De Smaakmaker: Anneke Comello

Lovingly Wholesome

De Britse sterrenchef Marco Pierre White zei ooit: “Koken is geen recept, maar een filosofie.” Die uitspraak lijkt Anneke Comello op het lijf geschreven. Met haar cateringbedrijf Lovingly Wholesome schotelt ze haar gasten heerlijk vega(n)-food voor – alles vers, puur en recht uit het hart gekookt. Daarbij werkt ze graag met producten uit het seizoen, fairtrade en het liefst lokaal. “Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu en een betere wereld door de keuzes die ik hierin maak. En ik probeer mijn klanten te inspireren dat ook te doen.”   
 

Je gerechten zijn heel kleurrijk, met opvallend veel eetbare bloemen. Let je daar speciaal op? 

Dat gaat eigenlijk vanzelf. Ik ben iemand die van kleur houdt. Bij het ontwerp van mijn logo heb ik de vormgever ook expliciet gevraagd iets kleurrijks te ontwerpen, dus niet zo’n standaard groen blaadje wat je overal ziet. Toen ik hem en passant vertelde zelf ook tekeningen en collages te maken, vroeg hij mij een selectie daarvan naar hem op te sturen, wat hij als inspiratiebron voor mijn logo heeft gebruikt, zo leuk! 
 

Hoe typeer jij je keuken?                         

Smaakvol en verrassend lekker staan voor mij voorop. En veelzijdig, ik ben thuis in verschillende keukens. Verder gebruik ik graag verse kruiden en eetbare bloemen. Daarnaast ben ik er bedreven in geraakt om mijn gerechten voor iedereen toegankelijk te maken. Zodat je als vegetariër op je eigen bruiloft niet bang hoeft te zijn dat je omnivore oom en tante met lange tanden zitten te eten van het bruiloftsmaal. En verder let ik erop dat het verantwoord is, maar eigenlijk probeer ik dat aspect er onopgemerkt in te fietsen. Ik denk dat dit mijn manier is om vega(n) meer mainstream te maken. Wat ook behoorlijk is gelukt, want onder mijn gasten en afhaalklanten zitten veel vleeseters en flexitariërs.  

 

Met een studie geschiedenis op zak lag een eigen cateringbedrijf niet direct in de lijn der verwachting. Wanneer ging het kriebelen? 

Ik had al langere tijd, ik denk zo’n 2 jaar, een serieuze wens om iets op het gebied van eten en duurzaamheid te doen. Maar wat, dat wist ik niet precies. Bovendien beschikte ik niet over een startkapitaal, vandaar dat ik ideeën als een café of een restaurant ook steeds resoluut opzij zette. Toen ik een jaar op Eikpunt (ecologische meergeneratie-woongemeenschap in Lent) woonde en plotseling zonder werk zat, greep ik die kans aan om te experimenteren met vegan maaltijden, iets waar mensen van binnen en buiten Eikpunt me al vaker toe hadden aangemoedigd als ik voor bepaalde gelegenheden soep, quiches en taarten maakte. Ik ontwierp een eenvoudige flyer en stuurde wat mails naar mijn netwerk; het leverde de eerste avond meteen 55 aanmeldingen op. Gelukkig ben ik organisatorisch goed onderlegd en wel wat gewend: in het verleden heb ik als vrijwilliger vaker voor grote groepen gekookt, op retraites en op kinderkampen die ik in de zomer begeleidde. Uit die ervaring kon ik putten en ik ben er gewoon voor gegaan. Het was een topavond! En het smaakte naar meer! Zo ben ik het een tijdje tweewekelijks blijven doen, en al snel kreeg ik van allerlei kanten aanvragen voor lunches, diners, familiefeesten, workshopdagen etc. Dit heeft mij uiteindelijk doen besluiten om Lovingly Wholesome te starten. Ik heb dus gewoon mijn hart gevolgd.  

 

Hoe zat het met de skills? 

Veel kooktechnieken heb ik mezelf eigen gemaakt. In 2019 heb ik nog een basiscursus vegetarisch koken gevolgd, waar ik wat nieuwe technieken, tips en plating heb geleerd. Ook heb ik in 2018 een cursus foodfotografie gedaan, zodat ik mijn gerechten beter kon vastleggen (dat is echt een kunst op zich), op social media en in mijn offertes naar de klanten toe. Ik geniet van de combinatie van lekker met je handen bezig zijn en een eigen bedrijf runnen. Daar komt veel bij kijken, van netwerken en acquisitie tot mijn eigen website, socialmedia-kanalen bijhouden enz. De werkzaamheden zijn heel divers en ik kan er veel van mezelf in kwijt.  
 

Welke cateringklussen zijn je bijgebleven? 

De grotere opdrachten zijn het meest lucratief maar het is ook snoeihard werken. Zo heb ik soms meerdere dagen achter elkaar van ’s ochtends vroeg tot 1 uur ’s nachts in de keuken gestaan. Bijzondere herinneringen heb ik aan een yoga & vegan foodfestival in Nijmegen, waar ik vóór de lunch eigenlijk al uitverkocht was. Ik ben toen zelfs nog extra voorraden soep thuis gaan ophalen die binnen no-time ook uitverkocht waren. Het weer heeft ook voor uitdagingen gezorgd. Zo stond mijn partytent ooit voor een bruiloft bovenop het dak van een gebouw toen een zomerse noodweerbui losbarstte. Terwijl mijn tent bijna de lucht invloog, was ik enkele verdiepingen lager bezig in de keuken en zaten de gasten nietsvermoedend in het souterrain voor de ceremonie. Zulke situaties zijn stressvol, maar tegelijkertijd geniet ik ook van de uitdaging om er dan toch iets van te maken; improviseren en onder druk iets neerzetten geeft een grote kick. Zo heb ik ook eens de catering in een weiland verzorgd, zonder stromend water en elektriciteit, voor een theatergezelschap dat een voorstelling op locatie deed. Heel tof.  
 

De afgelopen jaren heeft corona een behoorlijke stempel gedrukt op je ondernemerschap. Hoe heb je dat opgevangen? 

Tot februari 2020 had ik een huiskamerrestaurant op Eikpunt waar ik tweewekelijks een vegan daghap kookte voor 60 gasten. Een klein deel kwam met eigen bakjes de maaltijd afhalen, het grootste deel schoof gezellig aan de lange tafel aan. Onbekenden konden elkaar zo ontmoeten én kennismaken met de veelzijdige vegan keuken. Ik denk dat 95% van mijn gasten geen veganist of vegetariër was, en juist dat gegeven motiveerde mij enorm om verrassende gerechten te bedenken waar ook vleeseters en flexitariërs van zouden smullen. En dat lukte! Al snel stonden er ruim 450 mensen op de mailinglijst voor de maaltijden. Helaas kon ik door de groei van mijn cateringwerk de boel niet meer in mijn eentje blijven runnen, vandaar dat ik mijn concept, net een maand voor de coronamaatregelen ingingen, had afgebouwd naar alleen afhaalmaaltijden. Ergens was ik dus voorbereid – ik heb snel geschakeld naar een afhaalloket, composteerbare maaltijdbakjes en een frequenter ritme en ik was allang blij dat ik iets kon blijven doen – maar verder is het een enorme financiële klap geweest dat mijn cateringwerkzaamheden wegvielen. Ik zat in mijn derde jaar als ondernemer en had net een prachtige boekingsagenda voor het voorjaar van 2020, het resultaat van 2,5 jaar keihard werken, investeren en netwerken – en in één klap was dat weg. Alleen wat privé-diners, zakelijke lunches voor scholen, een kinderdagverblijforganisatie en trainingsbijeenkomsten van bedrijven was nog mogelijk. Inmiddels stromen de boekingen voor bruiloften en retraiteweekenden gelukkig weer binnen. Want ondanks de tegenslag wil ik graag door met mijn cateringwerk: daar zit voor mij de meeste creativiteit en uitdaging in. Ik heb dan het budget om met bijzonderdere ingrediënten te werken en de meest uiteenlopende gerechten te bereiden. 
 

En je geeft online kookworkshops

Inderdaad! Dat is superleuk om te doen en ik krijg ontzettend positieve feedback. Je kan je trouwens nog inschrijven. Als deelnemer krijg je ruim van tevoren een boodschappenlijstje opgestuurd en een werkinstructie zodat je alles rustig kan klaarzetten en gedurende de workshop geen stress hebt. Tijdens de workshop, die 1,5 uur duurt, maken we gerechten die je aan je eigen repertoire kunt toevoegen, eenvoudige gerechten voor doordeweeks en speciale lekkernijen voor als je eens iemand wilt verrassen. En zodra het kan, ga ik ook de live kookworkshops weer oppakken.  
En wat het huiskamerrestaurant betreft: ik heb goede hoop dat een groep vrijwilligers in de toekomst de organisatie op zich kan nemen. Dan verzorg ik het eten en regelen zij de rest! Want los van de gerechten is ook het sociale aspect van de lange tafel iets waar mijn hart erg naar uitgaat, dus ik zou het fantastisch vinden als dat terugkomt.  

 

Lovingly Wholesome ~ Anneke Comello

 

 

Kleurrijke recepten top 5 met vrolijke eetbare wilde planten en bloemetjes


1. Heerlijke quinoa salade met eetbare wilde planten en bloemetjes
2. Avocado burger met gedroogde bloemetjes mix
3. Zeewierbrood met zeewierboter (tip: de groene blaadjes van de radijs zijn eetbaar en vallen onder de (wilde) plantjes)
4. 'Uit de oven' met sherry, pijnboompitten en eetbare bloemen
5. Erwtenpuree met geitenkaas, basilicum en eetbare bloemen


Meer lezen?

Wil je meer lezen over Anneke Comello en of gezonde vegan recepten? Hierbij wat linkjes:

 

1. De website van Anneke: www.lovinglywholesome.nl
2. Interview met Anneke in het LekkerVega Magazine van de Vegetariersbond
3. Kookworkshops georganiseerd door Anneke
4. Voor kleurrijke recepten, heerlijk in de herfst
5. Top 19 Vega en Vegan restaurants in Amsterdam
 
Tekst: Dorothé, redactie Vegetariërsbond
 

Word lid en kies direct een kookboek als cadeau uit! 

Ons werk ondersteunen? Heel graag! Word dan lid van onze community, kies je welkomstcadeau direct uit, ontvang 4x per jaar het dikke, glossy LekkerVega Magazine. 
( Alle 4 edities uit 2021 download je hier gratis).