Lantaarn Festival

Vegetarisch én plantaardig

Vandaag op 15 februari (2022) wordt het Lantaarnfestival gevierd, een Chinese feestdag. Tijd voor lekkere vegetarische en plantaardige hapjes en gerechten voor dit gezellige Aziatische feest.  


Chinees lantaarnfestival


Wat is het Chinees Lantaarnfestival?

Precies 15 dagen na het Chinees Nieuwjaar wordt het 'Lantaarnfestival' gevierd. Het lantaarnfestival wordt ook wel eens het Lantaarnfeest genoemd. Het is dé afsluiting van het Chinese Nieuwjaarsfeest (zie voorgaande blog over het Chinees Nieuwjaar) en duurt 1 dag. Op deze dag hangt elke familie lampionnen op voor de deur, komen families gezellig samen en worden er leeuwen- en drakendansen opgevoerd. Ook wordt er veel vuurwerk afgestoken en lopen kinderen met (zelfgemaakte) lantaarns rond.

Het Lantaarnfestival wordt volgens de verhalen al minimaal 2000 jaar gevierd. Om Boeddha te eren zouden monniken in opdracht van de keizer tijdens de Han Dynastie op de vijftiende dag van de eerste nieuwe maan van het nieuwe jaar lantaarns hebben opgelaten. Hierna zouden veel ‘gewone Chinese burgers’ dit ritueel hebben overgenomen, en zodoende ontstond de traditie van dit festival. Veel Chinezen geloven overigens ook dat ze tijdens de viering van deze tijd (de eerste volle maan van het nieuwe jaar) ‘geesten kunnen zien vliegen door de lucht’. Vandaar dat veel Chinezen in de nacht naar buiten gaan om de geesten op te kunnen zoeken. 

 

Waar wordt het Lantaarnfeest gevierd?

Het feest wordt naast China ook gevierd in Korea, Japan en Taiwan. In Korea is het zelfs een officiële vrije dag. 
 

Vega gerechten, hapjes en lekkernijen tijdens het Lantaarnfeest

Op deze feestelijke dag wordt onder andere ‘Tangyuan in suikersoep’ gegeten. Suikersoep is hét bekendste Chinese soep-dessert. Ook worden er zoete dumplings gegeten genaamd Tangyuan en Yuanxiao. Dit is een steeds terugkerende traditie. 


Zo maak je dumplings makkelijk zelf
 
Het eten van ‘Tang Yuan’ kan dus absoluut niet ontbreken op deze dag. Dit zijn kleine ronde balletjes gemaakt van kleefrijstmeel, die worden gevuld met een zoete pasta van bijvoorbeeld zwart sesamzaad, rode bonen of pindakaas. Deze balletjes kunnen worden gestoomd, gefrituurd of gekookt. De smaak is afhankelijk van de manier waarop je ze klaar maakt. Vaak geserveerd in een zoete vloeistof, en soms op smaak gebracht met bijvoorbeeld gember. Het eten van deze balletjes staat voor ‘familie en samenzijn’ en veel Chinezen geloven dat wanneer deze balletjes samen gegeten worden als familie, dat dit er voor zal zorgen dat de familie veel geluk, plezier en samenhorigheid zal gaan ervaren.
 

Lekker vegan ramen recept Japanse stijl voor tijdens het Lantaarnfestival:  

Omdat het Lantaarnfeest ook in delen van Japan gevierd wordt hierbij een lekker vegan recept Japanse stijl: Vegan Ramen salade (Hiyashi Chu Ka). Dit recept komt uit het boek 'Vegan Japan Easy' van Tim Anderson. 
 

Lekker plantaardig recept voor het Lantaarnfeest:

Nu we toch op de Japanse tour zijn; hierbij nog een ander heerlijk vegan gerecht: Japanse handrolletjes met tofu, paddenstoelen en ingelegde groenten. Dit recept komt uit het boek 'Asian Green van Ching He - Huang. 

Vegan JapanEasy

 

Meer lezen over (recepten voor) het Chinees Nieuwjaar


1. Over het Lantaarnfestival in Nederland
2. Wikipedia over het Lantaarnfestival
3. Hier kun je het boek Asian Green van Ching-He Huang bestellen 
4. Hier kun je het boek Vegan Japan Easy van Tim Anderson bestellen 
4. Aziatische recepten op Vegetariers.nl
5. Aziatische recepten op lekkervega.nl


vegetarische en vegan recepten voor Hindoestanen voor Divali
 

Word donateur en kies een kookboek uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word dan donateur, en praat jaarlijks mee over de koers, plannen en activiteiten. 
 


Tekst:
Dorothé, redactie Vegetariërsbond