Stikstofcrisis verlaagt vleesconsumptie

Maatregelen kabinet hebben voordelig effect

 
Of de huidige stikstofcrisis een papieren problematiek is of niet, de door het kabinet aangekondigde maatregelen betekenen bij slim beleid behalve behoud van biodiversiteit in de natuur ook een verlaging van de vleesconsumptie. En dat is goed nieuws.
 

Als de kosten van het stikstofbeleid verrekend worden in de vleesprijs zal de vleesconsumptie dalen. Hierdoor zal er minder milieu- en klimaatschade zijn, lagere zorgkosten en last but not least minder dierenleed. De opbrengst van de hogere vleesprijs kan dan gebruikt worden om de veehouderij (verder) te verduurzamen. Een kleinere veestapel kan dan samengaan met kleinere boeren bedrijven, waardoor er minder boeren gedwongen worden om te stoppen. We leggen het graag uit.
 
Krimp veeteelt in stikstofcrisis positief effect op vleesconsumptie
 

Stikstofcrisis en de landbouw

 Kort terug naar de problematiek: dit artikel met uitleg op Nos.nl geeft een kort en helder beeld op alle facetten van de huidige stikstofcrisis. Met name punt 4 is voor ons als Vegetariërsbond interessant – en zeker ook voor de vleesminderaars en twijfelaars.

De grootste winst valt inderdaad te behalen bij veehouderijen. Dat zit zo: de neerslag van stikstofoxiden en ammoniak (een andere stikstofverbinding, afkomstig van met name mest) is nog altijd te hoog rond de aangewezen Natura 2000-gebieden. Circa 40 tot 65 procent van de neerslag op deze gebieden is afkomstig van de landbouw, afhankelijk van welk onderzoek je erbij pakt. Een deel komt uit het buitenland binnenwaaien en de rest is van industrie en verkeer. Aan de laatste twee oorzaken kan niets gedaan worden resp. zou veel te weinig opleveren. Het merendeel van de winst moet behaald moeten worden bij een relatief kleine sector: de veehouderij.
 

Inkrimping Nederlandse veeteelt oplossing voor stikstofcrisis

Hoewel Nederland in oppervlakte een uiterst klein land is, is ons land de tweede landbouwexporteur ter wereld zijn. Op ons geringe oppervlak houden we ruim 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, bijna 4 miljoen koeien en nog honderdduizenden schapen. 65 procent van de zuivel naar het buitenland. Nederlandse veeteeltboeren produceren voor 100 miljoen mensen in 140 landen vlees, maar alle milieu- en een deel van de gezondheidsconsequenties blijven helaas in Nederland.   

Het kabinet stelt voor de veestapel met 30% te verminderen. Afgezien van het humane aspect van de consequenties (ook boeren moeten duidelijkheid en perspectief krijgen plus compensatie voor jarenlange investeringen), een dergelijke krimp in de veestapel is hard nodig om allerlei gevolgen het hoofd te kunnen bieden.


 
 

Lagere vleesconsumptie door aanpakken stikstofcrisis

Met het aanpakken van de stikstofcrisis is volgens de huidige plannen 25 miljard euro gemoeid. Dat is bijna 1.500 euro per Nederlander. De Vegetariërsbond is van mening dat de kosten voor de stikstofaanpak vooral opgebracht zou moeten worden door de mensen die vlees en zuivel kopen. Dat betekent een hogere vlees- en zuivelprijs. Hiervoor maakt de Vegetariërsbond zich samen met andere organisaties binnen de TAPP-coalitie sterk. Hoeveel minder vlees er bij een hogere vleesprijs gegeten zal worden is nog onduidelijk, omdat dit van erg veel factoren afhangt. Maar om een indruk te geven:
Onderzoeksbureau CE Delft becijferde in opdracht van de Vegetariërsbond dat een stijging van 20 cent per kilo kip en 57 cent per kilo rund tot een vermindering van de vleesconsumptie met 51% zou leiden. (Voor 2040 zet de Vegetariërsbond in op 50% minder ten opzichte van de consumptie in 2007.)

Vlees zal ongetwijfeld prijziger worden wat een verlaging tot de consumptie tot gevolg heeft. De inkomensstroom van hetgeen nog gegeten wordt, kan bijvoorbeeld terug naar de boeren en tussenhandel om de gehele keten te verduurzamen, en naar verlaging van de btw op groente en fruit.


 
Volop inspiratie, facts, fun en tips in de vega challenge van de  Vegetariersbond - doe ook mee!
Meer lezen
EU: minder vlees eten om klimaatdoelen te halen
De Toekomst van ons Eiwit
VN World Food Summit: omstreden weg naar duurzaamheid


Bronnen
NOS: Wat je moet weten om de stikstofcrisis te begrijpen
Greenpeace: Boerenprotesten krimp veestapel 
Greenpeace: Gevolgen stifstof
Miieudefensie: Duurzame landbouw in Nederland





Tekst:
Van de redactie (Floris de Graad, Erwin Polderman)