Haring krijgt 'maatje' op vlaggetjesdag

Aandacht voor culinaire mogelijkheden zeewier op visafslag

16-05-2012 Is het mogelijk om een zeebanket samen te stellen zonder gebruik te maken van vis? De Vegetariërsbond laat tijdens Vlaggetjesdag (9 juni vanaf 13.00) in de kantine van de Visafslag in Scheveningen zien dat het kan. Vis zal in de toekomst een concurrent naast zich moeten dulden. De mogelijkheden van zeewier zijn bijna onbeperkt, maar de ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Duurzaam investeerder Henk Keilman en schrijfster en trendsetter Lisette Kreischler zullen op de manifestatie mede het programma vullen. Daarnaast wordt in de traditie van vlaggetjesdag het eerste vaatje zeewier geveild. Wie wil genieten van de smaak van de zee is niet meer alleen aangewezen op vis.

De authentieke smaak van vis komt eigenlijk van het zeewier dat ze eten. Het is daarom heel goed mogelijk om op basis van zeewier visvervangers te maken. Dit kan grootschalig en duurzaam worden geproduceerd. Zeewier kan daarom een uitkomst bieden in vraagstukken als overbevissing en het wereldvoedselprobleem.

Tijdens de manifestatie in de veiling van de visafslag laat de Vegetariërsbond zien wat er nu al kan met zeewier. Verschillende producenten van producten op basis van zeewier zullen hun assortiment tonen en laten proeven. Tenslotte zal geheel in stijl van vlaggetjesdag het eerste vaatje zeewier voor een goed doel worden geveild.

Programma

13.00 Inloop met kraampjes/ tafels met productpresentaties
13.30 Opening Henk Keilman → Het kan anders, alternatieven voor vis
13.45 Dos Winkel → Wat gaat er mis met vis
14.30 pauze
15.00 Bijdrage Willem Brandenburg (WUR) over de mogelijkheden van zeewier (wetenschappelijk beschouwd)
15.30 Henk Keilman en Lissette Kreischler: wat gebeurt er nu al met zeewier (for food) , wat is de groeipotentie en wat is de business case
16.00 pauze
16.30 veiling eerste vaatje zeewier
17.00 Kookdemonstratie Smaak van zee zonder vis door Lisette en proeven
18.00 borrel