Internationale Chocolade Dag 2023

Inspiratie voor de lekkerste chocolade dag van het jaar!

Internationale Chocolade Dag wordt in 2023 wereldwijd gevierd op 13 september. En vieren doen we natuurlijk goed: met vega en vegan recepten waarin chocolade of cacao wordt gebruikt, met vegan chocolade en ook rauwe chocolade. Chocolade is een van de meest geliefde voedselproducten ter wereld. Bovendien heeft het een aantal gezondheidsaspecten. Tijd om ons er even in vast te bijten. 
 

Chocolade? Yes please! Velen van ons zijn echte ‘chocolate lovers’. Naast dat de meeste mensen chocolade heel lekker vinden en het vaak gezien wordt als een ‘guilty pleasure’, blijkt échte pure chocolade ook nog eens erg gezond te zijn.
 

Chocolade en jouw gezondheid

Melkchocolade, nougatchocolade en witte chocolade kun je het beste met mate eten omdat ze niet zo heel veel (en witte chocolade zelfs géén) cacao bevatten - en vaak zijn er flink wat suikers aan toegevoegd. Van chocolademelk (uit de supermarkt) kun je ook lekker genieten, zij het wel met mate vanwege onder andere de toegevoegde suikers.
Alleen de (rauwe) cacaopoeder en pure, donkere chocolade mogen we echt ‘gezond’ noemen (met name de raw chocolate). Cacao is een poeder die allerlei gezonde eigenschappen in zich draagt. 

Inspiratie voor de allerlekkerste (vegan) dag van het jaar: Internationale Chocolade Dag 2023

 

Waar wordt chocolade van gemaakt en wat is cacao?

Cacao wordt gemaakt van de cacaovrucht die aan een cacaoboom groeit. Deze boom groeit alleen in de tropen. Je mag iets pas chocolade noemen wanneer er minimaal 32% cacao in zit. Op zo’n moment heet het melkchocolade. Wanneer er minimaal 54% cacao in zit mag je het product pure chocolade noemen. Is het percentage cacao hoger dan 65%, dan mag je het ‘extra bitter’ noemen. Pure chocolade, raw chocolate en ‘extra bittere’ chocolade zijn het meest gezond. Sommige repen chocolade bevatten zelfs 85% cacao.

Onthoud wel goed dat wanneer je een reep ‘pure chocolade’ koopt en deze 54% cacao bevat, de overige ingrediënten nog steeds andere stoffen bevat, zoals onder andere melkvetten, suikers en zoetstoffen. 

Wanneer je niet te veel chocolade eet, en meer puur dan allerlei bewerkte chocolade consumeert, dan kan je profiteren van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van cacao (het hoofdbestandsdeel van chocoladerepen). 
 

Richtlijn Gezonde Voeding

Vanuit de richtlijnen ‘Gezonde Voeding’ van het Voedingscentrum lezen we dat pure chocolade goed zou zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Toch is het advies er niet al te veel van te eten, omdat chocolade ook veel verzadigd vet en calorieën kan bevatten. In cacao en pure chocolade zitten flavanolen (antioxidanten). Onderzoek heeft volgens het Voedingscentrum aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. 

Het Nederlandse merk ‘Lovechock’ dat van zogenaamde rauwe chocolade producten maakt, heeft onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsbevorderende effecten van (rauwe) chocolade. In 'raw chocolate' zit onder andere tryptofaan, een stofje wat jouw stemming zou kunnen verbeteren. Je kunt dus vrolijker worden van het eten van rauwe chocolade. 
 

Welke chocolade producten kan je het beste consumeren?  

Er is een overweldigend aanbod aan chocolade, cacao en producten met chocolade en/of cacao daarin verwerkt. Natuurlijk vooral verkrijgbaar in de schappen van de supermarkten, biowinkels en ook online. Wij hebben een aantal producten met cacao en/of chocolade voor jullie op een rijtje gezet. 
 
V-Label gecertificeerde chocolade cacao producten


Chocolade en/of cacao (producten) met V-Label keurmerk

1) Hands-Off vegan chocolade 
2) Vegan Brownies Mix van Dr. Oetker 
3) Vegan chocolade ijs van Ben & Jerry's 
4) Chocomel Plantaardig 


Andere verantwoorde chocolade- en/of cacao-producten

5) iChoc (biologische & vegan chocolade)
6) Tony Chocoloney
7) Vivani (biologische chocolade) 
8) ChocolateMakers (fair trade chocolade)
 

Vega(n) recepten van en met chocolade

Wij hebben voor jullie een aantal lekkere chocolade recepten uitgezocht waar jullie heerlijk van kunnen gaan genieten. Alvast veel plezier met het maken ervan!  
 

Spoon Away The Hurt Chocolate Mousse

We hebben iets lekkers voor je; deze Spoon Away The Hurt Chocolade Mousse van Emma Herngreen aka Funky.Vegan!

Vegan chocolade mousse recept van Funky Vegan voor Internationale Chocolade Dag



 

Raw, vegan Tiramisu

Deze heerlijke 'raw' Tiramisu van Giulia Califano trekt je uit de diepste dalen...Tiramisu betekent letterlijk 'trek mij omhoog' en dat doet Giulia Califano, met dit heerlijke recept voor een vegan tiramisu.


 



Chewy Chocolate Chip Cookies

Dit is een recept van Kim Kesterink en als echte zoetekauw maakt zij graag lekkere baksels. Eén daarvan is het recept van deze chocolate chip cookies. Krokant van buiten en -niet té- zacht van binnen. 


 


 

Bieten- chocoladetaart 

Lekker genieten van chocolade én ook nog eens groenten binnen krijgen? Dat kan met dit recept afkomstig uit het boek 'Vegan koken voor het hele gezin.


 
 
 

 

Meer lezen over chocolade?

Voor de lekkerste inspiratie:
1. 'Eerlijke' chocolade leestips van Betere Chocolade
2. Vegan chocolade tips van BonusVegan
3. Vegan chocolade producten van Holland & Barret
4. Is chocolade geschikt voor vegans?
5. Heerlijke vega- en vegan recepten op onze website onder 'Lekker'
 

Tekst: Dorothé, redactie Vegetariersbond, september 2023 

Word lid en kies direct een kookboek als cadeau uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word dan lid van onze community voor slechts 3,50 per maand (of 35,- per jaar),
kies een kookboek als welkomstcadeau direct uit,
ontvang meer LedenVoordeel (o.a. korting op de maaltijdbox van Ekomenu en korting bij diëtisten),
en ontvang 4x per jaar het dikke LekkerVega Magazine gratis.