Voedingsvragen: Hoe ongezond zijn geur-, kleur- en smaakstoffen? Truffel geschikt voor vegetariërs en vegans? Bevatten vleesvervangers te veel zout?

Voedingsvragen

Door: Daniël Gerritsen
 
Datum van publicatie: 12-9-23
 
Daniël is voeding & gezondheidsdeskundige bij de Vegetariërsbond. Heb je een voedingsvraag die Daniël kan bespreken? Mail deze dan naar voeding@vegetariers.nl ovv ‘voedingsvraag Daniël’. Voor deze editie van de Voedingsvragen haken we aan bij het thema van dit nummer: ‘Geur & Kleur’.

 

Hoe ongezond zijn geur-, kleur- en smaakstoffen eigenlijk?

Om producten aantrekkelijker te maken voor onze zintuigen, voegen producenten hulpstoffen of additieven toe. Die stonden bekend als E-nummers, wat wil zeggen dat ze door de European Food Safety Authority (EFSA) zijn goedgekeurd voor veilig gebruik. Omdat E-nummers een slecht imago hebben, gebruiken producenten tegenwoordig veelal de naam van de stof in de ingrediëntenlijst, zoals ‘gistextract’ of ‘glutamaat’ in plaats van smaakversterker of E621. Dat wordt wel clean labeling genoemd. Dat de EFSA goedkeuring heeft gegeven aan een stof, garandeert trouwens niet dat we zeker weten dat hij ook veilig is. De wetenschappelijke beoordeling heeft namelijk plaatsgevonden op basis van wat er op dat moment over bekend is. Die kennis kan met de tijd veranderen of wanneer stoffen gecombineerd gebruikt worden. Daarnaast hebben de deskundigen die de beoordelingen schrijven, zelf vaak banden met de bedrijven die de stoffen produceren. Ook zijn de wetenschappelijke onderzoeken die beoordeeld worden vaak gefinancierd door de bedrijven die de stof willen produceren. Kortom: bewerkte producten kan je het beste beperkt eten.
 

Truffel heeft een uniek aroma en geeft veel smaakdiepte aan een gerecht, maar is de truffel eigenlijk wel geschikt voor vegetariërs en vegans?

Een vraag die we vaak ontvangen, is of truffels geschikt zijn voor vega(n)s. De truffel behoort tot het rijk der fungi, oftewel paddenstoelen. Hij is dus niet van dierlijke oorsprong en in dat opzicht zeker geschikt voor consumptie. De gevoeligheid heeft te maken met de manier waarop de truffels ‘geoogst’ worden. Truffels groeien namelijk onder de grond in het bos en om ze op te sporen worden tegenwoordig met name honden ingezet. Vroeger werd dit wel met varkens gedaan. Vanuit vegetarische principes is daar niks mis mee. Het veganisme is echter wat stelliger en vindt dat afgezien dient te worden van alle vormen van exploitatie van dieren, voor zover praktisch haalbaar. Daar valt het inzetten van dieren om te oogsten ook onder.

 

Vaak in het nieuws: bevatten vleesvervangers te veel zout?

Veel producten worden op smaak gebracht met zout en dat geldt ook voor vleesvervangers. Vaak lees je dat ze te veel zout bevatten. Het zou inderdaad mooi zijn als producenten de hoeveelheid zout niet boven de 1,1 gram per 100 gram product uit laten komen. Aan de andere kant bevat vlees ook zout en het doel van vleesvervangers is nu eenmaal om mensen te verleiden om in plaats van vlees een vergelijkbaar product op plantaardige basis op het menu te zetten. Voor een gezond voedingspatroon is variatie de sleutel en vanuit die gedachte is het niet raadzaam elke dag vleesvervangers te eten. Andere eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu, tempé en eieren bevatten amper of geen zout. Let uiteraard ook goed op het gebruik van tafelzout! 
 
 

Bronnen:

Foodwatch.org, Wikipedia.nl, Gezondheidsnet.nl

Meer info en andere voedingsvragen?


Bekijk het overzicht van Voedingsvragen
Download gratis 4 LekkerVega magazines waarin de Voedingsvragen gepubliceerd worden
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om onze nieuws direct te ontvangen