Ei-vervangers en vegan variaties van traditionele recepten met ei

Een ei hoort erbij, en soms ook niet in het gezin van vegetariër Linda

Linda heeft een gezin, twee kinderen, man en een gezellig en actief leven. Zijn ze niet met de hond aan het wandelen, zijn ze aan het tennissen, op uitje, drukke baan, kortom, altijd bezig. Linda is vegetariër 'maar' voor haar baksels vervangt zij het ei vaak voor een ei-vervanger. We gaan voor International Egg Day met haar in gesprek.

De vraag “wanneer eet jij een kippenei” beantwoordt Linda met “in een omelet, als gekookt eitje bij de lunch”. Ze wil ook graag duurzaam leven en is zich ook bewust van de nadelen van de kippeneieren en het dierenleed in de zuivelindustrie. Wij zijn benieuwd hoe zij een 'lekker omeletje en een eitje op brood' kan inruilen voor plantaardig en daardoor ook nog duurzamer bezig is. En waar vervangt Linda een ei als bak-ingrediënt mee?

We beginnen bij de eerste vraag.
 

Een omeletje. Hoe vervang je dat op een duurzame, plantaardige en ook lekkere manier? 

Dat is gemakkelijker dan je denkt. Dit heb je nodig voor een een plantaardig omeletje:
  • 'scrambled' tofu (1 pakje tofu, bijvoorbeeld Biologische Tofu van Lidl)
  • 1 uitje, eventueel te vervangen met uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • kala namak *
  • pepper, olie

Lek het vocht uit de tofu, druk het vocht uit in een schone theedoek. Verkruimel de tofu. Snipper een uitje. Als je geen uitje wilt snipperen, dan kun je dat vervangen met uienpoeder.
Maak de koekenpan warm met wat olie of plantaardige boter. Fruit de uitjes en voeg de tofu toe. Voeg wat paprikapoeder, kurkuma, kala namak en peper toe. Als je geen kala namak kunt vinden, gebruik dan gewoon zout (je verliest dan wel de ei-smaak).
Kurkuma voeg je toe voor de kleur. Bak dit een paar minuutjes en serveer het op een geroosterd broodje, met wat gekookte zoete aardappelblokjes of met wat plantaardige worstjes met witte bonen in tomatensaus met toast. Er zijn heel veel alternatieven. Het is een leuk recept om wat mee te experimenteren.

Wil je een extra gezonde variant? 
Voeg naar hartenlust tijdens het bakken blokjes paprika, plakjes champignons, wat gesneden tomaat en verse spinazie toe. Qua smaakvarianten kun je ook experimenteren met sojasaus of tamari, komijn, chilivlokken, rozemarijn  en als je van een kaas-smaak houdt kun je edelgist toevoegen. Om het wat smeuïger te maken kun je er wat plantaardige mayonaise doorheen roeren, bijvoorbeeld de Absolutely Vegan van Jean Baton, de Plantaardig van Remia, Hellmann's Vegan, of de culimayo's van The Mayo Sisters.
 

vegan eitje recept
Foto: BonusVegan. Recept onderaan. *** 
 

 

Gemakkelijk een vegan gekookt eitje maken

Linda vertelde ook dat ze graag een gekookt eitje eet, ook vanwege de vitanine B12. Ook dat kunnen we heel goed vervangen door een plantaardige optie. Wist je dat het best makkelijk is om een ei te veganizen?
We gaan de keuken weer in en we helpen Linda bij het maken van een plantaardig ei. Wat heb je nodig:
  • eiwit: 360 ml ongezoete plantaardige melk, bijvoorbeeld: Verse Haverdrink van Lidl
  • 2 theelepels agar agar **
  • ½ theelepel kala namak *
Deze drie ingrediënten roer je eerst goed door, dan breng je het al roerend aan de kook en laat je het een paar minuten doorkoken. Daarna giet je het mengsel in een schaal met halve ei-vormen***. Dat laat je even afkoelen en zet het daarna een uur in de koelkast. Als het voldoende gekoeld en gesteven is, schep je er met een theelepel of meloenlepel bolletjes uit. Die vul je op met 'eigeel'.
Voor het 'eigeel':
  • gekookte aardappel
  • 2 lepels plantaardige boter
  • ruime eetlepel edelgist
  • ¼ theelepel kala namak
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
Prak de aardappel goed fijn en prak de boter er doorheen. Dan prak je de edelgist, kala namak, kurkuma en knoflookpoeder er goed doorheen. Dit laat je even rusten in de koelkast. Als je de uitgeholde eieren opvult met dit mengsel ziet het er precies uit zoals een ei. Serveer bijvoorbeeld op een broodje met wat verse peterselie, of op een laagje vega(n) filet americain (bijvoorbeeld Vega Filet Americain van Kips.)
Je kunt deze eitjes natuurlijk ook serveren op een gezonde salade tijdens de maaltijd.
 
We gaan weer terug naar Linda...
 
Linda, je vertelde dat je bakt met ei-vervangers. We zijn natuurlijk benieuwd wat je dan gebruikt. Linda gebruikt ei-vervanger van Ekoplaza, maar we hebben nog een paar tips voor haar!
 

Ei vervangen als smaakmaker

Je kunt ei dus vervangen door kula namak te gebruiken. 
Je kunt ook kikkererwtenmeel gebruiken om lekkere vegan omeletten van te maken.
Of gebruik daarvoor deze kant-en-klare mix, gemaakt van veldbonen en geheel glutenvrij. 
 
Greenforce Vegan Ei Mix voor vegan omeletten en roerei
Foto: Greenforce
 

Ei vervangen als bind- rijs-, of verdikkingsmiddel 

Vervang één ei door:

1 eetlepel (el) gebroken lijnzaad
Laat dit in 3 eetlepels warm water een aantal minuten weken. Het lijkt dan op transparant eiwit.
Heb je heel lijnzaad in huis, vermaal het dan eerst in bijvoorbeeld een vijzel.
Geschikt voor zowel zoete, hartige als luchtige gerechten.
1 theelepel (tl) No-Egg
Dit is een ei-vervanger van het merk Orgran, te koop bij supermarkten, natuurvoedingswinkels en webshops. Er zijn twee varianten; een voor bakken, de ander voor koken. 
1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder
Voor gerechten die lekker luchtig moeten rijzen, zoals cake.
½ rijpe banaan, gepureerd
Geschikt voor zoete gerechten.
3 eetlepels appelmoes
Geschikt voor zoete gerechten. 
50 gram aardappelpuree + 2 eetlepels water
Geschikt voor hartige gerechten.
2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel + 2 eetlepels water
Geschikt voor hartige gerechten. 

Meer dan één ei in een recept? Verhoog dan de genoemde hoeveelheid in dezelfde verhouding. Combineren kan natuurlijk ook. 
 

Eiwit vervangen

Koop een blik kikkererwten waarvan je zeker weet dat dit kikkererwtenvocht bevat. Dit vocht heet aquafaba. Klop met een keukenmachine (schaal/houder en roerlepels goed ontvetten met citroensap) de aquafaba minutenlang op totdat je een stevige, witte substantie hebt. Hiermee kun je toetjes luchtig maken of zelfs merenques maken - gewoon in en voor alle recepten waarvoor je eiwit zou moeten gebruiken. 

Kijk deze video uit onze LekkerVega kookshow maar eens, waarin 'Funky Vegan' laat zien hoe zij dat doet voor haar vegan chocolademousse 'Spoon Away The Hurt'. 
 

Smaakmakers vegan recepten met ei-vervangers

*  Kala Namak wordt ook wel eens zwartzout genoemd. Het heeft een zwavelachtige geur dat aan ei doet denken. 
In gerechten gebruik je er heel weinig van - als je een sterkere ei-smaak wilt, voeg je wat extra kala namak toe. 
Het is te koop bij de betere supermarkt, de toko en natuurvoedingswinkels als Ekoplaza).  

** Agar agar. Deze veganistische gelatine wordt gemaakt van algen, en wordt gebruikt als bindmiddel. Het is in veel supermarkten verkrijgbaar, en ook in tokootjes. In de toko zijn ook meer smaken en kleuren te koop. Zo kan je kleurige vegan eieren maken. 
 
gratis download e-book Vegan Allerhandig met plantaardige recepten
***  Recept voor vegan gele en roze eieren, uit de 'Vegan Allerhandig' (nog steeds gratis te downloaden) dat de Vegetariërsbond met een aantal influencers samenstelden. Dit recept is van BonusVegan. Kijk op haar pagina voor siliconen ei-vormen en veel meer.