Sytske de Waart

Foto: Johanna CuelenaereNaam: Sytske de Waart
Functie: Voedingskundige

Wat doe je bij de Vegetariërsbond?
Al ruim 15 jaar verzorg ik de informatie over de voedingskundige aspecten van vegetarisme. Ik beantwoord de vragen van leden en niet-leden, schrijf artikelen in het tijdschrift Lekker.Vegetarisch, geef persoonlijk voedingsadvies op grond van een voedingsscan en houd de voedingskundige informatie van de website actueel. Ook geef ik bijscholingscursussen vegetarisme aan diëtisten en bijvoorbeeld gewichtsconsulenten.

Wat vind je leuk aan het werk?
Dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld door mensen correct voor te lichten over de do’s en dont's van vegetarische voeding. Ook aan het wegnemen van vooroordelen van huisartsen, consultatiebureaumedewerkers, chiropractors, schoonheidsspecialisten en vooral natuurgenezers haal ik veel voldoening.

Wat doe je nog meer in het dagelijks leven?
Ik ben onderzoeker bij Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Daar deed ik tot voor kort ook voeding, maar na een sabbatical van een jaar doe ik nu heel andere onderwerpen, zoals biociden (gifgebruik in huis en tuin). Ik vind het leuk om weer eens wat anders te doen, en mijn voedingskundige passie kan ik gelukkig nog steeds kwijt bij de Vegetariersbond! Zie ook mijn linked-in profiel.

Wat is je grootste hobby?
Roeien bij roeivereniging Viking in Utrecht en doppen verzamelen. Zie voor mijn verzameling www.crowncapweb.nl.

Wat is jouw vega(kook)tip?
Peulvruchten eten! Die zijn eiwitrijk, goedkoop en bijzonder milieuvriendelijk. Peulvruchten zijn niet heel populair in Nederland (snap ik ook wel, ze zijn best melig haha), maar in het kader van 'practise what you preach' eet ik vaak hummus op mijn brood. En voor de warme maaltijd een tortilla besmeerd met pesto en dan een lekker prutje van gebakken uit met chilibonen en rode paprika. Lekker snel klaar ook. Meestal heb ik een bakje met de bonen op voorraad in de vriezer staan.

Wat is je favoriete gerecht?
Ik eet, naast bovengenoemde nierbonen-tortilla’s, veel quiches. Ik heb hier inmiddels zes succesrecepten voor en ik draai ze vrij snel in elkaar met diepvriesdeeg voor hartige taart. Wat groente erbij koken en klaar is je lekkere maaltijd.

Wat is je favoriete groente?
Broccoli en rauwe winterwortel.

Welke eetervaring heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Toen ik een tiener was, ben ik samen met mijn ouders in Afrika geweest, waar mijn vader toen werkte. We gingen in Tanzania naar een vleesrestaurant waar ze ‘wild’ serveerden: zebravlees enzo. Ik vond dat zielig, maar realiseerde me ook dat een dode zebra net zo zielig is als een dode koe, varken of kip. Toen ben ik vegetariër geworden. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat mensen soms honderden euro’s aan de gezondheid van hun huisdier uitgeven (kat, hond, konijn, paard), maar geen enkele moeite hebben met vlees uit de bio-industrie.

Wat wil je graag nog meer kwijt?
Ik heb twee ergernissen op voedingsgebied. De eerste is het woord 'dieet' als ‘voedingspatroon’ of ‘voeding’ bedoeld wordt. Bijvoorbeeld op Wikipedia lees ik nu weer de zin ‘Mensen kiezen voor een vegetarisch dieet uit ethische of religieuze overwegingen.’ Dit is een lelijke vertaling van het Engelse ‘diet’ en dus een anglicisme, want het Nederlandse woord dieet gebruik je bij een voedingsgerelateerde aandoening (bijvoorbeeld glutenvrij dieet) of als je wilt afvallen. Vegetarisch eten is een volwaardig voedingspatroon, geen dieet. Ten tweede het automatisme waarmee vegetarisch eten gelijkgeschakeld wordt met het eten van kant-en-klaar vleesvervangers. Helemaal niet nodig, de vegetarische keuken omvat zoveel meer alternatieven!

Ik ben actief op twitter onder @sytskew


Terug naar het overzicht