Chhat Puja 2022

Vega en vegan recepten voor Chhat Puja 2022

Chhat Puja is zowel een culturele als religieuze feestdag in het Hindoeïsme en wordt gevierd vanaf zondag 30 oktober 2022. De festiviteiten duren meestal 4 dagen. Deze blog is ter inspiratie voor een vega Chhat Puja.
  
vega vegan Chhath Puja recepten
 

 
Waarom Chhat Puja?

Chhat Puja wordt gevierd om Surya te aanbidden om zo welzijn, voorspoed en vooruitgang te bevorderen. Surya wordt gezien als de verpersoonlijking van de zon, de zonnegod, de god van de energie en de god van het levensproces. Het wordt door Hindoes wereldwijd gevierd en is een officiële feestdag in delen van India en in Nepal. 
 

Zes dagen na Divali

De feestdag, ook weleens Sun Shashthi genoemd, wordt gevierd 6 dagen na Divali. De laatste jaren is Chhat Puja echt uitgegroeid tot een volksfestival en zodoende wordt dit feest de laatste jaren zeer uitbundig gevierd. 
 

Vier dagen van vega aanbidding

De eerste dag van het festival heet Nahay Khay en deze dag wordt gestart met het nemen van een bad, daarna wordt het huis grondig schoongemaakt en vervolgens eet men (uitsluitend) vegetarisch voedsel.

De tweede festivaldag heet Kharna en deze dag staat in het teken van het vasten (de gehele dag). Ook het drinken van water is tijdens deze dag niet toegestaan. In de avond bij het verbreken van het vasten kan ‘Gur ki Kheer’ gegeten worden, fruit en Chapati met ghee.

De derde dag heet Sandhya Arghya en staat in het teken van het aanbidden en offeren. Met name water, melk en soep worden geofferd.

De laatste (vierde) dag van het festival staat wederom in het teken van offeren. Echter op deze dag gaat men vóór zonsopgang naar de rivier om daar een offer te brengen aan de zonnegod en een heilig bad te nemen. Na deze aanbidding en het bad drinken de gelovigen rauwe melk en een zoete sharbat.

Het Hindoeïsme kent diverse stromingen. Veel Hindoestanen eten overwegend vegetarisch.  
 

Vega hapjes tijdens Chhat Puja 2022

Hierbij een aantal voorbeelden van wat er zoal gegeten wordt tijdens deze festival dagen:
 
1. Thekua: heel populair om te eten tijdens deze feestdagen en wordt meestal op de tweede dag van het festival gegeten. Het betreft een zoete vegetarische snack en is onder andere gemaakt van wit meel, gedroogde kokos, gesmolten suiker en ghee (geklaarde boter).
2. Kaddu Bhaat: een heel populair vegetarisch gerecht om te eten tijdens deze dagen en wordt met name genuttigd om het vasten mee te verbreken.
3. Hara Chana: is een bekend gerecht dezer dagen en is volledig vegetarisch, gemaakt van onder andere kikkererwten. 
4. Rijst Kheer met Roti: (Rasiyaw met Chapati) betreft een zoet rijstgerecht met onder andere melk en ghee. 
5. Kasarke Laddu zijn heerlijke rijstballetjes en worden ook veelal gegeten tijdens deze feestdagen. Gemakkelijk te maken en lekker zoet.

Genieten van lekkere Indiase vega recepten

Wil jij in je keuken ook heerlijk gaan genieten van lekkere vega recepten met een Indiase twist? Hier delen wij een aantal gerechten met jou waar je heerlijk van kan gaan smullen:
 
1. Vegan Masala Onion Bhaji door Jason TjonAffo
2. Aardappels met Chaat Masala, yoghurt en tamarinde door Yotam Ottolenghi
3. Tikka Kebab uit het boek 'Flexitarisch koken'


 
Meer weten? 

 
1.Voor lekkere Indiase recepten (www.vegetariers.nl en www.lekkervega.nl)
2.Het oudste vegetarische (en tevens Indiase) restaurant in Amsterdam: restaurant Golden Temple
3.Een aantal Indiase kookcursussen:
- S&M Indian Cooking Classes: S&M Indian Cuisine – Indian Cooking Classes
- Rada’s kookstudio: Agenda – Rada's Kookstudio 
- Workshop Factory: Indiaaskoken | Workshop Factory
- Vegan Indiaas koken: Trai Vegan

 
Word lid en kies direct een kookboek als cadeau uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word dan lid van onze community, kies je welkomstcadeau direct uit, en ontvang 4x per jaar het dikke, glossy LekkerVega Magazine. 
 

Tekst: Dorothé, redactie Vegetariërsbond