VoedingsWissels

VakerVega met VoedingsWissels

Lekkerder, gezonder en ook duurzamer vegetarisch of plantaardig eten? Vaker vega kan al met kleine aanpassingen. Dan kom je al een heel eind. Met één of meerdere VoedingsWissels gaat het bijna ongemerkt en kan je het ook gemakkelijk volhouden, die eerste 6 weken - totdat het een gewoonte is. Met elke VoedingsWissel zorg je beter voor jezelf, de dieren en de Aarde.

Wij hebben een aantal VoedingsWissels per gebruiksmoment voor je verzameld. Probeer ze allemaal 's uit en kijk dan waar je je goed bij voelt. 

Voedingswissels voor Ontbijt


Vervang een reguliere boterham met vleeswaren voor...

  • Een snee volkoren- of speltbrood met vega of plantaardige vleeswaren. Zie verderop voor de merken. 
     
  • Een snee volkoren- of desembrood met kaas en komkommer/tomaat, of beide! Doe er wat lekkere rucola of waterkers op als je van een beetje pit houdt. 
     
  • Een snee volkorenbrood met een laagje margarine en een gekookt ei met een beetje zout en peper. Voeg hier ook nog andere specerijen aan toe, bijvoorbeeld paprikapoeder of chilivlokken. 
     
  • Een snee volkorenbrood met 100% pindakaas en eventueel een beetje pure hagelslag of banaan.
     
  • Yoghurt met (zelfgemaakte) granola zonder toegevoegde suikers, fruit naar keuze en eventueel een beetje biologische (niet bijgezoete) honing. 
     
  • Gezonde, zelfgemaakte spelt-banaan pannenkoekjes.   
     
  • Een snee volkorenbrood met een halve avocado.
     
  • Roerei met tomaat en bosui. Dit kan op een snee volkorenbrood maar is ook erg lekker om zo te eten.
     
  • Gezonde wentelteefjes met gebakken appel.   
     
  • Overnight oats (havermout) 
    Zie bijvoorbeeld dit recept: www.url.com

 

Voedingswissels voor Lunch


Vervang je boterham met vleeswaren, broodje kroket of saucijzenbroodje voor... 

  • Een groentensoep of soep waar peulvruchten in verwerkt zijn: linzensoep, erwtensoep (zonder spekjes of met vega of vegan spekjes), tomatensoep, preisoep, pompoensoep of van andere (seizoens)groenten! 
     
  • Zelfgemaakte springrolls met rijstpapier, gevuld met heerlijke groente, glasnoedels en pinda's.  
     
  • Omelet-wrap gevuld met groenten. 
     
  • Salade van parelcouscous en bladgroenten zoals sla en rucola, met gesnipperd uitje
     
  • Volkoren pistoletje met zelfgemaakte eiersalade (eventueel plantaardig) of aardappelsalade.  
     
  • Volkoren wrap of groentewrap gevuld met gegrilde groenten.


 

Voedingswissels voor Diner

 

Vervang je avondeten met vlees of vis voor...

  • Spaghetti Bolognese met gehakt vervangen voor -> Spaghetti bolognese met een 'vleesvervanger'.  Die heb je in twee varianten: het 'kant-en-klare rul gehakt' (vegetarisch of plantaardig) en het 'rauwe' vegan gehakt dat je eerst moet aanbakken zoals bij traditioneel gehakt. 
     
  • Lasagne vervangen voor -> shakshuka met aubergine en parelcouscous. 
     
  • Kip-/varkensschnitzel vervangen voor -> zelfgepaneerde aubergineschnitzel. Ook lekker om op een broodje te doen. 
     
  • Gehaktballetjes vervangen voor -> zelfgemaakte 'gehakt'balletjes gemaakt van aubergine. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, kies dan in de supermarkt voor een vegetarische of plantaardige vervanger.   
     
  • Pasta carbonara vervangen voor -> een romige pasta met kaas en kastanjechampignons. Ook zijn er recepten te vinden waarmee spekjes nagebootst kunnen worden met tofu en verschillende specerijen. 
    Liever geen kaas, kies dan voor edelgistvlokken
     
  • Kippensoep vervangen voor -> soep met kimchi, tofu en shiitake paddenstoelen. 
     
  • Stoofvlees of 'pulled pork/chicken/lamb' vervanger voor -> een bereiding met Jackfruit.
     
  • Ook is het erg makkelijk om burgers, worstjes, schnitzels, kip of zelfs garnalen en vis te vervangen voor -> vegetarische of vegan burgers, etc. van de supermarkt. 


 

Vervang tussendoortjea met dierlijke ingrediënten voor...

Vervang de ongezonde Bifi-worstjes en snacks, plus taarten, gebak, koekjes en snoep dat gelatine (gemaakt van slachtafval) bevat, door: 
 
  • vega(n) saucijzenbroodjes (bijv. de vega saucijzenbroodjes van De Vegetarische Slager) 
     
  • vega rookworst van de Hema of de vegan variant van De Vegetarische Slager
     
  • taart en gebak zonder gelatine (vraag ernaar bij de banketafdeling of lees de ingrediëntenlijst door; meer info hier) 
     
  • koekjes zonder gelatine (bijv. Punselie's, Markus, Sandey's) 
     
  • snoep zonder gelatine (bijv. het assortiment van Katja, Oldtimers, Klepper&Klepper en Look-o-Look

 
 

Om jou te helpen met vleesminderen/-verlaten en vaker vega te eten middels de VoedingsWissels, 
is dit een handig overzicht van de merken in de supermarkten. 
 

Vlees- en visvervangers mét V-Label keurmerk in de supermarkt

Wat is het V-Label keurmerk op verpakkingen van vegetarische en plantaardige voedingsproducten?

Kijk in de supermarktschappen naar de producten van de merken:
Beyond Meat, GardenGourmet, John West, Prolaterre, Quorn, Sofine, The Dutch Weedburger, Valess. Vemondo (Lidl) en Vivera
  

Vis- en vleesvervangers, gesorteerd op categorie

Kijk hier voor de merken vlees- en visvervangers met V-Label keurmerk in de supermarkten, inclusief bio- en natuurvoedingswinkels, gerangschikt op categorie. 
 

 

Andere vlees- en visvervangers in de supermarkt

Staat het V-Label keurmerk niet op de verpakking van een vegetarisch of vegan product?
Dan kan het alsnog een goede keuze zijn - je moet dan wel goed de ingrediëntenlijst doornemen om te weten dat je niets van gedode dieren gaat eten.  
 

Merken vis- en vleesvervangers die je kunt tegenkomen in de supermarkten en natuurvoedingswinkels

Biovecci, Bumi, De Paddestoel, De Hobbit, Florentin, Jacky F., La Vie Est Belle, Soto, Taifun, Terra (huismerk plantaardige lijn van AlbertHein), Yakso en Wheaty