Nieuws Archief

Vorige paginaVolgende pagina

Nederlandse bodem goudmijn voor smaak

“Polderpompoen weinig uitgesproken smaak, beekdalgrond zorgt voor lekkere groenten”

Het eerste smaakpanel ‘terroir van Nederlandse bodem’ is het unaniem eens: de Nederlandse bodem brengt een onverwacht pallet aan smaken voort. Een jury vol specialisten onder leiding van topkok Jonathan Karpathios proefde landbouwproducten van zes verschillende bedrijven. Dit in het kader van de Vegetarische Restaurantweek die gisteren begon en als thema lokaal heeft. Er bleek een groot verschil te zijn in smaak tussen verschillende gronden. Elke prei, biet, wortel en pompoen bleek weer een andere smaak te hebben.
07-10-2015 00.00 | Lees meer

Vegetariërsbond opent Vegetarisch Jachtseizoen op Veggie Fair

Op 4 oktober openen we op de Veggie Fair in Doorn het Vegetarisch Jachtseizoen. Met deze opening geven we de aftrap voor de Vegetarische Restaurantweek die een dag later begint. Vegetarisch Jagen, ook wel wildplukken, is een steeds populairder verschijnsel. De natuur heeft veel lekkere eetbare planten die perfect passen in een lekkere vleesloze maaltijd. “Vegetarisch jagen klinkt misschien vreemd, maar wordt al sinds het begin van de mensheid gedaan. Er zijn zoveel verschillende eetbare planten in het wild die je kunt verzamelen. Nu de Vegetarische Restaurantweek het thema lokaal heeft, willen we hier op ludieke wijze de aandacht op vestigen,” aldus Floris de Graad.
30-09-2015 15.00 | Lees meer

Vegetarische evenementen in de lift: Steeds meer, steeds groter

Vegetarische en plantaardige evenementen zitten erg in de lift. In vijf jaar zijn er uit het niets vier grote vegetarische evenementen opgekomen, terwijl er daarvoor nauwelijks grotere evenementen waren. De komende twee maanden worden twee hiervan georganiseerd. In het eerste weekend van oktober vindt voor de derde keer de Veggie Fair plaats, de grootste vegetarische beurs van Nederland. Een maand later is VegFestNL, een groot veganistisch evenement wat in haar tweede jaar in de Jaarbeurs zal zijn. “Vegetarische evenementen zijn booming. Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar vegetarische en veganistische producten. Deze beurzen helpen mensen om vaker te kiezen voor plantaardig,” aldus Christine Burgemeester (directrice Vegetafel en organisatrice van deze twee evenementen).
24-09-2015 14.00 | Lees meer

Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek

‘Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet naar het restaurant’

Lokaal staat dit jaar centraal tijdens de Vegetarische Restaurantweek. Dé voorvechter voor lokale producten in Nederland is topkok Jonathan Karpathios. Hij is dit jaar dan ook de ambassadeur van Vegetarische Restaurantweek, die van 5 t/m 11 oktober plaatsvindt.

10-09-2015 14.00 | Lees meer

Wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd, 1900 eters verkleinen hun voetafdruk

Langste Vegetarische TafelVrijdag 10 juli heeft de Vegetariërsbond het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1900 eters genoten van een lekkere vegetarische maaltijd en verkleinde tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. De wereldrecordpoging werd mede mogelijk gemaakt door vleesvervangerproducent Tivall en tientallen vrijwilligers ‘Met dit wereldrecord zorgden we voor een maximale impact. Na de zware industrie is de voedselindustrie de grootste vervuiler. Dat komt vooral door de productie van vlees. De Langste Vegetarische Tafel heeft daardoor direct effect op je voedselvoetafdruk’ aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond)
11-07-2015 16.00 | Lees meer

Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten. Daarnaast blijken duurzame en gezonde voedselkeuzes vaak samen te gaan. De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen dat gezond eten in de toekomst te duur wordt en ruim een kwart vraagt zich af of er in de toekomst nog voldoende eten is.
17-06-2015 09.00 | Lees meer

Nieuwe lesmodule Vegucation zorgt voor gedegen vegetarische basiskennis koksleerlingen

De nieuwe lesmodule Vegucation is vanaf nu voor het onderwijs beschikbaar. Vegucation is een lesmodule over vegetarisch koken voor het koksonderwijs. Met deze lesmodule kunnen koksopleidingen vanaf volgend schooljaar goede lessen over vegetarisch eten aanbieden aan hun leerlingen. Dit is hard nodig, aangezien uit eerder onderzoek van de Vegetariërsbond bleek dat gemiddeld minder dan zes uur per jaar besteed wordt aan specifieke lessen over vegetarisch koken. De lesmodule is gemaakt door een samenwerkingsverband van de Vegetariërsbond, vegetariërsbonden uit België, Duitsland en Oostenrijk en een aantal koksscholen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Leonardo programma van de Europese Unie.
12-03-2015 11.00 | Lees meer

Veggie Chef of the Future Event helpt jonge professionals beter vegetarisch te koken

Op 18 mei organiseert de Vegetariërsbond, in samenwerking met het Koksgilde en GoodBite, een evenement voor jonge chefs over vegetarisch koken. Tijdens dit evenement geven topkoks, professionele docenten en productspecialisten lezingen en workshops over hoe professionals lekker vegetarisch kunnen koken. In Tomatoworld in Honselersdijk (Westland) inspireren en informeren onder andere Jonathan Karpathios  (Vork en Mes), Femke van den Heuvel (één na beste vegan chef van Europa) en Jim de Jong (Restaurant de Jong) koks van onder de 40 jaar over heerlijke groentegerechten. “Jonge chefs zijn de toekomst en zij kunnen ervoor zorgen dat we de komende tientallen jaren nog lekkerder vegetarisch kunnen eten. Daar willen wij ze graag bij helpen.”, aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).
24-02-2015 14.00 | Lees meer