Nederland Vleesland weigert dialoog ondanks eigen verzoek

 
Donderdag 1 september werd de website NederlandVleesland gelanceerd. Dit is een initiatief van een aantal samenwerkende producenten organisaties uit de vleessector. Het doel van deze nieuwe organisatie van de vleessector is “het gesprek over vlees te depolariseren”, aldus Van Riet in namens de organisatie in het NRC. Van een dialoog blijkt echter allerminst sprake.

 
Dat er van een echte dialoog geen sprake is bleek al bij de lancering van het initiatief. Ondanks een ontvangen uitnodiging werd de Vegetariërsbond de toegang tot startbijeenkomst geweigerd. Mogelijk om kritische vragen te voorkomen. Want op de gepresenteerde cijfers valt nogal wat af te dingen.
 
Kern van de website is een consumentenonderzoek. Uit dit onderzoek komt overduidelijk de gepolariseerde situatie in het debat rond vlees naar voren langs de lijn links-stedelijke versus rechts-landelijk. Er wordt door NederlandVleesland echter geen enkele poging gedaan deze kloof te overbruggen.
 

Nederland Vleesland: oud promotieverhaal in nieuw, doorzichtig jasje

Wel wordt er een promotieverhaal gehouden over de voedingswaarde van vlees. Vlees zou onmisbaar zijn om aan voldoende eiwitten en aminozuren te komen. Er wordt echter niet vermeld dat de gemiddelde Nederlander meer dan voldoende eiwitten binnen krijgt en dat juist een overmaat aan bewerkt rood vlees gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. De gemiddelde jaarlijkse consumptie van vlees ligt namelijk veel hoger dan wat maximaal aanbevolen wordt door de Gezondheidsraad (38kg per persoon versus 27 kg per persoon).Nederlanders met een  gevarieerd voedingspatroon hoeven geen tekorten te vrezen. 

De problemen die het gevolg zijn van de enorme concentratie van de veeteelt in Nederland blijven echter onbesproken.
 

Geen antwoord van Nederland Vleesland op honderdduizenden omgekomen dieren door stalbranden

Dit jaar zijn al 75.000 dieren door stalbranden omgekomen. In piekjaar 2019 was dat zelfs 383.000.
LTO liet weten dat brandveiligheid in stallen geen prioriteit heeft, want dat werd ‘niet sexy’ bevonden.
Ondertussen zijn er in Nederland inmiddels ongeveer duizend megastallen, ruim twee keer zo veel als in 2010.
Naast brandveiligheid vormt ook zoönose een probleem dat samenhangt met de hoge concentratie van dieren. Denk hierbij aan dierziekten die van een gewerveld dier naar de mens overspringen, zoals apenpokken, corona, Q-koorts en heel veel andere ziektes.
Nederland huisvest niet alleen 17,7 miljoen mensen. Nederland telt dit jaar daarnaast 116.430.00 dieren die voor voedsel worden gehouden. Tel daar de 35 miljoen gezelschapsdieren en inwoners bij op en je hebt 169.172.245 gastheren op een zeer klein oppervlakte. En daar komen de wilde dieren nog bovenop!
 
 
Bronnen: 
https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2021/hoeveel-landbouwdieren-telt-ons-land/
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsteller
https://www.knhs.nl/over-knhs/publicaties/brochure-nederland-paardenland/
https://www.dierenarts.nl/aantal-gezelschapsdieren-nederland/


De beste maatregel om zoönose tegen te gaan is de dichtheid verlagen.
Volgens prof. Thijs Kuiken heeft Nederland een 6x hogere dichtheid aan pluimveehouderijen dan het gemiddelde in Europa. Dat zien we op het moment met de H5N1 vogelgriep die van kippenschuur naar kippenschuur overspringt.

In een onlangs voor de Vegetariersbond gehouden representatieve enquête werd gevraagd wat de deelnemers als oplossing zagen voor het zoönose probleem werd vooral een gezondere leefstijl promoten, het aantal dieren beperken en stimuleren om minder vlees te eten als antwoord gegeven.

Intensieve veehouderij vergroot de kans op zoönose (ziekten die overspringen van dier op mens), zoals griep, corona en Q-koorts. Wat vindt u, de lezer, passende maatregelen om om te gaan met dit risico?

zoonose probleem onbeantwoord door Nederland Vleesland

Figuur 1: antwoorden op een vraag van het Vegatrends 2021 onderzoek



NederlandVleesland geeft aan te willen weerleggen dat vleesproductie niet duurzaam of diervriendelijk zou zijn, zoals beweerd wordt door “overheden en maatschappelijke organisaties” of “de Haagse bubbel”. Ook geven ze aan het erg vervelend te vinden “dat het bon ton is om te zeggen dat vlees ongezond is”. Met de lancering van de website en het bijbehorende consumentenonderzoek heeft NederlandVleesland nog geen begin gemaakt met het bespreken van de pijnpunten rond vlees, dit in tegenstelling tot het doel dat het initiatief uit de vleessector claimt te hebben. 

Meer lezen over de rol van het dier in ons voedselsysteem?