Restaurant recensies

De Werfkring in Utrecht

We hadden genoeg te vieren samen en daarom koos mijn kersverse echtgenoot dit restaurant uit op mijn verjaardag.
Aangezien we beiden vegetarisch eten en hier nog niet eerder waren geweest was het een goede keus.

Het leuke van Utrecht zijn sowieso de werfkelders, en ook de Werfkring bevindt zich onder straatniveau aan de gracht.
Het is een smalle ruimte, die vol staat met simpele houten tafels en stoeltjes. Achterin zijn de keuken en de kassa.
De serveerster was heel vriendelijk en legde ons alles goed uit.
Af en toe zagen we de eigenaresse langs schuifelen: een mooie Tibetaanse vrouw, die nog elke dag zelf het menu samenstelt.
Zij en haar zus waren in de jaren '80 de eersten die een Tibetaans restaurant openden in het Westen, het is een beetje terug te zien in de inrichting.

Het menu is simpel maar gezond: biologisch en echt eten van 'Moeder Aarde' zoals ze dat noemen. Er wordt geen alcohol geschonken, maar er is een enorme keus aan vruchtensappen en thee en er is geen kaart voor het avondeten, maar een wisselend dagmenu.

Wij hadden rijst en rogge met bijbehorende sausjes, gestoomde groenten, bietensalade en bonenbrood. Het leek niet op brood, maar was wel smaakvol. Het was een bord vol, dus ik was blij dat ik de soep had overgeslagen. Volgens mijn man was die wel ook lekker en voedzaam.
Omdat ik wel nog trek in een toetje had, kreeg ik twee stukjes cake: zowel de kokos- als de notencake mocht ik proeven!

Omdat je niet hoeft te wachten op de kaart en op de kok, kun je snel je eten op tafel hebben. Wij konden aangeven wanneer we het hoofdgerecht wilden, maar er waren ook gasten die ik binnen een half uur weer zag vertrekken. Dus daarom kan de Werfkring handig zijn voor als je even een snelle hap wilt eten.
Ze kunnen rekening houden met veganistische wensen en hebben ook een lunchkaart, dus ik denk dat ik nog eens terug ga!

Saskia

Eten bij Vekologisch - goedkoop en lekker zonder keuzestress

Stichting Veko is een wat aparte keurmerkhouder, het is namelijk geen restaurant, maar meer een cateraar. Toch kun je elke week bij Vekologisch eten: Elke woensdag kookt de chef-kok Erik Wilschut (ook bekend als kok van de Langste Vegetarische Tafel) in Zaal 100 in Amsterdam. Als je een normaal restaurant verwacht, dan zal het even schikken zijn. Zaal 100 is een zalencentrum waar diverse (veelal idealistische) organisaties activiteiten organiseren. In één van die zalen staat elke woensdag een heerlijke maaltijd op het menu. De uitstraling van de ruimte is karakteristiek en heeft een wat activistische sfeer. Geen servetten en tafellinnen, maar simpele tafels en stoelen.

Het menu is elke week anders en bestaat altijd uit een soep, hoofdgerecht en toetje. Keuze is er niet, het is eten wat de kok heeft gekookt. Het menu staat wel altijd vooraf op hun site. Ik heb er de afgelopen jaren divers keren gegeten. Soms om een gerecht te proeven dat in de race was voor de Langste Vegetarische Tafel (dit zijn vaak variaties op eerdere gerechten die in Zaal 100 zijn geserveerd), maar ook op willekeurige woensdagen. Bijna altijd waren de menu’s heerlijk en vaak bevatten ze ook originele gerechtjes, die je niet snel bij restaurants op de kaart ziet staan. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een aantal losse gerechtjes die samen op het bord één geheel vormen. Het geheel wordt afgesloten met een toetje. Soms is dit redelijk simpel (maar lekker) sojayoghurt met fruit (veelal zijn de menu’s ook plantaardig), een andere keer kun je genieten van een brownie of cake.

Zoals al eerder gezegd is Zaal 100 geen standaard restaurant. De soep schep je zelf op en je kan als je met minder dan 4 bent zomaar aan tafel komen bij iemand anders. Dit eventuele ongemak wordt dan weer gecompenseerd door de zeer schappelijke prijs van slechts 9 euro voor drie gangen. Dus ben je op woensdagavond in Amsterdam en op zoek naar een plek waar je lekker, gezellig en goedkoop kan eten zonder keuzestress. Zoek dan niet verder, maar ga naar de Wittenstraat 100.

Vincent

HORTUS

Restaurant Hortus is gelegen aan het sfeervolle Anna Paulownaplein in centrum Den Haag. Op het zonnige terras kun je genieten van diverse vegetarische en veganistische gerechten, zo veel mogelijk gemaakt met biologische ingrediënten. Het concept verleid je tot het proberen van verschillende gerechten: de porties zijn klein en de prijzen redelijk, waarbij het advies is om drie tot vier gerechtjes per persoon te nemen.


Allereerst werden we getrakteerd op een amuse: een heerlijke vegan mousse geserveerd op een pittig toastje. Dat smaakte naar meer.
We kozen vervolgens voor de Thaise soep: zacht van smaak en mooi geserveerd met een huisgemaakte broodstengel.
De daaropvolgende Coq-au-vin was een smaakvolle verrassing: stukjes vega-kip in een volle rode wijnsaus geserveerd met luchtige aardappelpuree. Wel even de kruidnageltjes uit de saus vissen, maar dat was de moeite wel waard. Omdat het inderdaad om kleine gerechtjes gaat, was er nog ruimte voor de saté. Smaakvolle spiesjes, geserveerd met krokante uitjes, huisgemaakte saus en een stukje brood.

Het was lastig kiezen uit de desserts. De tarte tatin met rode pepertjes was mij iets te avontuurlijk, en uiteindelijk werd het de veganistische Bojo: lauw-warme cassavecake met een zachte binnenkant, begeleidt door een kopje cappuccino. Om je vingers bij op te eten.

Het gezellige terras en de smaakvolle gerechtjes werden begeleid door zeer attente bediening: spontaan werd toelichting op de kaart en op de gerechten gegeven, en bij het eerste spatje regen konden we snel verplaatsen naar een prima tafeltje onder een warmtelamp. Al met al gezellig en lekker gegeten voor nog geen €30,= per persoon.
Een aanrader!

Nicoll

Vegetarisch Chinees bij de Oude Plek in Rotterdam

Een beetje weggestopt in een klein winkelcentrum in Rotterdam IJsselmonde zit een Chinees restaurant dat alleen maar vegetarische (en veganistische) gerechten aan biedt: De Oude Plek.
Ik ben voor de afhaalvariant gegaan voor een gezelschap van vegetariërs en omnivoren en heb ietwat willekeurig 4 gerechten van de kaart genomen. Alle schotels worden geserveerd met standaard witte rijst (tegen bijbetaling is nasi of bami mogelijk) en lijken in hun benaming op dat wat je in een ‘standaard’ Chinees restaurant tegenkomt: (vegetarische) kip, vlees of inktvis met groenten.

Wij hadden de gebakken banaan (heerlijk maar ontzettend zoet), de mihoen ‘Oude Plek’ (d.w.z. met ‘babi pangang’ en foe yong hai), het vegetarisch vlees (soja plakjes) met zwarte bonensaus, Tjap Tjoy met vegetarische kip en een schotel met vegetarische kip, tomatenketjap en cashewsnoten.

Ik kan niet anders zeggen dan dat alles heerlijk was, maar de vleeseters in het gezelschap trapten er niet echt in. In het algemeen waren de gerechten vrij zoet en de soja vervangers misten wat knapperigheid en hartige smaak.

Ineke

OPROER: een bierbrouwerij met veganistisch restaurant in Utrecht!

Al vanaf de opening in januari dachten we: daar willen we een keer heen. Oproer ligt buiten het centrum van Utrecht, maar wel heel handig naast station Zuilen. Het ziet er niet uit als een standaard restaurant en dat maakt het wel sfeervol en laagdrempelig. Je kunt gewoon alle biervaten en brouwapparatuur zien staan, het ziet er interessant uit. Er is een kleine bar, een kleine keuken en een maandelijks wisselende kaart. Mijn vriend nam een speciaal bier maar ik ben ook dol op perensap en dat schenken ze gelukkig ook. 

Wij kozen als voorafje de verse groente loempia's, ze zagen er erg mooi uit en waren lekker, we hadden ze warm verwacht maar het bleek een koud gerecht.
Als hoofd gerecht kozen we de panelleburger. Ik kende het nog niet maar het was erg lekker. Het was net genoeg, ik had er wel wat frietjes bij gewild.
Als toetje was er Walking On Sunshine: kokosrijst met mango en gebakken banaan. Ik koos voor thee en chocola.

Het was een leuke en lekkere avond en de medewerkers zijn erg behulpzaam en gastvrij.
Iedereen die zin heeft in iets nieuws, een lekkere vega(n) hap en/of een speciaal plaatselijk gebrouwen biertje raad ik aan hier zeker een keer heen te gaan.

Saskia.

Vegetarisch en veganistisch buffet bij Spirit

In de Groene Passage in Rotterdam zit vegetarisch buffet-restaurant Spirit. Al jaren een goed lopend en goed aangeschreven restaurant met zomers een groot terras aan de Mariniersweg. Daar wordt overigens niet bediend.

Binnen betaal je per gewicht. Dat lijkt een goedkope deal maar het is me eigenlijk nog nooit gelukt om met een bord onder de 15 euro weg te komen. Dat komt natuurlijk ook omdat het altijd lekker is en ik mijn bord behoorlijk vol schep ;)

De buffetten hebben zowel warmere als koudere gerechten, er zijn verschillende soepen en broodjes en alles kan ook meegenomen worden (tegen iets lagere prijzen).

Zoals gezegd is alles vegetarisch maar ook zijn ook volop veganistische opties. Ook met zoete opties trouwens. Heerlijke taarten, cakes, koekjes en gezonde bars.

Spirit Amsterdam opent binnenkort. Mijn advies: ga er heen!
Ineke

(Note van de redactie: Spirit Amsterdam is ondertussen geopend op de Czaar Peterstraat)

Vegetarisch snacken á la creme

Bietenburger van IkeaSnel, makkelijk en goedkoop vegetarisch eten. De tijd is gelukkig voorbij dat dat een patatje mét en een (waarschijnlijk niet-helemaal 100% vegetarische) kaassoufflé betekende. Op steeds meer plaatsen kun je tegenwoordig een snelle-vegetarisch-hap eten. Zo heeft Ikea een vegetarische variant op de bekende balletjes én een bietenburger. De burger is zeker goed qua prijs en kwaliteit, maar, omdat er alleen wat sla, rode ui en een beetje saus op zit, is het geheel wel wat droog. En op veel stations kun je (bij Dönner Company) een broodje halloumi (gebakken kaas) en falafel halen.

Écht lekker snacken doe je bij twee Gastvrij voor Vegetariërs keurmerkhouders: Maoz en De Vegetarische Snackbar.

Hoe fijn het ook is dat je op veel stations falafel kan halen, het haalt het niet bij het broodje falafel (met vooral ook die lekkere Vlaamse friet) van  Maoz. Het fijne bij Maoz is ook dat je altijd extra salade (en saus) kan bij scheppen, zo heb je nooit een broodje met alleen nog maar wat falafel.

Bij Maoz is het assortiment beperkt (wat ook deels de kracht is van het concept).
Bij de Vegetarische Snackbar vind je een heel uitgebreid assortiment: van saté via een frikadel tot het befaamde broodje Karma (vegetarische kebap). Ik heb er  diverse keren gesnackt en over het algemeen is, het zeker voor een snackbar, erg lekker. Probleem is wel dat de reputatie van de Vegetarische Snackbar de verwachtingen hoog maakt. Zo viel mij het befaamde broodje Karma iets tegen, terwijl ik het waarschijnlijk in een normale snackbar geweldig zou hebben gevonden.

Maar mocht je toevallig in Den Haag zijn, dan zou ik zeker er even gaan snacken bij De Vegetarische Snackbar, ben je in Amsterdam of Nijmegen dan is de Maoz een goede aanrader.

Vincent