Eet Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA) vanaf vandaag ‘Verrassend Anders’?

Klimaatvriendelijk kookboek vandaag gelanceerd door Voedingscentrum en De Nederlandse Vegetariërsbond

Amsterdam 10 juni 2009 - Vandaag, amper anderhalve maand nadat CDA-er Henk Jan Ormel het vegetarische kookboek van Het Voedingscentrum wilde verbieden, is het dan toch verschenen. ‘Verrassend Anders, Vandaag geen Vlees’ is een geheel vernieuwd kookboek met seizoensrecepten zonder vlees of vis. De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) heeft meegewerkt aan het boek.

‘Verrassend Anders’ geeft tips voor een klimaatbewuster eetpatroon. Dat begint bij het kopen en koken van je eten. Bij de ‘groenste’ recepten in het boek is de stempel ‘Klimaatkanjer’ afgebeeld. Deze maaltijden zijn minder belastend voor het klimaat.
De ongezouten mening die dhr. Ormel tijdens het EO-radioprogramma Dit is de Dag in een debat met Marianne Thieme uitte was zeer ongelukkig.

Nederlanders behoefte aan klimaatvriendelijke dieetadviezen
De Nederlandse Vegetariërsbond weet dat er veel behoefte is aan goed advies over hoe je gezond minder vlees kunt eten, maar ook over de effecten van vlees eten op het milieu. In Nederland zijn meer dan 3 miljoen mensen die bewust minder vlees eten. Daarnaast zijn er nog eens 720.000 vegetariërs die vlees en vis helemaal laten staan. Ook veel kinderen kiezen ervoor geen vlees te eten. Ouders hebben daarom dringend behoefte aan onafhankelijk en deskundig advies. Maar ook volwassenen die wel eens (een dagje) anders willen proberen willen graag weten wat ze moeten en kunnen kiezen. De 48 recepten in ‘Verrassend Anders’ bieden raad. Met verse seizoensproducten, simpele kooktechnieken en aantrekkelijke fotografie is dit een boek voor iedereen die snel, lekker en origineel wil eten.

EatGreen Together
Het kookboek sluit hiermee naadloos aan op de nieuwe campagne van de Nederlandse Vegetariërsbond: EatGreen Together. Op www.eatgreen.nl kun je met andere EatGreeners het klimaatprobleem bestrijden door samen te genieten van een lekkere vegetarische maaltijd thuis, in het park of op het strand. Door één avond geen vlees te eten bespaar je namelijk net zoveel CO2 als een week geen auto rijden. Samen het klimaatsprobleem aanpakken, en tegelijkertijd je sociale netwerk uitbreiden. Na de EatGreen Together kun je op deze website je reacties, recepten, foto's en video’s plaatsen.

Bestelinformatie
Verrassend Anders, vandaag geen vlees – is de volledig vernieuwde opvolger van ‘Vandaag geen vlees’ (2003). Het boek is voor € 9,95 te bestellen in onze webshop of via het Voedingscentrum op www.voedingscentrum.nl.