Moederdag Vega Top-6 & Tips


Zoek je een vegetarisch of plantaardig ontbijt-ideetje voor Moederdag?
Dit is onze Top-6 plus extra's.. 
 

Gekleurd geluk voor Moederdag: Getuk


En eenvoudige lekkernij met niet al te veel ingrediënten. Het is wat auteur Francis Kuijk van het kookboek 'Manis' noemt, een typische Indische zoetigheidstructuur: een beetje stevig, taai, elastisch... geen pudding, geen cake. In principe zijn de koeken, als de kleurstoffen door het cassavedeeg gekneed zijn, klaar om te eten. De laatste stap in het recept gaat alleen over het geven van een mooie vorm aan de koeken. Even over de kleurstoffen (die je in flesjes bij de supermarkt kunt kopen): in Indische lekkernijen worden vaak kleurstoffen gebruikt. Wil je dat liever niet, dan kun je in dit recept kiezen voor natuurlijke kleurstoffen zoals cacao, bietenpoeder, etc.

Getuk, vega Indische lekkernij voor Moederdag

16-20 koeken
60 minuten voorbereiding
45 minuten bereiding


•  100 g geraspte kokos
•  800 g cassave(wortel), geschild
•  100 g fijne kristalsuiker
•   15 g ongezouten roomboter
•.  ¼ tl zout
•.   2 tl vanille-aroma
•.  4 voedingskleurstoffen, kleur naar keuze

Bereiding
1. Verwarm wat water in een stoompan.
2. Schep de geraspte kokos op een stuk aluminiumfolie, meng er een snufje zout en 4 eetlepels water door. Vouw alle zijkanten naar binnen en maak een pakketje.
3. Leg de cassave in de mand van de stoompan en leg het pakketje met kokos daarop. Stoom de cassave gaar.
4. Breek de stukken gestoomde cassave open en verwijder de harsdraden. Stamp met een stamper of aardappelpers de cassave fijn.
5. Voeg de suiker, boter, het zout en vanille-aroma toe aan de cassave, terwijl hij nog warm is en meng goed. Kneed het cassavedeeg tot het glad is.
6. Verdeel het cassavedeeg in 4 even grote stukken.
7. Kneed een kleurstof door ieder stuk cassavedeeg.
8. Het deeg is in principe nu klaar om te eten. Maak vormen naar eigen inzicht en gebruik hiervoor eenmal, pers, uitsteker of snijder.
9. Schep een lepel geraspte kokos op een bordje, leg de getuk erop of doe dit juist andersom schep een lepeltje kokos erop. Serveer de getuk.

Selamat makan!

Smørrebroodjes


Uit: 'Goede Start, Ontbijt' van Emilie Franzo
15 mins bereidingstijd
 
vega plantaardig ontbijt tip moederdag
Foto: Emilie Franzo, Kosmos Uitgeverij

Groente & Fruit
1 tomaat, 1 kleine chioggia-biet, 1 avocado, sap van ½ limoen, een paar frambozen, een paar munt- en kervelblaadjes een paar granaatappelpitten, 1 lente-uitje
Uit de voorraadkast
6 sneden meergranen of roggebrood gomasio (bij de toko), peper, olijfolie
Zuivel 
2 el verse geitenkaas, 2 el ricotta
   

Zoete-aardappeltjesToast met Toppings


Uit: 'Vegabijbel' van Isabella Boerdam
Ook heerlijk als borrelhapje! 
 
vega plantaardig ontbijt tip moederdag
Foto: Carrera Culinair

Basis
400 g zoete aardappel in plakken van 0,5 cm, zonnebloemolie, zout en peper
Avocado-topping
(voor 1 toast) ó avocado's in plakjes, ó tl chilivlokken, 1 radijs in plakjes, 1 el kiemen
Hüttenkäse-topping
(voor 1 toast) 2 el hu?ttenkäse, 1 el munt fijngesneden, 2 el blauwe bessen, ó tl kaneel
Hummus-topping
(voor 1 toast) 2 el hummus, 1 ei gekookt, 2 cherrytomaten
 

Zoete-aardappelwafeltjes


Uit: 'Everyday Vegan voor het hele gezin' van Ellen Charlotte Marie
8 - 10 wafeltjes 
 
vega plantaardig ontbijt tip moederdag
Foto: Lannoo Uitgeverij België

Ingrediënten
300 gr zoete aardappelen, 3 el gesmolten kokosolie + extra om in te bakken, 1 el appelazijn, 1 el arrowroot of maiszetmeel/maizena, 200 ml amandelmelk, 200 gr speltbloem, 2 tl (wijnsteen)bakpoeder, 1 tl natuurlijke vanillepoeder, 2 el kokosbloemsemsuiker (Gula Djawa), snufje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180gr, wikkel de zoete aardappelen in aluminiumfolie en gaat ze 30 tot 45 minuten in de over - laat dan afkoelen.
Halveer de zoete aardappel en hol ze uit. Pureer 200 gram van het vruchtvlees. 
Voeg de gesmolten kokosolie en azijn toe en meng goed. Los de arrowroot op in de melk en voeg toe.
Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en meng tot je een dik deeg krijgt. 
Verwarm een wafelijzer en bestrijk het met voldoende kokosolie.
Bak de wafels 3 a 4 mins zonder te kijken, en serveer dan met vers fruit en ahornsiroop.. 

 

Gebakken tofu-ei met vegan bacon


Uit: LekkerVega Kookshow (van 3'10") met Armanda 'EvenGeenVlees.nl' Govers
4 personen
 
vega plantaardig ontbijt tip moederdag
Foto: Colin Eusman iov. de Vegetariërsbond

Ingrediënten
1x vegan mayonaise, 1x vegan bacon, 2x biologische tofu, snufje zout, zwarte peper, zwart zout (google op Kala Namak), tomaten, olijfolie en brood
Bereiding
Tofu uitknijpen en licht verbrokkelen; tomaat in plakjes snijden; olijfolie verhitten in de pan; tofu bakken; twee vegan bacon repen in de pan; tomaat in de pan; houd allemaal gescheiden; zout, peper en de Kala Namak toevoegen.
Bouw dan een broodje: mayo op brood smeren, bacon, tomaat en tofu erop positioneren en nog wat van het zwarte zout erover strooien. 

 

En dan nog even dit:


Dit is het recept voor heerlijke, Marokkaanse sinaasappel-duizendgaten-pannenkoekjes (beghrir) uit het boek "Dosia Bakt Vegan". Dat ziet er toch superlekker uit?
 
vegan vega tips voor ontbijt met Moederdag

En we hebben nog meer pannenkoekjes... Wat denk je van deze plantaardige, glutenvrije versie van 'Eva Fruit in Paradise'?
 

Verslapen en het ontbijt gemist? Maak dan dit..


Liquid Cherry CheeseCake 


Uit: Funky Vegan van Emma Herngreen
2 personen
 
vega plantaardig ontbijt tip moederdag
Foto: Saskia Lelieveld

Voor de shake
1 vanillestokje, 200 ml sojamelk, 4 bolletjes vegan vanille-ijs, 5 el kersen (uit blik, of diepvries of vers) 
Voor de topping
125 ml sojaslagroom, 1 el witte basterdsuiker, 2 koffieleutjes (koekjes)
Extra
blender, mok, mixer
Bereiding
Schraap het binnenste uit het vanillestokje. Mix de sojamelk met het ijs, 4 el kersen en het binnenste uit het vanillestokje in de blender. Roer de overgebleven kersen door de shake. Giet de shake in een glas. 
Klop de sojaslagroom met de basterdsuiker stijf. Verkruimel de koffieleutjes en schep een flinke toef slagroom op de shake en verdeel de kruimels over de slagroom. 
 

Chewy Chocolate Chip Cookies


Uit: LekkerVega Kookshow, gemaakt door Kim Kesterink
15 - 20 mins

vega plantaardig tip ontbijt moedersdag
Foto: Colin Eusman iov. de Vegetariërsbond

Ingrediënten
1 cup (2 sticks) plantaardige boter op kamertemperatuur, 3/4 cup tafelsuiker,  3/4 cup lichtbruine basterdsuiker, 1 theelepel vanille-aroma, 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels appelazijn, 2 1/4 cup bloem, snufje zout, 1 reep pure chocolade
Benodigdheden
mengkom, maatbeker met cupmaten, snijplank, mes, theelepel, bakpapier, bakplaatrooster
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de boter, suiker en het vanille-aroma in eeneen grote kom en mix tot een romig beslag.
Meng in een klein schaaltje de bakpoeder en appelazijn, laat schuimen en klop het mengsel goed door het beslag heen.
Voeg de bloem en snufje zout toe aan het beslag en klop goed door het beslag heen.
Snijd de chocolade in stukjes en roer door het beslag.
Schep per koekje 1 theelepel beslag op de met bakpapier beklede bakplaat en bak 8 tot 10 minuten af in de oven.
Laat de koekjes heel even afkoelen op de bakplaat en leg ze dan pas op een rooster om volledig af te laten koelen.
Let op: het lijkt net of de koekjes nog niet helemaal gaar zijn als je ze uit de oven haalt, maar dit is juist de bedoeling!
Of volg gewoon dit instructievideootje van 59 secs! 


Succes en smakelijk! & de groeten aan je moeder!