Leafs

Auteur: Carola de Kanter

Leafs is een kookboek met vegetarische recepten uit de moestuin. Het is duidelijk dat de auteur van het boek veel houdt van het kweken van haar eigen groenten. In het boek wordt hier ook veel aandacht aan besteed. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen;  elk seizoen begint met een moestuinkalender waarin wordt uitgelegd welke groente wanneer gezaaid moet worden en waar je op moet letten.

Het kookboek bestaat uit overzichtelijke, makkelijk te lezen recepten. Er staan een aantal gerechten in die je vaker in kookboeken tegenkomt, zoals aardappelpartjes uit de oven of een quinoa salade. Maar het boek bestaat voor een groot gedeelte ook uit bijzondere gerechten waarbij veel gebruikt wordt van speciale ingrediënten. Denk aan freekeh of fregola sarda. Hierdoor is het boek ook zeer geschikt voor feestelijke gelegenheden, wanneer je iets speciaals wilt serveren.

Het leuke aan Leafs vind ik het persoonlijke aspect van het boek. Elk recept begint met een persoonlijk verhaaltje van de auteur. En door de mooie, natuurlijke foto’s lijkt het er soms op alsof je zelf bij bent. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er relatief vaak gekozen is om sfeerfoto’s naast de recepten te plaatsen. Ik vind het zelf altijd fijn om een beeld te hebben van hoe een gerecht eruit gaat zien. Maar dit is bij lang niet alle recepten het geval.

Als je een eigen moestuintje hebt en het leuk vindt om bijzondere recepten uit te proberen, is dit boek een leuke aanwinst. Als je niet zo van tuinieren houdt, moet je er rekening mee houden dat je soms wat moeite moet doen om de juiste ingrediënten bij elkaar te krijgen.

Marieke