Hoe zit dat? Slachthuizen vleesindustrie brandhaarden corona

Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

Teken de petitie voor meer liefde in de zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

De vleesindustrie ligt onder vuur. Niet voor het eerst natuurlijk. En ook terecht, want er gaat niet alleen zo veel fout; het gaat vooral ook om levende dieren die worden gefokt en geslacht, als ook om onze eigen gezondheid. Slachthuizen zijn op het moment brandhaarden voor coronabesmettingen. Hoe zit dat precies?
 
Auteur: Daniêl Gerritsen, V-Label Keurmerk researcher
 

vegetariersbond corona slachthuizen dieren vleesindustrie


Het kwam deze week in het nieuws toen bij een slachthuis in Groenlo 1/5e van de medewerkers positief was getest op coronabesmetting. Dit is niet het enige geval; ook in Apeldoorn, Bramstedt (DE), Scherpenzeel en Helmond zijn besmettingen geconstateerd [bron]. Vier á vijf weken daarvoor waren de slachthuizen in Amerika al in het nieuws vanwege grote hoeveelheden uitbraken door de slechte arbeidsomstandigheden. In Nederland waren beschermende maatregelen op de werkvloer getroffen, maar de veiligheid van de werknemers werd niet overal gewaarborgd – liet de FNV al op 6 mei aan het ministerie van LNV weten [bron].

De meeste werknemers zijn namelijk arbeidsmigranten. De slachthuizen hebben hen vaak in dienst via een uitzendbureau dat tegelijk ook hun huurbaas is en hun pendeldienst regelt. De FNV geeft aan dat de huisvesting vaak niet op orde is [bron]. Ze wonen veelal met 6 à 8 personen op één kamer, hutje mutje op elkaar, al dan niet net over de grens en worden dagelijks per busje naar werk gebracht [bron]. In deze kleine busjes is vaak niet de 1,5 meter afstand te houden. Dit deed gisteren de veiligheidsregio doen besluiten om het slachthuis te sluiten, met steun van minister Schouten van Landbouw (CU) [bron].

Vandaag heeft het slachthuis touringcars gehuurd om de werknemers met gepaste afstand naar werk te kunnen brengen. Of dit het brandhaardprobleem zal oplossen zullen we zien. Wat dit nieuws pijnlijk heeft blootgelegd is de armoedige situatie waarin deze mensen moeten werken en wonen. Emile Roemer (SP) is aangesteld om de situatie van de arbeidsmigranten te onderzoeken. De prijs van vlees is erg laag en de arbeidsmigranten zijn diegenen die daar nu de prijs voor betalen. Is dat eerlijk?

Als je nagaat dat driekwart van de vleesproductie van Nederland bestemd is voor export [bron] – willen we dan wel het huidige systeem aanhouden om goedkoop vlees naar andere landen te brengen ten koste van de gezondheid van de medewerkers, de Nederlandse bodem en -landgebruik? Als volksgezondheid voorop staat – willen we dan niet dat er minder mensen tegelijk werken, minder mensen samen wonen en dat er misschien ook wat minder vlees wordt geproduceerd? Beter voor de werknemers, beter voor het dierenwelzijn en beter voor het klimaat.

Al met al is het een goede tijd om te overwegen hoeveel producten van de vee-industrie je nog wilt consumeren of dat je gewoon vaker voor lekker vega kiest!