken, duur).
Vermijd ook gistextract: dit bevat namelijk een relatief hoge concentratie glutamaat. Het wordt door sommige fabrikanten gebruikt om hun producten een hartige smaak te geven, zonder de consument met afkeer voor E-nummers kopschuw te maken. Maar het is dus precies hetzelfde, en je wordt eigenlijk gefopt.