Voedingsvragen: Zijn detoxkuren een kunstje? Zijn natuurlijke suikers zoals in fruit gezond? Wat zijn de gezondste peulvruchten met eitwit?

Door: Daniël Gerritsen, Voeding- en Gezondheidsexpert bij de Vegetariërsbond
Gepubliceerd op: 22-05-2023

Heb je een voedingsvraag die Daniël kan bespreken? Mail deze naar voeding@vegetariers.nl ovv ‘voedingsvraag Daniël’. Voor de voedingsvragen haken we aan bij het thema van dit zomernummer: ‘Kunst & Kook’.

Zijn detoxkuren een kunstje voor een gezonde leefstijl?

Recent is een vrouw van 37 jaar in coma beland door haar deelname aan een detoxkuur. Ik ben niet bekend met de inhoud van de kuur; wel weet ik dat dit soort kuren vrij populair zijn binnen (maar niet alleen behouden aan) alternatieve kringen. Het idee is dat je lichaam ontgift moet worden. Dat klinkt als een goed idee. Gif en ongezonde stoffen moeten zeker het lichaam uit. Dat je daar 6 liter zout water voor moet drinken is niet het geval.

Het lichaam is van zichzelf heel goed in staat te ontgiften. De lever breekt met enzymen giftige stoffen af tot afvalstoffen en de urine en feces voeren de afvalstoffen het lichaam uit. Zorgen dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen je lichaam binnenkomen is de beste manier om voor je lichaam te zorgen.

Dat gaat het beste door de ‘Richtlijnen Goede Voeding’ te volgen.

Voediingsvraag Detox-kuur een kunstje voor een gezonde leefstijl?

Fruit en verschillende natuurlijke suikers: gezond alternatief voor geraffineerde kristalsuiker?

Iedereen weet dat geraffineerde kristalsuiker ongezond is. Natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit of in de vorm van dadel-, ahorn- of agavesiroop of honing worden vaak als gezond alternatief in producten of recepten gebruikt. Natuurlijke suikers klinkt goed. Fruit komt uit de natuur, is gezond en staat in de Schijf van Vijf. In fruit zijn deze suikers echter verpakt in cellen met celwanden en lange ketens van verteerbare en onverteerbare vezels waarop je moet kauwen en je lichaam moeite moet doen om bij de suiker te komen.
Wanneer de suikers er voor je uitgehaald worden, maakt het voor je lichaam weinig uit wat de originele verpakking was. Wat resteert, is de snel opneembare suiker die ongezond is. Misschien zitten er wel iets van gunstige stoffen in, maar laten we het vooral niet gezond noemen, maar wat het werkelijk is: misschien iets minder ongezond.

Voedingsvragen Zijn Natuurlijke Suikers in Fruit gezonder dan gewone suiker?

De sojaboon bevat veel eiwit. Wat zijn de gezondste bonen met veel eiwit?

Trap niet in de marketing van sportscholen en producenten van poeders, maar kies voor de natuurlijke en onbewerkte eiwitbron van bonen! Totdat je een bodybuilder bent, krijg je waarschijnlijk al genoeg eiwit binnen via je reguliere voedingspatroon.
Het is wel interessant om peulvruchten (bonen) eens met elkaar te vergelijken.

Wat dan opvalt, is dat de sojaboon verreweg het meeste eiwit bevat (21.5g/100g) ten opzichte van de andere peulvruchten die in het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) beschreven staan.
Gekookte kapucijners (9.5g/100g) volgen de sojaboon met de hoogste hoeveelheid eiwit. Onderaan de lijst, verbazingwekkend genoeg, opnieuw kapucijners, maar dan jonge uit blik/glas (5.7g/100g).

Wat ook opvalt, is dat gekookte peulvruchten meer eiwit en vezels lijken te bevatten dan de ingeblikte varianten of die uit pot. Het zijn geen grote verschillen, ook niet in vezels. Ook daar scoort de sojaboon de eerste plek met 13.2g/100g, gevolgd door de gekookte witte boon (9.9g/100g), met als afsluiter de ingeblikte linzen zonder zout (3.8g/100g).

Het belangrijkste is dat we váker peulvruchten eten. Dat is ook een patroon en belangrijke les uit de Blue Zones (gebieden waar mensen significant ouder worden, zoals Sardinië) - waar ze bijna dagelijks peulvruchten eten. Daarnaast zijn peulvruchten de meest duurzame bron van eiwitten.
En zoals altijd is variatie essentieel. Dus kook eens wat vaker één van de vele heerlijke gerechten met peulvruchten, zoals een lekkere poké-bowl met sojabonen, Turkse linzensoep met rode linzen, Indiase kitchari met mungdalbonen, zwarte bonenburgers of een mediterrane salade met cannellinibonen. Ik kan nog wel even doorgaan. En tofu en tempé zijn natuurlijk ook gemaakt van (soja)bonen!

Tip: kook rauwe bonen sowieso minstens 6 à 8 minuten. Pas dan is het natuurlijke gifstofje lectine onschadelijk gemaakt.

Bronnen: Nevo-online.nl

voedingsvragen vegetariersbond wat is de gezondste peulvrucht met de meeste eiwitten

Meer info en andere voedingsvragen?


Bekijk het overzicht van Voedingsvragen
Download gratis 4 LekkerVega magazines waarin de Voedingsvragen gepubliceerd worden
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om onze nieuws direct te ontvangen