Vegetariërsbond eist en krijgt aanpassing artikel KASSA


Consumentenprogramma KASSA haalde de nuance uit een artikel van een vakblad over mogelijke allergische reacties na consumptie plantaardige producten ondanks aanwezigheid van een vegan-logo. De Vegetariërsbond vroeg en kreeg aanpassing van het KASSA-artikel "Vegan-logo is geen garantie op afwezigheid dierlijke ingrediënten" dat op 26 juni jl. op de website van KASSA verscheen.
 
Van de redactie

vegetariersbond vraagt en krijgt rectificatie van KASSA inzake vegan logo

De oorspronkelijke kopregel "Vegan-logo is geen garantie op afwezigheid dierlijke ingrediënten" is na onze (onderstaande) reactie aangepast in "Vegan-logo is wegens kruisbesmetting geen garantie op afwezigheid dierlijke allergenen". Een heel belangrijke wijziging die recht doet aan de certificeringen van plantaardige producten middels het internationale V-Label Keurmerk dat de Vegetariërsbond afgeeft na grondig onderzoek op de aanwezigheid van dierlijke ingrediënten en hulpstoffen gemaakt van gedode dieren in consumentenproducten. 
________________________

Beste redactie van Kassa,

Aanleiding van deze e-mail is het op 26 juni jl. verschenen artikel op jullie website, getiteld ‘Vegan-logo is geen garantie op afwezigheid dierlijke ingrediënten’.

Wij (de Nederlandse Vegetariërsbond) zagen dit nieuwsbericht op jullie website voorbij komen en zijn van mening dat de titel niet strookt met de inhoud van het artikel. De ervaring leert dat op internet vaak alleen de titel van een artikel wordt gelezen en dat in dit geval – ten onrechte – de geloofwaardigheid van vegan logo’s zeer wordt geschaad. Wij verzoeken daarom de redactie van Kassa om z.s.m. een rectificatie te publiceren op de website en eventuele andere kanalen waar het artikel is gedeeld, en wij verzoeken de redactie om ook de titel van het artikel aan te passen. Hieronder lichten wij toe waarom ons inziens de titel onjuist is.

De titel van het artikel impliceert dat een vegan-logo geen garantie is op de afwezigheid van dierlijke ingrediënten. De toelichting op deze bewering, zoals verder te lezen in het artikel, betreft de mogelijke aanwezigheid van zowel dierlijke allergenen door kruisbesmetting als plantaardige ingrediënten die een allergische reactie veroorzaken bij mensen met dierlijke allergenen. Het betreft dus de aanwezigheid van dierlijke allergenen en niet van dierlijke ingrediënten.

Allereerst gaat dit artikel over informatie voor de allergene consument en niet voor de veganistische consument. De informatie die een vegan-logo verschaft gaat over de afwezigheid van dierlijke ingrediënten en is gericht aan de bewuste consument die dit belangrijk vindt. Dit is niet informatie voor de allergene consument. Wij adviseren nooit dat een consument met een allergie voor dierlijke producten ons keurmerk kan gebruiken om deze informatie op te vinden. Het is wettelijk geregeld dat allergie-informatie op het etiket staat vermeld, en dat is dan ook de plek waar de allergene consument dient te kijken. Kruisbesmetting is helaas in sommige gevallen onvermijdelijk, en daarom hanteren wij en de internationale V-Label organisatie de volgende regel:

Volgens de criteria van het V-Label mag de totale contaminatie met alle traceerbare dierlijke ingrediënten in het eindproduct niet meer bedragen dan 0,1% (1 g/kg). Voor bepaalde productgroepen worden andere regels gebruikt die gebaseerd zijn op een “technisch haalbare detectielimiet”.

Ten tweede wordt in de titel verwezen naar ‘dierlijke ingrediënten’. Ingrediënten zijn stoffen of producten die opzettelijk aan een product toegevoegd worden en dierlijke allergenen -die door kruisbesmetting in een product aanwezig zijn- vallen niet onder de definitie van een ingrediënt. Dit is ook de reden waarom allergenen die aanwezig zijn door kruisbesmetting niet in de ingrediëntendeclaratie staan vermeld. Daarnaast zijn plantaardige allergenen die een reactie kunnen veroorzaken als van een dierlijk allergeen, niet van dierlijke oorsprong.
De correcte titel is in dit geval ‘Vegan-logo is geen garantie op afwezigheid dierlijke allergenen’. Dit lijkt me ook belangrijke informatie voor de allergene consument, in het geval dat hier misverstanden over ontstaan.

De Nederlandse Vegetariërsbond is in Nederland licentiehouder voor het V-Label keurmerk. Het keurmerk is er zowel in een vegetarische als veganistische variant. Kwaliteit en geloofwaardigheid voor vegan keurmerken is erg belangrijk en wij werken er dagelijks aan om dit te borgen. De titel van het artikel wekt helaas een andere indruk, wat schadelijk is voor het vertrouwen in ons V-Label keurmerk in het bijzonder en andere vegan keurmerken in het algemeen.

Voor vragen of toelichting kunt u contact opnemen met Floris de Graad, directeur Nederlandse Vegetariërsbond. De contactgegevens vindt u onderaan de brief.

Bij voorbaat dank voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,

De Nederlandse Vegetariërsbond