Vegetarische Moslims die vega vasten tijdens Ramadan

Tips voor vega vasten tijdens Ramadan

 
De Ramadan is de Islamitische vastenmaand. Niet alleen in Nederland, overal ter wereld wordt door miljoenen moslims aan de Ramadan gedaan. Deze maand staat met name in het teken van spiritualiteit, saamhorigheid, vrijgevigheid en liefdadigheid. Wij hebben drie Nederlanders gevraagd naar hun veelal plantaardige Iftar ervaringen én we vroegen naar het favoriete Iftar-hapje of -maaltijd van dit jaar.

gratis ebook met vega recepten en meer voor een vegetarische amadan
Download het e-book Ramadan met bonus-recepten en
alle info gratis. 
 

 

Update: onze Top 5 recepten voor het Suikerfeest 

 

Wij gingen in gesprek met:
Youssef (40, bouwkundige uit Amsterdam)
Nawal (33, maatschappelijk medewerker, Heerhugowaard)
Susanne (34, diëtiste in opleiding, Amsterdam)
 

Eet je volledig vegan, vegetarisch of flexitarisch? Hoe lang al?

Youssef: Flexitarier. Ongeveer 15 jaar.

Nawal: Ik eet volledig vegetarisch. Ik eet sinds 2005 geen vlees meer en vanaf ongeveer 2017 geen vis. Soms at ik 1 keer per jaar een klein hapje vis als bijvoorbeeld een vriendin van mij een stukje vis bij de visboer had gekocht.
Susanne: Volledig vegetarisch nu 5 jaar, daarvoor 2 jaar geheel veganistisch.
 

Wat is de voornaamste reden hier van?

Youssef: Ik vind vlees wel lekker, maar ter afwisseling eet ik ook graag vegetarisch omdat het beter is voor mijn gezondheid en beter is voor de natuur en het welzijn van de dieren. In plaats van een stukje vlees bij de maaltijd vind ik het lekker om een vega burger te eten (of vegan) of vega balletjes. Met name de vegetarische ‘kip schnitzel’ vind ik echt lekker en kaasburgers.
 

Nawal: 
Ik houd erg van dieren en wil ze niet eten,
daar voel ik me beter bij.

 

Susanne: Allereerst vanwege gezondheidsredenen. Door onderzoek te doen kwam ik erachter wat de gezondheidsnadelen waren van (rood) vlees eten, en daarbij wat de grote voordelen zijn van plantaardig eten. Toen ik erachter kwam dat alle benodigde voedingsstoffen (ADH) te behalen was uit plantaardig voedsel was ik om. Een groot en niet onbelangrijk bijkomend voordeel is het dierenleed. Heb verschillende documentaires gezien waar achter de schermen wordt gefilmd bij bijvoorbeeld een slachterij of melkveehouderij waarbij de dieren afgrijselijk behandeld werden. Dit was echter nadat ik de keus vanwege gezondheidsredenen al had gemaakt om geen vlees meer te eten. Daarbij was ik toch al geen grote vleeseter (at alleen af en toe eens kip). Dus om het helemaal te laten was voor mij geen probleem. 


Vegetariersbond interviewt deelnemers over een vegetarische en vegan Ramadan en Iftar
 

Hoe ervaar jij een Ramadan zonder vlees (of: met minder vlees)?

Youssef: Dit werkt goed voor mij; ik merk dat vegetarisch eten minder belastend is voor mijn spijsvertering. In de avond en nacht heb ik nauwelijks last van een opgeblazen gevoel wanneer ik geen of weinig vlees eet (wat ik wel vaak ervaar als ik wél vlees eet).  
Nawal: De eerste keer dat ik meedeed met de Ramadan at ik al geen vlees, dus ik ben niet anders gewend.
Susanne: Geen enkel probleem. Mijn man eet ook al jaren vegetarisch dus wij zijn niet anders gewend. 

 


Ramadan, alles kan?
Als het maar vega(n) is - Ramadanrecepten 


 

Hoe ziet jouw gemiddelde tafel er uit in de avond tijdens het verbreken van het vasten (Iftar)? Wat eet jij dan het liefst?

Youssef: Ik verbreek het vasten meestal met Harira (Marokkaanse Ramadansoep) en wat dadels. Een half uur later eet ik dan wat hartige hapjes en thee of koffie.
Nawal: Het liefste eet ik dan soep, bijvoorbeeld Harira (Marokkaanse Ramadansoep) of linzensoep, een salade, smoothie, fruit, of bijvoorbeeld een veganistische Spaanse tortilla.
Susanne: Het vasten verbreken we met water en een aantal dadels. Daarna een vegetarisch soepje (linzen/pompoen o.i.d.). Qua hoofdgerecht varieert dit natuurlijk dagelijks. Een van mijn favorieten is risotto met groentebouillon, courgettes, aubergine, ui en Parmezaanse kaas. Of een curry met linzen, kikkererwten en rijst. Als nagerecht proberen we 2 stuks fruit te eten. Even later nog een handje noten om ook aan de benodigde vetten te komen.




 

Welke gerechten of hapjes eet jij vaker tijdens de Ramadan en of tijdens het Suikerfeest waarvan jij vindt dat de lezers van dit blog deze echt een keer moeten proeven? Waarom valt jou keuze(s) hier op?

Youssef: Loempia’s met Marokkaanse kruiden en briwat; dit zijn gevulde Marokkaanse bladerdeeg hapjes met meestal kip of gekruid gehakt (deze kun je ook makkelijk vegetarisch maken).
Mijn keuze valt hierop, omdat het lekker gekruide hapjes zijn en toch licht verteerbaar.

Nawal: Veganistische Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel!
Mijn (Nederlandse) moeder maakte vroeger vaak tortilla met ei voor mij. Ik eet niet vegan, maar ik houd niet van ei dus dit alternatief met kikkererwtenmeel vind ik erg lekker en sinds ik dit recept ontdekt heb eet ik het steeds vaker. Echt een aanrader! 
Ook Marokkaanse amandel briwat vind ik erg lekker, dat is een zoet vegetarisch koekje. 

Susanne: Ben helaas geen keukenprinses en heb dus niet echt tips. Een Turkse linzensoep vind ik altijd wel lekker en vullend. Voor een super makkelijk en calorierijk tussendoortje zijn dadels gevuld met pindakaas heel erg lekker. 

Tip van de redactie: naast een vegan tortilla kun je tegenwoordig ook genieten van een heerlijke vegan eiersalade. Door het toevoegen van zwart Himalayazout (Indiaas) krijgt een vegan eiergerecht zijn klassieke 'ei' reuk en smaak. Dit Himalayazout wordt ook wel Kala Namak genoemd. Meer uitleg.

Bekijk ook ons blog van afgelopen week over vegetarische hapjes en gerechten in de Ramadan.


Meer lezen over een vega Ramadan?

Wil je meer lezen over het vasten in de Ramadan of over de gerechten die worden gegeten deze maand?
Hierbij wat (inspiratie) linkjes:

 

1. Hapjes voor in de Ramadan - Ramadanrecepten 
2. Heerlijke Ramadan recepten - Uit de keuken van Fatima
Nog meer heerlijke Ramadan hapjes - Uit de keuken van Sou

4. Over het vasten in de Islam - Wikipedia

5. Over het vasten in de Islam - Mens en samenleving
 
Tekst: Dorothé, redactie Vegetariersbond


Word lid en kies direct een kookboek als cadeau uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! 
Word dan lid van onze community, kies je welkomstcadeau direct uit, ontvang 4x per jaar het dikke, glossy LekkerVega Magazine, plus de glossy VegaSpecial die wij samen met Foodies Magazine maakten. 

(Alle 4 edities uit 2021 download je hier gratis.)