Echt (w)eten

Auteurs: Viviane Van Dyck, Rik Vermuyten

Echt (w)eten, gezond koken volgens de vijfseizoenskeuken is niet zomaar een standaard kookboek met recepten die op een bepaalde manier zijn ingedeeld. Bij het doorbladeren vielen me al veel ingrediënten uit de macro-biotische keuken op. Zeewieren, daikon en miso bijvoorbeeld.

De twee schrijvers, Viviane van Dyck en Rick Vermuyten blijken allebei een sterke link met eten en gezondheid uit ‘het Oosten’ te hebben. In Echt (w)eten wordt daarom aan de hand van de 5! Seizoenen toegelicht wat de link is tussen dat seizoen, de organen in je lichaam en bepaalde mentale en emotionele patronen. Uiteraard volgen er daarna recepten die in dat seizoen optimaal kunnen ondersteunen. Yin en Yang koken noemen ze het zelf en geven daarbij aan dat ‘evenwicht’ het uitgangspunt is. En dan liefst niet een evenwicht waarbij het lichaam heel hard moet werken om het te bereiken, het gewicht binnen de perken te houden en het bloedsuiker- en energiepeil constant. Maar met voedsel dat al in het midden van de balans tussen yin en yang zit: volle granen, bonen, zaden en groenten.

Het boek start met een een uitleg en visie over/op de werking van deze voeding en geeft daarnaast recepten per seizoen. Achterin zijn tevens handige menu suggesties gedaan. De recepten zijn allemaal vegetarisch en voor zover ik kon zien, ook veganistisch.

Ik vond het een erg interessant boek met name voor diegenen die wat verder kijken dan naar standaard kookboeken en op zoek zijn naar verdieping rondom voeding en gezondheid. Wel fijn als je dan ook een toko in de buurt hebt want kuzu, mirin, umeboshipasta en diverse zeewieren zijn niet overal verkrijgbaar.

Maar ik moet opschieten; de samosa’s met linzen en pompoen roepen me en daarna de pad thai die alleen al vanwege de briljante omschrijving gemaakt dient te worden: Ben jij of ken jij een ‘ik lust geen tofoe want dat smaakt naar niets’-persoon, dan stel ik voor dat je dit gerecht even maakt en dat we dan nog eens praten.

Graag gedaan :-)
Ineke