Meldpunt misstanden voeding in kinderopvang gelanceerd

13-2-2013 Vegetariërsbond heeft op woensdag 13 februari een klokkenluiderpunt gelanceerd voor misstanden in de kinderopvang. De Vegetariërsbond kreeg verschillende signalen over ongezonde en zelfs schadelijke voeding bij crèches. Misstanden als dagelijks paté op het brood en regelmatig chips als tussendoortje blijken op verschillende plekken plaats te vinden. Gezonde voeding zou automatisch onderdeel moeten uitmaken van goede kinderopvang. Dit is niet altijd zo. De Vegetariërsbond maakt zich zorgen en wil met het meldpunt inventariseren hoe wijdverbreid deze praktijken zijn.

Veel ouders brengen hun kind enkele dagen per week naar de crèche. Je mag er dan van uit gaan dat het kind de best mogelijke zorg krijgt, ook wat betreft voeding. Dat blijkt uit een voorverkenning van de Vegetariërsbond niet altijd het geval.

Kinderen krijgen soms veel te veel vlees, zoals elke dag paté op het brood. Dat kan voor jonge kinderen schadelijk zijn. We maken ons in Nederland zorgen over obesitas bij kinderen. Het aanleren van een gezond voedingspatroon is daarom van het grootste belang. Wij vinden het vreemd dat sommige crèches hier totaal geen aandacht aan besteden, terwijl verantwoorde kindervoeding helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. We zijn bij het meldpunt ook geïnteresseerd in misstanden die niet over vlees gaan, want gezond eten is juist voor kinderen erg belangrijk,” aldus directeur Floris de Graad.

De Vegetariërsbond is sinds kort begonnen met de veggiemama campagne, onder andere omdat ze de gezonde voeding voor kinderen belangrijk vindt. In deze campagne wordt onder andere voorlichting gegeven over gezonde vegetarische voeding voor (toekomstige) moeders en kinderen. Naar aanleiding van deze campagne ontving de Vegetariërsbond informatie over misstanden bij crèches. Informatie over deze campagne is te vinden op www.veggiemama.nl.
  • Een tipgeefster werkt op een BSO in Zwolle waar de kinderen iedere dag chips voorgeschoteld krijgen.
  • Een andere tipgeefster wilde haar kind op de kinderdagopvang in Amersfoort doen en zag daar de voorraadkast die uitsluitend met chips was gevuld.
  • Een derde tipgeefster kreeg bij een BSO in Den Haag te horen dat kinderen in de middag cup-a-soup krijgen.
  • Een kinderspeelzaal in Doorn geeft de kinderen dagelijks smeerworst op brood.

Het meldpunt is te vinden via www.veggiemama.nl.
Van de misstanden wil de Vegetariërsbond een zwartboek maken en dit aanbieden aan de Brancheorganisatie Kinderopvang, de politiek en de betrokken crèches.