Eet geen vlees maar planten en fruit om af te vallen

De voedingskundige van de Vegetariërsbond geeft een reactie op het opiniestuk van Maurits de Brauw, 31 mei 2012.

Volgens Maurits de Brauw van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam klopt het niet dat gewichtstoename een gevolg is van een verstoorde balans in bewegen en eten. En ligt het al zeker niet aan dat we teveel vet eten, maar dat we te weinig eiwit eten. We moeten dus minder planten en fruit eten, en meer vlees. Ik kan het in zoverre met hem eens zijn, dat inderdaad is aangetoond dat de hele tijd diëten niet de oplossing is van overgewicht. Maar als de door Maurits de Brauw uitgestippelde lijn inderdaad de oplossing is voor overgewicht, dan zou ik graag antwoord willen hebben op de volgende drie simpele vragen:
  1. Er zijn enkele diëten die werken volgens het principe weinig koolhydraten, veel eiwitten, bijvoorbeeld hetAtkins- en het dr. Frankdieet. Mensen met (ernstig) overgewicht willen hier dolgraag vanaf. Waarom hebben we niet massaal dit soort diëten omarmd als ze zo goed werken? Misschien omdat ze onpraktisch, ingewikkeld of domweg niet vol te houden zijn?
  2. In de afgelopen zestig jaar is in Nederland de vleesconsumptie verdubbeld (cijfers Landbouw Economisch Instituut).De consumptie van koolhydraatrijke producten als brood en aardappels is sterk gedaald, zelfs als we de toegenomen consumptie aan friet en aardappelchips meenemen. Hoe komt het dan dat overgewicht in diezelfde jaren epidemische vormen heeft aangenomen, we zouden dan toch allemaal moeten zijn afgevallen? Of kan het zijn dat overgewicht toch te maken heeft met teveel eten?
  3. Uit onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Nutrition Society blijkt dat vegetariërs, die in zijn algemeenheid relatief veel graanproducten, peulvruchten, noten, fruit en groenten eten, een significant lagere BMI hebben dan vleeseters (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16441942). Let wel: voor de vleeseters is een groep genomen met een vergelijkbare gezonde leefstijl. Hoe kan dit als meer vlees en minder planten de oplossing is van overgewicht?

Eiwit verzadigt beter dan vet en koolhydraten. Dit zegt ook het Voedingscentrum. Helaas eten mensen door verzadiging heen. Wie stopt er na één handje chips, en wie gaat net zolang door tot de hele familiezak leeg is? Elk dieet werkt, zolang je je er maar aan houdt. En dat is nou juist het probleem. Het probleem van de meeste diëten, ook de door Maurits de Brauw gepropageerde hoog-eiwitdieten, is dat je voeding eenzijdig, onpraktisch of ingewikkeld wordt, of gewoon niet vol te houden is. Een hoog-eiwitdieet is dan ook niet meer en niet minder dan de zoveelste hype. Ik weet ook de oplossing niet voor overgewicht, het is een complex probleem met fysiologische, sociale en psychische componenten. Maar een gezonde voeding die dicht ligt tegen wat je gewend bent te eten vanuit je eigen historische en culturele achtergrond is het best en het langst vol te houden. Het Voedingscentrum heeft hiervoor de schijf van Vijf in het leven geroepen. Mensen aanraden meer vlees te gaan eten, in een tijd waarin het steeds duidelijker wordt dat de hoge consumptie van dierlijke eiwitten met allerhande milieuproblemen samenhangt, zonder dit echt goed te onderbouwen, lijkt me een onverstandige zet.

Sytske de Waard is voedingskundige van de Vegetariërsbond