Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Dier

Gehaktballen, kipnuggets, spekjes, vissticks… allemaal is het ooit een levend dier geweest. Veel kinderen, maar ook volwassenen, denken vooral aan de liefde voor dieren als ze kiezen voor vegetarisch. Ze vinden het zielig voor de dieren. Is dit ook jouw belangrijkste reden?

Vleesindustrie

varkens in de vleesindustrieDieren in de vleesindustrie worden gefokt, vetgemest en geslacht om opgegeten te worden. Het liefst zo goedkoop mogelijk; grote hoeveelheden vlees betekent een lage prijs in de winkels. Heb je weleens van kiloknallers gehoord? Kippen, koeien, varkens – en een heleboel andere dieren in de vleesindustrie – komen vaak niet buiten, ze leven in grote stallen, verdeeld in kleine ruimten. Daardoor gaan ze zichzelf of de andere dieren pijn doen. Jonge dieren worden veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en in korte tijd grootgebracht. Ook krijgen ze speciale medicijnen toegediend om sneller te groeien (hormonen) en om ziekten te voorkomen of te bestrijden (antibiotica). Vleesindustrie heet ook wel bio-industrie, vee-industrie of intensieve veehouderij.

Biologische veehouderij

koeien biologische veehouderijNaast goedkoop ‘gewoon vlees’ bestaat er ook duurder biologisch vlees. Te koop in de supermarkt, bij natuurvoedingswinkels en speciale slagers. Dit vlees is afkomstig uit de biologische veehouderij. Dieren die bij een biologische boer opgroeien die treffen het. Ze hebben meer leefruimte en mogen lekker buiten spelen! Ze eten biologisch voer en krijgen geen medicijnen, alleen als ze ziek zijn. Als boeren deze regels volgen, mag het vlees van hun dieren als biologisch worden verkocht. Biologisch vlees is dus beter voor mens, dier en milieu, maar je redt er geen dierenlevens mee. Biologische veehouderij heet ook wel ecologische of organische veehouderij.
 

 

Visserij

mooie zee en oceaan Vissen en ‘zeefruit’, zoals krabben, mosselen en slakken, worden met heel veel tegelijk uit zee gehaald, in grote netten of kooien. Boven water kunnen ze niet ademen, dus stikken ze. Ook kunnen er andere zeedieren in de netten en kooien terecht komen. Bijvoorbeeld dolfijnen, haaien, schildpadden of vogels. Ze raken verstrikt en overleven dat meestal niet. Dit heet ‘ongewilde bijvangst’. Er bestaat ook kweekvis. Deze vis leeft niet in de vrije natuur, maar in speciale kweekvijvers. De kweekvisserij is een soort vleesindustrie, niet op het land, maar in het water. Veel vissen in een kleine ruimte, met nare gevolgen, zoals pijn, stress, ziekte en sterfte.


 

Vegakids houden écht van dieren!