Smaakmakers: TommyTomato zet in op jonge groente-eters voor het leven

TommyTomato zet in op jonge groente-eters voor het leven

Dagelijks worden er door TommyTomato duizenden lunches bezorgd op 160 basisscholen in de Randstad. Met groente in de hoofdrol. De droom van elke ouder: je kind eet tussen de middag warm en gezond op school. De mensen achter TommyTomato hebben een missie en die steken ze niet onder stoelen of schoolbanken. Zij willen de jongste generaties laten opgroeien met lekker en voedzaam eten en met een leerzaam programma als bijgerecht. We spreken Bas Turk, founder en groente-ambassadeur in hart en nierbonen. Hij geeft ons een kijkje in zijn keuken.
 
Hoe kwam je op het idee?
Het was een optelsom van verschillende dingen. Mijn ouders hebben een pruimenboomgaard en als jonge jongen hielp ik in de pruimentijd met plukken. Daar had ik op dat moment weinig zin in maar ik heb er wel veel van meekregen. Zo zijn bijvoorbeeld de weersinvloeden op de oogst bekend voor mij. Na mijn studie small business heb ik op verschillende plekken gewerkt en toen we tijdens de pandemie noodgedwongen de lunch vanbuiten moesten laten komen bleek dat erg duur. Daar werd een zaadje geplant voor dit idee. Waar ik eerst dacht aan het ontwikkelen van betaalbare gezonde lunches voor bedrijven, kwam daar, na een gesprek met mijn zus die in het onderwijs werkt, een omslag in naar scholen. Samen met zakenpartner Erik van der Plas heb ik het concept voor TommyTomato uitgewerkt. We zijn allebei vader van drie kinderen en zeer gedreven om een gezonde generatie te kweken. Dat is onze missie.

Jullie houden van talige groentegrapjes zag ik. Dat begint al bij jullie kernwaarden, waar staat TommyTomato voor?
Onze eerste kernwaarde is: witlof. We bereiden maaltijden boordevol groenten – met liefde. Onze andere uitgangspunten zijn: gewoon doen, fouten maken moet, we fixen het samen en voor de dagelijkse dosis plezier in het werk zet een knipoog de juiste sfeer. Zeker met de groei die wij vanaf het begin doormaken, ontkom je niet aan het maken van fouten. Daar leren we van. Alles is te leren, behalve motivatie. Wij hebben een team van mensen met een enorme gezamenlijke drijfveer en dat werkt heel aanstekelijk.
 


Hoe hebben jullie in korte tijd zo’n sterk team ontwikkeld?
Mensen die betekenisvol werk willen doen en hun talenten willen inzetten binnen een social enterprise als de onze vinden hun weg naar Tommy Tomato. Ons werk levert echt voldoening op. Zo ontving ik deze week een mail van een diëtiste. Ze kreeg een 9-jarige jongen op consult die enthousiast was over onze maaltijden die hij krijgt op school. Die jongen wil kok worden en gezonde dingen gaan koken. Hoe mooi is dat?

Dat is een duidelijk signaal dat het eten in de smaak valt. Hoe gaan jullie om met het zo herkenbare ‘lust ik niet’?
We staan altijd open voor feedback. Zo voerden we een tijdje een pasta pesto die sommige kinderen niet lekker vonden. Thuis was hij anders... Dat hebben we ondervangen door de naam aan te passen: groene buizen. De associatie is weg en Inmiddels gaat de pasta er goed in.
Hoeveel gerechten bieden jullie op dit moment aan?
Op dit moment hebben we tussen de 40 en 45 gerechten waar we mee afwisselen. We serveren gerechten met inspiratie uit allerlei (wereld)keukens, zoals Potje Roti, Boon Dia en New Dahli. Mijn collega Ellen is meester in het ontwikkelen van nieuwe recepten. Ouders vragen bij ons wel eens recepten op, die geven we graag.

Hoe werkt het met de vergoeding voor de maaltijden?
Ouders betalen, afhankelijk van de leeftijd van hun kind, 3,25 euro of 3,75 euro per keer. Ze kunnen in hun account aangeven op welke dagen hun kind een TommyTomato-maaltijd krijgt. Mocht het bedrag een probleem zijn dan is daar een oplossing voor. We hebben namelijk een stichting in het leven geroepen om financieel bij te springen voor gezinnen waar dat welkom is. Ouders bepalen dan hun eigen bijdrage, dat gaat op basis van vertrouwen en geeft wederzijds plezier.

Op de meeste scholen is de tijd voor extra werkzaamheden schaars. Hoe komt het eten in de klas?
Wij ontzorgen scholen door de maaltijden warm en wel in de klas te brengen. Daar hebben wij een leger van health angels voor, veelal mensen van 60 jaar of ouder, die vaak zelf opa of oma zijn en met plezier een paar uur op een dag voor ons inzetbaar zijn.
 


Ik zag dat jullie ook een educatief programma aanbieden voor scholen.
We bieden twee dingen aan. We hebben een lespakket ontwikkeld met lesmateriaal, inclusief gastlessen en themadagen over gezonde voeding. Kinderen leren spelenderwijs over hun eigen lichaam en welke voeding het nodig heeft om zich goed te voelen. Daarnaast geven we onder de naam SoeperChefs ook kooklessen aan kinderen van kleuterklas tot groep 8. Met een mes en een pan in de hand leren ze zelfstandig te koken.

TommyTomato bestaat nu circa 3 jaar en jullie groeien als kool. Waren er ook tegenslagen?
Zeker, de financiering was net rond toen de scholen vanwege corona dichtgingen in 2021. Verder zijn de stoppen een keer doorgeslagen op onze locatie in Haarlem en ook de impact van prijsverhogingen vanwege de inflatie en de energiecrisis zijn uiteraard voelbaar. We komen erdoorheen omdat we werken vanuit de wetenschap dat we niet alleen staan en omdat we positief en oplossingsgericht in beweging blijven.

Wat is de volgende stap in die beweging?
We breiden dit jaar het aantal scholen uit van 160 naar 500. Daar is een flinke investering voor nodig. De bedoeling is om twee extra locaties in te richten om het eten voedselveilig en warm te kunnen opdienen. Er komt een pilot aan op een kinderdagverblijf en we kijken naar mogelijkheden om onze producten in supermarkten en pretparken te kunnen aanbieden. Daarbij stellen we wel grenzen aan de winst die gemaakt wordt. Bij ons staat de missie centraal en een groot deel van de winst stroomt dan ook weer direct terug naar het realiseren van die missie. TommyTomato werk samen met partners als de Rabo Foundation, Stichting Doen en de Life Tree Foundation. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Werken aan gezonde voeding voor de jongste generaties en dat doen we witlof.