Petitie Recht op Vegetarisch en Plantaardig in de Zorg

Vegetariërsbond overhandigt 'zorg-petitie' aan Tweede Kamerleden

 
Vandaag heeft de Vegetariërsbond de handtekeningen van onze petitie ‘Recht op Vega(n) in de Zorg’ - mét de meest schrijnende meldingen van het bijhorende meldpunt plus advies voor een beter beleid - overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Bart Smals (VVD).


Door Daniël Gerritsen, expert Voeding & Gezondheid en Maatschappelijke Profilering Vegetariërsbond
Datum publicatie: 24-10-'23, update 25-10-'23
 

Daar wilden ook Kamerleden van verschillende partijen uit de commissie VWS bij aanwezig zijn. Fonda Sahla (D66), Harry Bevers (VVD), Mohammed Mohandis (PvdA/GL), Eva Akerboom (PvdD) en Jimmy Dijk (SP) voegden zich bij de voorzitter om de oproep vanuit onze achterban in ontvangst te nemen.

 

Ondertekenen kan nog steeds..
Want NL heeft recht op keuzevrijheid, vooral in de zorg!

 
Directeur Floris de Graad lichtte de petitie vooraf aan de overhandiging toe, “wanneer je een strafbaar feit hebt begaan en opgepakt wordt, heb je wel recht op een vegetarische maaltijd, maar wanneer je je been breekt en in het ziekenhuis belandt niet. Dat is toch heel raar? Zeker als we met de eiwittransitie mensen minder vlees willen laten eten en deze mensen die dat willen daar niet eens de mogelijkheid toe geven. Dat terwijl de gezondheidskosten voor overconsumptie van vlees 660 miljoen per jaar zijn!”.

Overhandiging petitie Recht op Vegetarisch en Vegan in de Zorg aan Tweede Kamer-leden en commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond, overhandigt de petitie aan commissie VWS-voorzitter Bart Smals (VVD) 
 

 
Ook Ivonne Pappot van Stichting Eten+Welzijn en Patrick Deckers van Caring Doctors waren bij de overhandiging aanwezig. Na de overhandiging spraken de delegatie en de Kamerleden verder over het voedselaanbod in de zorg, het belang van preventieve gezondheid en de impact van de bio-industrie.  
 

Ook ons meldpunt voor goede en slechte voorbeelden in de zorg blijft open

Met de petitie en het meldpunt heeft de Vegetariërsbond als doel om overal in de zorg en langdurige zorg een gezonde vegetarische of plantaardige maaltijd beschikbaar te krijgen. Zolang dat nog niet het geval is, blijven de petitie en het meldpunt open. Melden kan hier op onze website en tekenen kan via deze pagina. 
 

De petitie is eerder op 17 augustus jl. door De Vegetariërsbond al overhandigd aan demissionair staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen (CU). Hij onderschreef enthousiast de inhoud en zei toe om verbetering van de voeding in de zorg en langdurige zorg te gaan overleggen met demissionair ministers Kuipers (VWS) en Helder (Langdurige Zorg). Op navraag of dit gesprek al tot stand is gekomen hebben we nog geen reactie mogen ontvangen.



Op de foto vlnr: Ivonne Pappot, Harry Bevers, Mohammed Mohandis, Bart Smals, Fonda Sahla, Eva Akerboom, Floris de Graad, Patrick Deckers en Daniël Gerritsen (Niet op de foto: Erwin Polderman) 

  

Aandacht voor de 'zorgpetitie' in de media

Meerdere media besteedden aandacht aan de oproep van de Vegetariërsbond:  
RTL Nieuws
Rtv Utrecht
Algemeen Dagblad
Dagblad van het Noorden
Medisch Contact
Leeuwarder Courant

Meer lezen over petitie Recht op Vega(n) Voeding in de Zorg

De info in het kort, plus ondertekening 
Meldpunt zorginstellingen (goede en slechte voorbeelden)

Stichting Eten + Welzijn, bouwen aan gezonde en duurzame zorg
Caring Doctors, een organisatie voor artsen en andere zorgprofessionals, voor een duurzame, plantaardige voedseltransitie

Een snelle reactie van ministerie VWS op de overhandiging van de zorg-petitie

Twee dagen na overhandiging van de petitie 'Recht op Vega(n) in de Zorg' aan Tweede Kamer-leden in commissie VWS, ontvangen we onderstaande reactie van Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"Hartelijk dank voor uw mail! Graag licht ik toe wat de stappen zijn die gezet worden om richting een meer plantaardig voedingsaanbod in de zorg te gaan.

Zo is in het Integraal Zorgakkoord afgesproken dat per 1 januari 2030 het voedingsaanbod voor patiënten, cliënten en bewoners van zorginstellingen wordt verstrekt op basis van de richtlijn eetomgevingen van het Voedingscentrum. Deze richtlijn is ervoor bedoeld om de eetomgeving gezonder en duurzamer te maken. VWS stimuleert dit onder andere door het geven van subsidie aan Goede Zorg Proef Je (onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord).
Dit project ondersteunt ziekenhuizen en zorginstellingen in de transitie naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod met diverse middelen zoals een lerend netwerk en een toolkit. Het is een minimale eis dat er vegetarische en/of plantaardige menuopties worden aangeboden en gepromoot. Dit betekent niet dat er pas per 2030 vegetarische maaltijden in ziekenhuizen verstrekt worden. Er wordt nu al hard aan gewerkt door de ziekenhuizen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal ziekenhuizen die voorop lopen en andere instellingen inspireren door hun werkwijze te laten zien.


Daarnaast is in de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg afgesproken dat zorgaanbieders werken aan meer plantaardige voeding voor medewerkers en cliënten/patiënten (zie artikel 2 lid 2 sub b en c van de Green Deal). Diverse brancheorganisaties hebben een integraal uitvoeringsplan opgesteld (Green Deal - Zó Werken we Samen aan Duurzame Zorg | Rapport | Rijksoverheid.nl) waarin de ambitie om het aandeel plantaardige eiwitten te verhogen een onderdeel is. De brancheorganisaties vertalen dit plan nu naar concrete activiteiten en inzet voor komende jaren. VWS volgt die ontwikkeling.

Ook is er ToekomstProof, een platform waarmee zorgorganisaties hun voedselaanbod gaan verduurzamen, zoals afgesproken in de Green Deal.

Ten slotte is VWS met een aantal partijen in gesprek over het stimuleren van een aantal concrete activiteiten op korte termijn. Zodra meer bekend, kunnen we hier meer informatie over nasturen."