zeewier een calciumbron?

Ik las in jullie tijdschrift dat gedroogd zeewier een goede calciumbron is. Valt daarmee het strikte zuiveladvies te omzeilen of te verzachten?
 
Gedroogd zeewier bevat inderdaad veel calcium per 100 gram. Net als gedroogde melk (-;
Je moet er echter vrij veel van eten om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium te komen. Aangezien je van gedroogd zeewier meestal maar een paar gram gebruikt als smaakmaker in de soep, salade of saus eet, kom je nooit aan voldoende calcium via gedroogd zeewier. Daarnaast is het gevaarlijk om veel (gedroogd) zeewier te eten. Het kan grote hoeveelheden jodium bevatten. Dit heb je nodig, maar je zit al snel aan een overdosis (600 microgram of meer voor volwassenen). Hier moet je dus erg mee uitkijken. Het Voedingscentrum zegt hierover: “Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.”
 
Dus: wat mij betreft staat het advies van het Voedingscentrum van ongeveer een halve liter zuivelproducten per dag, o.a. om voldoende calcium binnen te krijgen, nog steeds overeind. En vegetariërs krijgen met die zuivel ook meteen een groot deel van hun vitamine B12 binnen. Zeewier is leuk en hip, maar gebruik het met mate.
Winter 2017